ChatGPT Desktop App vs. Web App: Vad är skillnaden?

0
1

Nyckelalternativ

  • OpenAI har släppt en Mac-skrivbordsapp för ChatGPT, med en utlovad Windows-version.
  • Desktop-appen är inte offline men mer bekväm än webbversionen för tunga användare.
  • Appfunktioner som fotodelning och snabb åtkomst gör det till en övertygande uppgradering.

OpenAI har släppt en Mac-skrivbordsapp för ChatGPT, med en Windows-version utlovad någon gång i framtiden. Vad är så speciellt med den här appen jämfört med bekvämligheten med att bara använda ChatGPT-webbplatsen?

Vad är ChatGPT Desktop App?

Till skillnad från ChatGPT-webbsidan är skrivbordsappen programvara som du installerar på din dator. Med andra ord, du behöver inte öppna din webbläsare för att använda ChatGPT om du har appen installerad.

Detta är dock inte en offlineversion av ChatGPT. Appen är fortfarande bara en frontend för molntjänsten som tillhandahålls av OpenAI. De allra flesta hemdatorer skulle inte ha processorkraften för att köra ChatGPT Large Language Model (LLM), även om OpenAI låter oss göra det.

Tänk på att det liknar Spotify-skrivbordsappen. Appen och webbplatsen ger dig i stort sett samma upplevelse, men vissa saker är bekvämare med en dedikerad app.

Vilka plattformar stöder appen?

Som jag nämnde tidigare, när detta skrivs är skrivbordsappen endast tillgänglig för Mac-användare. En Windows-skrivbordsapp är utan tvekan på väg, men det fanns ingen officiell tidslinje från OpenAI när jag provade appen själv.

Just nu måste du vara en betald prenumerant och kan komma åt nedladdningen av appen från ChatGPT-webbplatsens kontomeny. Klicka bara på din profilbild och välj "Ladda ner macOS-appen."

Installera sedan appen precis som alla andra Mac-appar. Appen kommer så småningom att rulla ut till gratisanvändare också, men det verkar som om OpenAI tar ett förskjutet tillvägagångssätt.

När du har öppnat appen loggar du in med ditt användarnamn och lösenord eller med ditt Google-konto. Då kommer du att få ett appfönster som detta.

Vilka är skillnaderna mellan appen, mobilappen och webbplatsen?

Det första du bör veta är att det finns flera utlovade funktioner planerade för skrivbordsappen som inte är en del av den första utgåvan. Till exempel är möjligheten att ge ChatGPT tillgång till din webbkamera för livevideo ännu inte tillgänglig när detta skrivs, även om du kan ta bilder med den. På samma sätt kan skrivbordsappen inte se ett liveflöde av din skärm, bara manuella skärmdumpar. Det finns också en mer avancerad version av konversationsläget på väg.

stark>

Vilket leder mig till den första stora skillnaden mellan skrivbordsappen och webbplatsen. Fram till lanseringen av skrivbordsappen var det bara Android- och iOS-apparna som stödde röstfrågor eller det dynamiska samtalsläget. Med skrivbordsappen kan du använda antingen mikrofon- eller hörlursknapparna för att använda din röst med ChatGPT. Hörlursknappen aktiverar konversationsläget, vilket är ett handsfree-samtal för att använda ChatGPT.

Appen gör det också enklare att ladda upp filer från din dator och att ta skärmdumpar direkt till ChatGPT för att använda dem i dina meddelanden. Det här är saker som du redan kan göra med hjälp av webbplatsen och din webbläsare, men appen tar helt enkelt bort några mellan stegen. Om du använder ChatGPT mycket och använder dig av skärmdumpar och filuppladdningar hela tiden, kommer detta förenklade arbetsflöde att läggas till som sparad tid snabbt.

För mig är huvudfunktionen i appen på Mac dess integration med macOS. Genom att trycka på Alternativ+Mellanslag får du upp ett meddelandefönster, vilket innebär att du kan fråga ChatGPT vad som helst inom en sekund oavsett vad du gör på din Mac.

När ska man använda appen kontra webbplatsen

Jag tror, ​​som det ser ut, de flesta människor kommer att klara sig bra bara med det befintliga ChatGPT-webbgränssnittet. Om du är en stor användare av ChatGPT är appen en klar förbättring av ditt arbetsflöde. Om du, som jag, har en bajilion flikar öppna i din webbläsare, är skrivbordsappen en gudagåva eftersom du kan komma åt ChatGPT med en knapptryckning eller omedelbart hitta den på bryggan, istället för att kamma igenom flikarna.

Det är viktigt att betona att även om webbversionen och skrivbordsversionen i huvudsak är desamma vid det här laget, kommer det att finnas funktioner till den här versionen av ChatGPT som utan tvekan kommer att göra det mycket mer övertygande. Jag undrar också om OpenAI kan integrera Windows-versionen av den här appen så väl som macOS-versionen verkar vara det, men vi måste alla vänta tills den släpps för allmänheten innan vi kan testa den.

Jag tycker att skrivbordsappen är ett bra alternativ, och det finns ingen anledning för macOS-användare att undvika att testa den om de är kvalificerade att använda den. Kanske är det poleringen du behövde för att göra ChatGPT till en riktig del av ditt arbetsflöde, snarare än en sten i skon.