Van daemons tot goeroe-meditatie, 8 cryptische computertermen en waar ze vandaan komen

0
1

Snelle links

  • Daemon
    < li>Guru-meditatie
  • Grok
  • Kernelpaniek
  • Raceconditie
  • Fatale uitzondering
  • Nonce
  • Zout

Computerjargon kan ondoorzichtig zijn, zelfs voor degenen die de woorden goed kennen. Want ook al leer je misschien wat alle termen betekenen, dat betekent niet dat je weet waar het woord vandaan komt, of wat het oorspronkelijk betekende. Veel van de mensen die computertermen bedachten, leefden niet alleen in een heel andere tijd, maar waren ook behoorlijk excentriek. Het is dus geen verrassing dat het overgebleven jargon vaak meer dan een beetje vreemd is. Hier zijn enkele van mijn favoriete rare termen.

Daemon

Een "daemon" is een achtergrondproces dat een soort taak afhandelt. Een veelvoorkomend voorbeeld is een maildaemon die periodiek controleert of je nieuwe e-mails hebt ontvangen en vervolgens weer in de slaapstand gaat. Het komt hoogstwaarschijnlijk van het Griekse woord voor een bovennatuurlijke geest.

Sydney Louw Butler/How- Naar Geek/MidJourney

Het woord werd in zijn computercontext bedacht door professor Fernando J. Corbato, die verklaarde dat het geïnspireerd was door Maxwells daemon van de natuurkunde en thermodynamica. Ze begrepen dat het een soort begeleidende geest was, uit de Griekse betekenis.

Goeroe-meditatie

Sydney Louw Butler/How-To Geek/MidJourney

"Guru-meditatie" klinkt behoorlijk "new age" en spiritueel, maar het is eigenlijk een foutmelding van de Amiga-computerfamilie. Dit was een fout die je zag toen je Amiga een fatale uitzondering tegenkwam (daarover later meer) en het scherm het bericht samen met een code liet zien. Het lijkt een beetje een grapje, en ik kon geen absoluut definitieve oorsprong voor de term vinden, behalve het idee dat de geest van de computer leeg was, net als een zen-monnik die mediteert.

Tegenwoordig zul je waarschijnlijk een Guru-meditatie zien wanneer een website die je probeert te bezoeken in de problemen raakt, omdat de foutmelding deel uitmaakt van de populaire Varnish back-endsoftware die wordt gebruikt om dynamische websites met veel inhoud te versnellen.

Grok

Sydney Louw Butler/How-To Geek/MidJourney

Ik heb een heel artikel geschreven over hoe het woord "Grok" werd een computerterm, maar de Cliffs Notes-versie is dat het woord afkomstig is uit de SF-roman Stranger in a Strange Land door Robert A. Heinlein. Ja, dezelfde man die Starship Troopers schreef, naast vele andere klassiekers. Het is een Martiaans woord dat letterlijk ‘drinken’ betekent, maar in de context betekent het iets op een holistisch en fundamenteel niveau begrijpen. In een computercontext betekent dit dat je iets intuïtief begrijpt. Als je bijvoorbeeld generatieve AI Grok gebruikt, begrijp je het echt op een diep niveau.

Kernelpaniek

Dit is een foutmelding die afkomstig is van UNIX en daarom ook van toepassing is op leden van de UNIX-familie zoals Linux en macOS. De kernel is de kern van een besturingssysteem en het deel dat de leiding heeft over alles. Een kernel “paniek” betekent dat er een soort fout is geweest die zo fundamenteel is dat de kernel er niet van kan herstellen. Het hele systeem stopt en de machine moet opnieuw worden opgestart. De kernel heeft de controle over de situatie verloren en draait feitelijk de tafel om.

Raceconditie

Sydney Louw Butler/How-To Geek/MidJourney

Hoewel het misschien klinkt als een soort term uit een sociologieleerboek, kan een ‘rasvoorwaarde’ een rol spelen. gebeurt wanneer twee of meer processen op een computer draaien, en de uitkomst van het ene hangt af van de timing of volgorde van uitvoering van het andere. Kortom, er is een gebrek aan communicatie tussen de twee processen, ze wachten niet tot elkaar klaar is met hun werk voordat ze hun eigen werk doen, en dit kan tot allerlei vreemde en soms gevaarlijke situaties leiden. Vooral in systemen die cruciale taken vervullen, zoals het gekoeld houden van een kerncentrale of het monitoren van iemands vitale functies. De term werd al in 1954 gebruikt op het gebied van de elektronica, omdat het in elke situatie kan voorkomen waarin twee afhankelijke processen actief zijn.

Fatale uitzondering

Hoewel dit klinkt als de filmtitel van een thriller, is een fatale uitzondering een fout die een programma of het hele besturingssysteem dwingt te sluiten of af te sluiten. Dit gebeurt meestal wanneer een programma een "illegale" instructie of probeert toegang te krijgen tot een gedeelte van het geheugen waarvoor het niet bedoeld is. Het is ‘fataal’ in de zin dat dit het einde van de weg is. Je kunt niet meer doorgaan. Je bent een ex-programma.

Nonce

Dit is een woord dat je vaak zult tegenkomen als je in de cryptografische ruimte werkt, en op veel websites zul je dit woord ergens in de code van de site aantreffen. Het woord is een afkorting van ‘eenmalig gebruikt getal’ en betekent in feite een willekeurig getal dat wordt toegevoegd aan een coderingsprotocol of een soort digitale handtekening of handdruk. Nonces zijn cruciaal bij het voorkomen van een specifiek type aanval dat 'replay' wordt genoemd. aanval. Hier registreert een hacker verzonden gegevens en herhaalt deze eenvoudig om toegang te krijgen.

Door een nonce toe te voegen, zorg je ervoor dat er geen dubbele commutaties kunnen plaatsvinden, omdat er is een pseudo-willekeurig getal dat elke keer anders is. De term kan ook verband houden met het taalkundige concept van een nonce-woord, dat 'een woord is dat is uitgevonden voor een bepaalde gelegenheid of situatie'. volgens het Cambridge-woordenboek.

Zout

Sydney Louw Butler/How-To Geek/MidJourney

Enigszins gerelateerd aan nonces, "zout" zijn willekeurige gegevens toegevoegd aan een hash. Nog honger?

"Hashing" is de praktijk waarbij een wiskundige formule op computergegevens wordt toegepast om een ​​reeks cijfers en letters met een vaste lengte te verkrijgen, bekend als een “hash”. De hash bevat geen van de originele gegevens, maar als je dezelfde hashtechniek op dezelfde gegevens toepast, krijg je elke keer hetzelfde antwoord.

Hashes worden vaak gebruikt om wachtwoorden te coderen. De server heeft niet uw originele wachtwoord. Wanneer u uw wachtwoord typt en inlogt, wordt in plaats daarvan de hash-functie toegepast op de tekst die u hebt ingevoerd. Als de hash overeenkomt met die in het bestand, is het wachtwoord correct. Hackers kunnen echter iets gebruiken dat bekend staat als een 'regenboogtafel'. om deze veiligheid te verslaan.

Een regenboogtabel is een database met alle mogelijke wachtwoorden die over een lange periode vooraf zijn berekend. Dit betekent dat als ze de hash in handen krijgen, ze deze eenvoudigweg op de regenboogtafel hoeven op te zoeken om te zien welk wachtwoord bij die hash past.

Door "zout" Als je een wachtwoord gebruikt, maak je in feite regenboogtabellen onbruikbaar, waardoor je een hacker dwingt brute force-methoden te gebruiken om de hash te kraken, wat waarschijnlijk zo lang zal duren dat het de moeite niet waard is.

Er is iets vertederends aan de kennis achter computertermen. Vroege pioniers of gemeenschappen gebruiken termen die zijn geïnspireerd door zoveel verschillende nichebelangen, en dan blijft het voor altijd hangen. Ik vraag me af welke van de computertermen die we bedenken over vijftig jaar nog steeds in gebruik zullen zijn?