Overfor det varmeste i Manipur, slår statsminister Modi tilbake: “Høy deg over politikk, Manipur vil avvise de som fyrer ild”

0
2

Da den kongressledede opposisjonen fortsetter å målrette mot den BJP-ledede NDA-dispensasjonen over håndteringen av Manipur-krisen, fortalte statsminister Narendra Modi onsdag til Rajya Sabha at hans regjering har gjort alle anstrengelser for å gjenopprette freden i den stridsherjede nordøstlige staten.

På opposisjonen om å heve seg over politikken i Manipur-spørsmålet, sa statsminister Modi: «Noen elementer legger bensin til brann og slike elementer vil bli avvist av folket i Manipur.»

I løpet av svaret hans til debatten om takkeforslaget på presidentens adresse fortalte statsministeren til overhuset at 11 000 FIR-er er registrert og 500 personer arrestert i Manipur så langt.

Annonse Les også | Hvordan kan president unngå Manipur i tale: Kongressen

«På Manipur hadde jeg snakket utførlig i den siste økten. Men jeg vil gjerne gjenta en gang til. For å stabilisere situasjonen i Manipur, gjør regjeringen en nådeløs innsats. Uansett hvilke hendelser som har skjedd der, har mer enn 11 000 FIR-er blitt inngitt. Mainpur er en liten stat. Mer enn 500 mennesker har blitt arrestert,” sa statsministeren.

«Vi må akseptere at voldelige hendelser i Manipur avtar. Dette betyr at det er håp om fred. I dag, i de fleste deler av Manipur, som vanlige dager, kjører skoler, høyskoler, kontorer. Også i Manipur ble det holdt eksamener der som i andre deler,» sa Modi.

Manipur har vært plaget av etnisk konflikt mellom Meitei- og Kuki-Zomi-samfunnene siden mai i fjor.

Statsministeren fortalte Rajya Sabha at samtalene mellom senteret, Manipur-regjeringen og andre interessenter fortsatte for å sikre fred i staten.

Annonse

– Det gjøres innsats. Det har ikke skjedd under tidligere regjeringer at Union Home Minister har oppholdt seg der (i Manipur) i flere dager. MoS (Home) ble der i flere uker og holdt samtaler med interessenter. Det ble forsøkt å bringe mennesker sammen. Alle høytstående myndighetspersoner som er utplassert der besøker stedene gjentatte ganger fysisk. Alle anstrengelser gjøres for å bringe fred,” sa Modi.

Han minnet også kongressen om uroen Manipur stod overfor i 1993 da den var ved makten ved senteret.

“Alle av oss må heve oss over politikk og bidra til å gjøre situasjonen normal der. Dette er vår plikt, sa Modi. “De elementene som tilfører brennstoff til Manipur-brannen. Jeg ber dem om å stoppe dette. En tid vil komme da Manipur vil avvise dem.»

Statsministeren sa også: “De som kjenner historien til Manipur, de vet at det har vært en lang sosial kamp der. Røttene til kampen er veldig dype. Ingen kan benekte dette. Kongressfolk bør ikke glemme at på grunn av disse grunnene måtte presidentens styre påtvinges 10 ganger … Det må være noen problemer. Og dette har ikke skjedd i vår periode. Likevel, for politiske gevinster, er den typen bevegelser der skammelige.»

Annonse

Han sa: “I 1993 hadde en lignende serie hendelser skjedd i Manipur. Og den var så sterk at den varte i fem år. Vi må gjøre en innsats for å forbedre situasjonen etter å ha forstått alt dette. De som ønsker å bidra, ønsker dem velkommen. Men vi jobber for å bringe fred.”

Statsministeren la til at “På dette tidspunktet står Manipur også overfor problemet med flom, og sentralregjeringen samarbeider med delstatsregjeringen og gir all mulig støtte… Så, i en naturkatastrofe også, er senteret og delstatsregjeringen bekymret for Manipur.”

Les også | Et år etter Manipur-volden: Ingen forsøk på forhandling

Statsminister Modis uttalelse kom dagen etter at opposisjonen tydde til slagord om “Justice for Manipur” om Manipur-spørsmålet i Lok Sabha under hans svar der på debatten om takkeforslaget på presidentens adresse .

Manipur-krisen fant ikke opp i president Droupadi Murumus tale til begge parlamentets hus 27. juni.

Annonse

Merker dette, det nyvalgte kongressparlamentsmedlemmet fra indre Manipur, A Bimol Akoijam, gikk sent mandag ut for å angripe Modi-regjeringen for å ha «ignorert» staten.

“Formidler denne stillheten til folket i nordøst og spesielt Manipur at du ikke betyr noe i den indiske statens system?” sa Akoijam, da han henvendte seg til Lok Sabha rundt midnatt, timer etter at opposisjonsleder Rahul Gandhi også fremhevet Manipur-krisen blant andre saker under talen sin.

Akoijam trakk medlemmenes oppmerksomhet på fraværet av Manipur-krisen i presidentens tale, og sa: «Dette er ikke et enkelt fravær. Det er en påminnelse om “rashtra chetana (nasjonal bevissthet)” som ekskluderer mennesker. Dere må innse at mer enn 60 000 mennesker vansikker i hjelpeleirer under elendige forhold det siste året… 60 000 mennesker hjemløse er ikke en spøk. Over 200 mennesker har omkommet. Det har vært en borgerkrigslignende situasjon der folk, bevæpnet til tennene, streifer rundt og kjemper mot hverandre, forsvarer landsbyene sine, og den indiske staten er en stum tilskuer til denne tragedien i ett år.»

Akoijam sa også at han var “overrasket” over å få tildelt en plass nær midnatt for adressen hans, da det knapt var noen til stede i huset, inkludert fra kongressens rekker.

Annonse

Kongressen avviste statsminister Modi' 8217s uttalelse om Manipur. I en uttalelse lagt ut på X, sa All India Congress Committee (AICC)'s generalsekretær med ansvar for kommunikasjon, Jairam Ramesh: “I dag i Rajya Sabha, etter måneder med absolutt stillhet om saken, er den ikke-biologiske Statsministeren kom med den forbløffende påstanden om at situasjonen i Manipur er normal. I virkeligheten er situasjonen fortsatt spent, slik parlamentsmedlemmet fra indre Manipur påpekte i Lok Sabha 1. juli.”

Ramesh sa også: “Og den ikke-biologiske Pradhan Mantri har fortsatt ikke besøkt Manipur siden det brøt ut natt til 3. mai 2023 – han har heller ikke møtt de politiske lederne i staten. Presidentens tale var også stille om saken.»

Kongressen fravrist begge Lok Sabha-setene fra NDA i Manipur i det nylige valget.

© The Indian Express Pvt Ltd.