Vem behöver Gigabit Internet? Det gör jag, och du kanske också

0
1

Nyckelalternativ

  • Gigabit-internet är viktigt för att arbeta hemifrån för att spara tid och pengar.
  • Bandbredden delar sig snabbt mellan flera användare och enheter i ett hushåll.
  • Smarta hemenheter, molntjänster och säkerhetskopior kräver snabba uppladdningshastigheter för alla användare.

Jag har använt en symmetrisk 1 Gbps internetanslutning i nästan tre år nu, och även om det till en början kan tyckas vara mer internet än någon behöver vid denna tidpunkt i historien, har jag snabbt blivit beroende av fettet internetrör anslutet till mitt hem. Här är anledningen till att jag inte kan gå tillbaka från Gigabit-livet.

Jag arbetar hemifrån

Jag har arbetat hemifrån sedan pandemins början, och när min tidigare arbetsgivare bestämde sig för att avstå från mitt permanenta arbete hemifrån, bestämde jag mig för att det var den perfekta tiden att bli frilansare på heltid. Om det var rätt beslut återstår att se, men mitt jobb innebär att spendera hela dagen på internet, ladda upp och ladda ner enorma filer och arbeta med kollegor via videochatt. Varje minut jag måste vänta på att internet ska göra något är pengar i sjön, så Gigabit-fiber är en affärskostnad som bara är vettig.

Flera personer delar anslutningen

Som de flesta i min ålder bor jag inte ensam. Medan en gigabit bandbredd låter som för mycket för en person, när du börjar dela det talet med tre, eller fyra, eller fler personer, känns det plötsligt inte så mycket. Jag använder ett mesh-nätverk för att leverera minst 200 Mbps till varje rum i huset och med tillräckligt många människor som använder mitt internet är det verkligen inte så extravagant.

Varje TV är 4K

Tim Brookes/How-To Geek

Vi har flera TV-apparater som kan ses samtidigt av olika personer. Alla dessa TV-apparater är 4K-modeller, och för att få ut det mesta av dem behöver vi snabbt internet. Även om de exakta bandbreddskraven varierar beroende på tjänst kan du enkelt låsa upp några hundra Mbps med flera 4K-strömmar.

strong>

Det finns flera konsoler och datorer

Det handlar inte bara om antalet personer, utan antalet enheter som äter upp bandbredd även när du inte använder dem. Min fru och jag har alla våra egna bärbara datorer, telefoner, konsoler och andra internetanslutna enheter. Det är innan gäster och vänner som kommer över läggs till i ekvationen. Med så många enheter som vill ha en bit av kakan kan data snabbt torka ut.

TV-spel och filmer är enorma nu

PC- och konsolspel har nu rutinmässigt en storlek på cirka 100 GB, och jag har verkligen inte SSD-utrymme för att bara hålla dem installerade för alltid. Så vi tar ofta bort och laddar ner spel när vi avslutar dem och vill spela något nytt. På samma sätt kan de äta upp hundratals spelningar när vi streamar filmer eller laddar ner filmer för offlinevisning. Titta bara på min dataanvändning i slutet av maj 2024.

Vi laddade upp över 100 GB data och laddade ner mer än fyra terabyte data! Att ladda ner så mycket data på en 100Mbps-anslutning är inte kul, tro mig.

Gigabit-uppladdningar förändrar spelet

På tal om uppladdningar, även om den totala mängden data vi vanligtvis laddar upp under en månad är inte så mycket, relativt sett är uppladdningar vanligtvis tidskänsliga. Kunder har deadlines och att ha snabbt uppströms internet gör att vi kan arbeta med projekt längre innan vi skickar in dem. Det är bara ett annat sätt att tid är pengar.

Även om du bara är en privat användare av din internetanslutning i hemmet, och du inte använder den på jobbet, blir uppladdningshastigheterna viktigare för alla. Vi använder alla molntjänster nu, och när vi skapar den datan måste den gå upp i röret, inte ner i den. Med framväxten av det smarta hemmet, lokal artificiell intelligens och ännu fler applikationer som vi ännu inte kan föreställa oss, kommer det att bli avgörande att ha snabba uppladdningshastigheter.

Säkerhetskopieringar äter massor av Bandbredd

Det finns en god chans att varje persondator du använder har någon form av automatisk, molnbaserad säkerhetskopieringscykel. Närhelst den får chansen kommer din enhet att ladda upp dina foton, videor, dokument och andra personliga data till en molnbaserad lagringslösning. Sedan, om du av misstag raderar något, eller om din enhet tappas bort eller blir stulen, är din data säker.

Enhetslagringen blir större, fotona och videorna vi tar blir större och du har förmodligen en betydande mängd personlig data säkerhetskopierad till molnet som du inte ens känner till.

Om du, som vår EIC Jason Fitzpatrick, inte behöver Gigabit Ethernet ännu, är det troligen bara en tidsfråga innan det oundvikliga smygandet av bandbreddskraven driver ditt eget hushåll mot Gigabit-standard, precis som 10 Gbps hemanslutningar har börjat titta över horisonten.