Wie heeft gigabit-internet nodig? Dat doe ik, en jij misschien ook

0
1

Belangrijkste tips

  • Gigabit internet is essentieel voor thuiswerken om tijd en geld te besparen.
  • De bandbreedte verdeelt zich snel over meerdere gebruikers en apparaten in een huishouden.
  • Slimme apparaten voor thuisgebruik, clouddiensten en back-ups vereisen hoge uploadsnelheden voor alle gebruikers.

Ik gebruik nu al bijna drie jaar een symmetrische 1Gbps-internetverbinding, en hoewel het in eerste instantie misschien meer internet lijkt te zijn dan iemand op dit punt in de geschiedenis nodig heeft, ben ik snel afhankelijk geworden van de dikke internetleiding aangesloten op mijn huis. Dit is waarom ik niet terug kan gaan van het Gigabit-leven.

Ik werk vanuit huis

Ik werk al sinds het begin van de pandemie vanuit huis, en toen mijn voormalige werkgever besloot mijn vaste thuiswerkovereenkomst te verbreken, besloot ik dat dit het perfecte moment was om fulltime freelancer te worden. Of dat de juiste beslissing was, moet nog blijken, maar mijn baan houdt in dat ik de hele dag op internet zit, enorme bestanden upload en download en met collega's werk via videochat. Elke minuut dat ik moet wachten tot het internet iets doet, is geldverspilling, dus Gigabit-glasvezel is een zakelijke uitgave die gewoon logisch is.

Meerdere mensen delen de verbinding

Zoals de meeste mensen van mijn leeftijd woon ik niet alleen. Hoewel een gigabit aan bandbreedte te veel klinkt voor één persoon, voelt het opeens niet zo veel als je dat getal door drie, vier of meer mensen gaat delen. Ik gebruik een mesh-netwerk om elke kamer in huis minstens 200 Mbps te bedienen en als er genoeg mensen gebruik maken van mijn internet, is het echt niet zo extravagant.

Elke tv is 4K

Tim Brookes/How-To Geek

We hebben meerdere tv's waar mogelijk tegelijkertijd door verschillende mensen naar wordt gekeken. Al deze tv’s zijn 4K-modellen en om er het maximale uit te halen hebben we snel internet nodig. Hoewel de exacte bandbreedtevereisten per service verschillen, kunt u eenvoudig een paar honderd Mbps vastleggen met meerdere 4K-streams.

Er zijn meerdere consoles en pc's

Het gaat niet alleen om het aantal mensen, maar ook om het aantal apparaten dat bandbreedte opslokt, zelfs als je ze niet gebruikt. Mijn vrouw en ik hebben elk onze eigen laptops, telefoons, consoles en andere apparaten met internetverbinding. Dat is voordat gasten en vrienden die langskomen, aan de vergelijking worden toegevoegd. Met zoveel apparaten die een deel van de taart willen, kunnen de gegevens snel opdrogen.

Videogames en films zijn nu enorm

PC- en consolegames zijn nu routinematig ongeveer 100 GB groot, en ik heb zeker niet de SSD-ruimte om ze voor altijd geïnstalleerd te houden. Daarom verwijderen en downloaden we regelmatig games als we ze uitspelen en iets nieuws willen spelen. Op dezelfde manier kunnen we, wanneer we films streamen of films downloaden voor offline weergave, honderden optredens opslokken. Kijk maar eens naar mijn datagebruik eind mei 2024.

We hebben ruim 100 GB aan gegevens geüpload en meer dan vier terabytes aan gegevens gedownload! Zoveel gegevens downloaden op een 100 Mbps-verbinding is geen pretje, geloof me.

Gigabit-uploads zijn baanbrekend

Over uploads gesproken, ook al is de totale hoeveelheid gegevens die we doorgaans in een maand uploaden is niet zo veel, relatief gezien zijn uploads meestal tijdgevoelig. Klanten hebben deadlines en het snelle upstream-internet betekent dat we langer aan projecten kunnen werken voordat we ze indienen. Het is gewoon een andere manier waarop tijd geld is.

Zelfs als u slechts een privégebruiker bent van uw internetverbinding thuis en deze niet voor uw werk gebruikt, worden uploadsnelheden voor iedereen steeds belangrijker. We maken nu allemaal gebruik van clouddiensten, en als we die gegevens creëren, moeten die de lucht in gaan en niet eronder. Met de opkomst van het slimme huis, lokale kunstmatige intelligentie en nog meer toepassingen die we ons nog niet kunnen voorstellen, zullen hoge uploadsnelheden van cruciaal belang worden.

Back-ups verbruiken een hoop Bandbreedte

De kans is groot dat elk persoonlijk computerapparaat dat u gebruikt een soort geautomatiseerde, cloudgebaseerde back-upcyclus heeft. Wanneer het de kans krijgt, uploadt uw apparaat uw foto's, video's, documenten en andere persoonlijke gegevens naar een cloudgebaseerde opslagoplossing. Als u vervolgens per ongeluk iets verwijdert of uw apparaat kwijtraakt of wordt gestolen, zijn uw gegevens veilig.

De apparaatopslag wordt groter, de foto's en video's die we maken worden groter, en er is waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid persoonlijke gegevens in de cloud opgeslagen waar u niet eens van op de hoogte bent.

Als je, net als onze EIC Jason Fitzpatrick, nog geen Gigabit Ethernet nodig hebt, is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de onvermijdelijke toename van de bandbreedtevereisten je eigen huishouden richting de Gigabit-standaard, net nu 10Gbps-thuisverbindingen over de horizon beginnen te gluren.