Håp om fred, volden er nede: Statsminister Modi på Manipur

0
2

Et døgn etter at opposisjonen avbrøt talen hans i Lok Sabha ved å reise slagord om Manipur-spørsmålet, sa statsminister Narendra Modi onsdag at det var «håp om fred» og at voldsepisodene hadde avtatt i staten på grunn av etniske sammenstøt. .

Som svar på debatten i Rajya Sabha om takkeforslaget til presidentens tale, sa Modi at det ikke burde være noen politikk rundt hendelsene i staten og advarte «de elementene som tilfører drivstoff til Manipur brann”.

«Jeg ber dem om å stoppe dette. En tid vil komme da Manipur vil avvise dem,” sa han. Han minnet også kongressen – den hadde iscenesatt en walkout med andre opposisjonspartier da – at presidentens styre måtte påtvinges 10 ganger i Manipur, og det var «ikke i vår funksjonstid».

Annonse

“De som kjenner historien til Manipur … de vet at det har vært en lang sosial kamp der. Røttene til kampen er veldig dype. Ingen kan benekte dette. Kongressfolk bør ikke glemme at på grunn av disse grunnene måtte presidentens styre pålegges der 10 ganger … Noen problemer må ha vært der. Og dette har ikke skjedd i vår periode,” sa han.

Les | Overfor det varmeste i Manipur slår statsminister Modi tilbake: «Høy deg over politikk, Manipur vil avvise de som fyrer ilden»

Modi husket at lignende hendelser hadde funnet sted i Manipur i 1993 og varte i fem år.

«For å stabilisere situasjonen i Manipur, gjør regjeringen en nådeløs innsats. Uansett hvilke hendelser som har skjedd der, har mer enn 11 000 FIR-er blitt inngitt. Mainpur er en liten stat. Mer enn 500 mennesker har blitt arrestert,” sa han.

“Vi må akseptere at i Manipur reduseres voldelige hendelser. Dette betyr at det er håp om fred. I dag, i de fleste deler av Manipur, kjører skoler, høyskoler og kontorer. Også i Manipur ble det holdt eksamener som andre steder,” sa han.

Annonse

Unionens innenriksminister, sa han, hadde oppholdt seg der i flere dager, og statsministeren (hjem) i flere uker, og at tjenestemenn hadde besøkt staten regelmessig.

Les | “Selektiv holdning til grusomheter mot kvinner”: Statsminister Modi slår ut mot Oppn over piskehendelsen i Bengal

Tidligere, i sin tale, satte Modi i gang et skarpt angrep på opposisjonen, og kalte kongressen anti-dalitt og anti-grunnlov, og dens INDIA blokkallierte opportunistiske.

Han siktet mot Gandhi-familien og sa at Mallikarjun Kharge, opposisjonsleder i Rajya Sabha og kongresspresident, hadde blitt «en vegg» mellom kongressens nederlag i Lok Sabha-valget og familien.

«Kongressen har hatt denne tradisjonen – en dalit blir støttet opp for å ta skylden for nederlaget, og familien rømmer. De gjorde det samme for Speaker's-konkurransen. De gjorde det samme med Meira Kumar i et presidentvalg og med Sushil Shinde i et visepresidentvalg. Tankegangen deres er anti-SC, anti-ST og anti-OBC. De fornærmet Ram Nath Kovind som president på grunn av dette. Og også fornærme den nåværende president Droupadi Murmu i disse dager,” sa han.

Annonse

Han anklaget kongressen for å være anti-grunnlov, og sa: “De sa at dette var det første valget der grunnloven var hovedspørsmålet. Har de glemt at valget i 1977 ble utkjempet for å redde demokratiet og grunnloven? Og velgerne på den tiden viste at demokratiet flyter i deres årer?» – han refererte til valget der Indira Gandhi ble feid ut av makten etter å ha innført nødsituasjon i landet i 1975.

Han sa at selv om dette valget handlet om å beskytte grunnloven, fant velgerne BJP og NDA i stand til det.

“Jeg var nøye vitne til nødsituasjonen. Hvilken grunnlov fikk deg til å utvide Lok Sabhas funksjonstid til syv år på den tiden? De endret mange artikler og ødela grunnlovens sjel.»

“Da Khargeji var i kabinettet i den siste regjeringen, under hvilken grunnlov fikk du NAC (National Advisory Council) til å sitte over PMO? Du ødela verdigheten til statsministerposten. Hvilken grunnlov tillot en MP (en henvisning til Rahul Gandhi) å rive en forordning godkjent av kabinettet? Hvordan ble en familie prioritert i protokollen? Du har levd med slagord om «India er Indira og Indira er India», og har aldri respektert grunnloven. Kongressen er den største motstanderen av grunnloven,” sa han.

Annonse

Opposisjonsledere reiste slagord om at Kharge skulle få gripe inn. Da tillatelse ikke ble gitt, gikk opposisjonen ut. Styreleder Jagdeep Dhankar sa at han var trist over at opposisjonen hadde fornærmet grunnloven ved å gå ut. Modi sa at siden opposisjonen hadde blitt hardt beseiret, velger den å skrike, rope og stikke av.

“Det er folk som sitter sammen med dem i dag som har båret støyten av krisen. Dette er opportunisme, sa Modi og refererte til partier som RJD og SP. «Hadde de respektert grunnloven, ville de ikke ha gjort det. Nødsituasjon var også en menneskerettighetskrise. Mange mennesker ble torturert. JP (Jayaprakash Narayan) kunne aldri komme seg når han kom ut av fengselet. Selv vanlige mennesker ble ikke spart, sa han.

Modi lurte på hvorfor partier som snakker om minoriteter ikke sier noe om hendelsene i Muzaffarnagar og Turkman-porten under nødsituasjonen. «Hvordan vil landet tilgi dem? De skjuler sine mørke gjerninger ved å holde grunnloven i hendene,” sa han.

© The Indian Express Pvt Ltd

Vikas Pathak

Vikas Pathak er assisterende assisterende redaktør i The Indian Express og skriver om nasjonal politikk. Han har over 17 års erfaring, og har tidligere jobbet med blant annet The Hindustan Times og The Hindu. Han har dekket det nasjonale BJP, noen sentrale sentrale departementer og parlamentet i årevis, og har dekket Lok Sabha-målingene i 2009 og 2019 og mange meningsmålinger i delstatsforsamlingen. Han har intervjuet mange unionsministre og sjefsministre. Vikas har undervist som fakultetsmedlem på heltid ved Asian College of Journalism, Chennai; Symbiosis International University, Pune; Jio Institute, Navi Mumbai; og som gjesteprofessor ved Indian Institute of Mass Communication, New Delhi. Vikas har skrevet en bok, Contesting Nationalisms: Hinduism, Secularism and Untouchability in Colonial Punjab (Primus, 2018), som har blitt mye anmeldt av topp akademiske tidsskrifter og ledende aviser. Han tok sin PhD, M Phil og MA fra JNU, New Delhi, ble Årets Student (2005-06) ved ACJ og gullmedaljevinner fra University Rajasthan College i Jaipur i eksamen. Han har blitt invitert til topp akademiske institusjoner som JNU, St Stephen's College, Delhi og IIT Delhi som gjestetaler/panellist. … Les mer