Opprørt av vold, søker Manipur midler til 5000 hus under PMAY, mer bevilgning til sikkerhet i Union Budget

0
1

I forkant av presentasjonen av unionsbudsjettet har Manipur-regjeringen henvendt seg til senteret med en ønskeliste som inkluderer etterspørsel etter ytterligere midler utover de 10 % som vanligvis øremerkes fra brutto budsjettstøtte til nord-øst-stater, økonomisk støtte for 5000 boligenheter for voldsrammede ofre som et spesielt prosjekt under Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY), og forbedret bevilgning til sikkerhetsrelaterte utgifter, som har økt betydelig i kjølvannet av den etniske volden.

Kilder fortalte The Indian Express at disse sakene ble flagget til finansdepartementet under møtet før budsjettet mellom statene og senteret. Det er lært at gjenoppbygging av infrastruktur, spesielt hus som er skadet i volden, er blant statens store krav, med Manipur som presser på for det som et spesielt prosjekt under PMAY. Staten er også i kontakt med innenriksdepartementet for dette og har søkt «tilstrekkelige midler» i unionsbudsjettet for å dekke dette behovet.

Andre krav fra Manipur inkluderer å øke den øvre grensen for profesjonell skatt fra Rs 2 500 per år til Rs 50 000 per år, og videreføring av ordningen for spesiell bistand til stater for kapitalinvesteringer for å hjelpe staten med å møte kritiske kapitalutgifter i sektorer som står overfor en ressurs knase. Den har også søkt forlengelse av tidslinjen til 31. juli for bruk av midler frigitt under denne ordningen som en engangsavslapning, med henvisning til urolighetene i staten som påvirker bevegelsen av varer og mennesker som fører til sakte fremdrift av prosjekter tatt opp under ordningen.

Annonse Les | Amit Shah om Manipur: Sørg for at det ikke lenger er vold

Manipur har vært plaget av etniske sammenstøt siden mai 2023.

Gitt at dette unionsbudsjettet vil være det første fullverdige budsjettet siden volden brøt ut, er Manipur allerede i ferd med å utarbeide flere forslag som skal sendes til forskjellige sentrale regjeringsdepartementer under eksisterende ordninger for rehabiliteringsinnsats, inkludert generering av levebrød. Mot dette har Manipur søkt en forbedret bevilgning for seg selv under de forskjellige ordningene, utover den 10 % brutto budsjettstøtten øremerket for nord-øst-stater.

Tjenestemenn sa at Manipur også har søkt tidlig tilbakebetaling av midler de brukte på sikkerhetsutgifter med den begrunnelse at beløpet har økt betydelig siden forrige regnskapsår og dermed har vært en belastning på statens finanser.

En stor del av de sikkerhetsrelaterte utgiftene så vel som godkjente hjelpepakker venter fortsatt på refusjon fra senteret, sa tjenestemennene. Uten å røpe de nøyaktige tallene for utgiftene staten har pådratt seg, sa de at Manipur har søkt om ytterligere midler i det kommende budsjettet for begge.

Annonse

Det er også kjent at staten har påpekt at over 40 000 hus ble skadet i en haglstorm forrige måned samt flom på grunn av syklonen Remal. Den har søkt tilstrekkelige midler i budsjettet for hjelpepakker etter disse naturkatastrofene.

Tjenestemenn sa at senteret hadde gitt enorm støtte til Manipur gjennom et spesielt tilskudd for “økonomisk tap og utvinning”, rettidig frigjøring av midler, lempelse av tidslinjer angående sentralt sponsede ordninger.

Tidligere i år søkte Manipurs sjefsminister N Biren Singh et økonomisk tilskudd på Rs 2000 crore fra senteret som en spesiell sak, med henvisning til tap av skatteinntekter i staten på grunn av sikkerhet og økonomiske utfordringer i staten.

© The Indian Express Pvt Ltd