ChatGPT Desktop-app versus web-app: wat is het verschil?

0
1

Belangrijkste punten

  • OpenAI heeft een Mac-desktopapp voor ChatGPT uitgebracht, met een beloofde Windows-versie.
  • De desktop-app is niet offline, maar handiger dan de webversie voor zware gebruikers.
  • App-functies zoals het delen van foto's en snelle toegang maken het tot een aantrekkelijke upgrade.

OpenAI heeft een Mac-desktopapp voor ChatGPT uitgebracht, waarvan op een bepaald moment in de toekomst een Windows-versie wordt beloofd. Wat is er zo speciaal aan deze app vergeleken met het gemak van het simpelweg gebruiken van de ChatGPT-website?

Wat is de ChatGPT Desktop-app?

In tegenstelling tot de ChatGPT-webpagina is de desktop-app software die u op uw computer installeert. Met andere woorden, u hoeft uw browser niet te openen om ChatGPT te gebruiken als u de app geïnstalleerd heeft.

Dit is echter geen offline versie van ChatGPT. De app is nog steeds slechts een frontend voor de clouddienst van OpenAI. De overgrote meerderheid van de thuiscomputers zou niet de verwerkingskracht hebben om het ChatGPT Large Language Model (LLM) uit te voeren, zelfs als OpenAI ons dat zou toestaan.

Zie het als vergelijkbaar met de Spotify desktop-app. De app en website bieden je in grote lijnen dezelfde ervaring, maar sommige dingen zijn handiger met een speciale app.

Welke platforms ondersteunen de app?

Zoals ik al eerder zei, is de desktop-app op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor Mac-gebruikers. Er komt ongetwijfeld een Windows-desktopapp, maar er was geen officiële tijdlijn van OpenAI toen ik de app zelf uitprobeerde.

Op dit moment moet u een betalende abonnee zijn en kunt u de app downloaden via het accountmenu van de ChatGPT-website. Klik gewoon op uw profielfoto en selecteer 'Download de macOS-app.'

Installeer vervolgens de app net als elke andere Mac-app. De app zal uiteindelijk ook voor gratis gebruikers worden uitgerold, maar het lijkt erop dat OpenAI een gespreide aanpak hanteert.

Nadat u de app heeft geopend, logt u in met uw gebruikersnaam en wachtwoord, of met uw Google-account. Vervolgens krijgt u een app-venster als dit te zien.

Wat zijn de verschillen tussen de app, mobiele app en website?

Het eerste dat u moet weten, is dat er verschillende beloofde functies gepland zijn voor de desktop-app die geen deel uitmaken van de eerste release. De mogelijkheid om ChatGPT toegang te geven tot je webcam voor live video is op het moment van schrijven bijvoorbeeld nog niet beschikbaar, hoewel je er wel foto's mee kunt maken. Op dezelfde manier kan de desktop-app geen live feed van uw scherm zien, alleen handmatige schermafbeeldingen. Er komt ook een meer geavanceerde versie van de gespreksmodus.

Dat brengt mij bij het eerste grote verschil tussen de desktop-app en de website. Tot de release van de desktop-app ondersteunden alleen de Android- en iOS-apps gesproken vragen of de dynamische gespreksmodus. Met de desktop-app kunt u de microfoon- of hoofdtelefoonknop gebruiken om uw stem te gebruiken met ChatGPT. De hoofdtelefoonknop activeert de gespreksmodus, wat een handsfree gespreksmanier is om ChatGPT te gebruiken.

De app maakt het ook gemakkelijker om bestanden vanaf uw computer te uploaden en schermafbeeldingen rechtstreeks in ChatGPT te maken om deze in uw prompts te gebruiken. Dit zijn dingen die je al kunt doen via de website en je browser, maar de app verwijdert er gewoon een paar tussendoor. Als u ChatGPT veel gebruikt en voortdurend gebruik maakt van schermafbeeldingen en bestandsuploads, dan zal deze vereenvoudigde workflow snel oplopen als bespaarde tijd.

Voor mij is het belangrijkste kenmerk van de app op Mac de integratie met macOS. Door op Option+Spatie te drukken, verschijnt er een promptvenster, wat betekent dat u ChatGPT binnen een seconde alles kunt vragen, ongeacht wat u op uw Mac doet.

Wanneer moet u de app gebruiken versus website

Ik denk dat, zoals het er nu uitziet, de meeste mensen het prima zullen doen als ze gewoon de bestaande ChatGPT-webinterface gebruiken. Als u een intensieve gebruiker van ChatGPT bent, is de app een duidelijke verbetering van uw workflow. Ook als je, net als ik, een bajilion-tabblad in je browser hebt geopend, is de desktop-app een uitkomst, omdat je met een toetsaanslag toegang hebt tot ChatGPT of het direct op het dock kunt vinden, in plaats van door de tabbladen te bladeren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel de webversie en de desktopversie op dit moment in wezen hetzelfde zijn, er functies naar deze versie van ChatGPT zullen komen die het ongetwijfeld veel zullen verbeteren dwingender. Ik vraag me ook af of OpenAI de Windows-versie van deze app kan integreren, zoals de macOS-versie lijkt te zijn, maar we zullen allemaal moeten wachten tot deze voor het publiek wordt vrijgegeven voordat we hem kunnen testen.

Ik denk dat de desktop-app een geweldige optie is, en er is geen reden voor macOS-gebruikers om het niet uit te proberen als ze in aanmerking komen om het te gebruiken. Misschien is het de lak die je nodig had om ChatGPT een echt onderdeel van je workflow te maken, in plaats van een steen in je schoen.