Från Daemons till Guru Meditation, 8 kryptiska datortermer och var de kom ifrån

0
1

Snabblänkar

  • Daemon
    < li>Guru Meditation
  • Grok
  • Kärnpanik
  • Tävlingstillstånd
  • Dödligt undantag
  • Inga
  • Salt

Datorjargong kan vara ogenomskinlig även för dem som kan orden väl. Eftersom även om du kanske lär dig vad alla termer betyder, betyder det inte att du vet var ordet kom ifrån eller vad det betydde ursprungligen. Många av de människor som myntade datortermer levde inte bara i en helt annan tid, utan var ganska excentriska. Så det är ingen överraskning att den överlevande jargongen ofta är mer än lite udda. Här är några av mina konstiga favorittermer.

Daemon

En "demon" är en bakgrundsprocess som hanterar någon sorts uppgift. Ett vanligt exempel skulle vara en e-postdemon som regelbundet kontrollerar om du har fått några nya e-postmeddelanden och sedan går i viloläge igen. Det kommer troligen från det grekiska ordet för en övernaturlig ande.

Sydney Louw Butler/How- To Geek/MidJourney

Ordet myntades i sitt datorsammanhang av professor Fernando J. Corbato, som sa att det var inspirerat av Maxwells demon av fysik och termodynamik. De förstod att det var en typ av bevakande ande från den grekiska betydelsen.

Guru-meditation

Sydney Louw Butler/How-To Geek/MidJourney

"Guru-meditation" låter ordentligt "new age" och andligt, men det är faktiskt ett felmeddelande från Amiga-familjen av datorer. Detta var ett fel du såg när din Amiga träffade ett dödligt undantag (mer om det senare) och skärmen skulle visa meddelandet tillsammans med en kod. Det verkar vara lite av ett skämt, och jag kunde inte hitta ett absolut definitivt ursprung för termen, annat än tanken att datorns sinne var tomt som en zenmunk som mediterade.

Nuförtiden kommer du sannolikt att se en Guru Meditation när en webbplats som du försöker besöka går upp i magen, eftersom felmeddelandet är en del av den populära Varnish back-end-mjukvaran som används för att accelerera innehållstunga, dynamiska webbplatser.

Grok

Sydney Louw Butler/How-To Geek/MidJourney

Jag skrev en hel artikel om hur ordet "Grok" blev en datorterm, men Cliffs Notes-versionen är att ordet kommer från SF-romanen Stranger in a Strange Land av Robert A. Heinlein. Ja, samma kille som skrev Starship Troopers, bland många andra klassiker. Det är ett Mars-ord som bokstavligen betyder att “dricka”, men i sitt sammanhang betyder det att förstå något på en holistisk och grundläggande nivå. I datorsammanhang betyder det att förstå något intuitivt. Till exempel, om du Grokar generativ AI, förstår du verkligen det på en djup nivå.

Kärnpanik

Detta är ett felmeddelande som kommer från UNIX och gäller därför även medlemmar av UNIX-familjen som Linux och macOS. Kärnan är kärnan i ett operativsystem, och den bit som är ansvarig för allt. En kärna "panik" betyder att det har förekommit något slags fel så grundläggande att kärnan inte kan återhämta sig från det. Hela systemet kommer att stanna och maskinen måste startas om. Kärnan har tappat kontrollen över situationen och vänder på bordet, i princip.

Tävlingsskick

Sydney Louw Butler/How-To Geek/MidJourney

Även om det kan låta som någon sorts term från en sociologisk lärobok, är ett "rasvillkor" händer när två eller flera processer körs på en dator, och resultatet av den ena beror på tidpunkten eller ordningen för exekvering av den andra. I grund och botten finns det en brist på kommunikation mellan de två processerna, de väntar inte på att varandra ska avsluta sitt jobb innan de gör sitt eget, och detta kan leda till alla möjliga konstiga och ibland farliga situationer. Speciellt i system som har kritiska uppgifter som att hålla ett kärnkraftverk kylt eller övervaka någons vitala tecken. Termen användes redan så långt tillbaka som 1954 inom elektronikområdet, eftersom det kan hända i alla situationer där två beroende processer körs.

Dödligt undantag

Även om hans låter som filmtiteln på en thriller, är ett ödesdigert undantag ett fel som tvingar ett program eller hela operativsystemet att stängas eller stängas av. Detta händer vanligtvis när ett program försöker köra en "olaglig" instruktion eller försöker komma åt en del av minnet som det inte är avsett att göra. Det är "dödligt" i den meningen att det är slutet på vägen. Du kan inte fortsätta längre. Du är ett ex-program.

Nonce

Det här är ett ord du kommer att se komma upp ofta om du arbetar i det kryptografiska utrymmet, och på många webbplatser hittar du det här ordet inbäddat någonstans i webbplatsens kod. Ordet är en förkortning av “nummer använt en gång”, och betyder i grunden ett slumpmässigt tal som läggs till i ett krypteringsprotokoll eller någon form av digital signatur eller handskakning. Nonces är avgörande för att förhindra en specifik typ av attack som kallas en "replay" ge sig på. Det är här en hacker registrerar data som har skickats och upprepar dem helt enkelt för att få åtkomst.

Genom att lägga till en nonce säkerställer du att det inte kan förekomma dubbletter av kommutationer, eftersom det finns ett pseudoslumptal som är olika varje gång. Termen kan också vara relaterad till det språkliga begreppet ett nonce-ord, som är "ett ord som uppfunnits för ett speciellt tillfälle eller situation." enligt Cambridge ordbok.

Salt

Sydney Louw Butler/How-To Geek/MidJourney

Något relaterat till nonces, "salt" är slumpmässig data som läggs till en hash. Hungrig ännu?

"Hashing" är praxis att tillämpa en matematisk formel på datordata för att få en fast längd av siffror och bokstäver känd som en "hash." Hashen innehåller inte någon av de ursprungliga data, men om du använder samma hashteknik på samma data får du samma svar varje gång.

Hashes används ofta för att kryptera lösenord. Servern har inte ditt ursprungliga lösenord. Istället, när du skriver ditt lösenord och loggar in, appliceras hash-funktionen på texten du skrivit in. Om hashen stämmer överens med den som finns i filen är lösenordet korrekt. Däremot kan hackare använda något som kallas "regnbågsbord" att besegra denna säkerhet.

En regnbågstabell är en databas med alla möjliga lösenord som har förberäknats under en lång tidsperiod. Det betyder att om de får tag i hashen måste de helt enkelt slå upp det på regnbågsbordet för att se vilket lösenord som matchar hashen.

Genom att lägga till "salt" till ett lösenord gör du effektivt regnbågstabeller värdelösa, vilket tvingar en hackare att använda brute force-metoder för att försöka knäcka hashen, vilket troligen kommer att ta så lång tid att det inte är värt ansträngningen.

Det finns något förtjusande med kunskapen bakom datortermer. Tidiga pionjärer eller gemenskaper myntar termer inspirerade av så många olika nischintressen, och sedan sitter det bara fast för alltid. Jag undrar vilka av de datortermer vi hittar på som fortfarande kommer att användas om 50 år?