Facebook “vrienden” die investeringen aanbieden is een populaire oplichting, hier is waar u op moet letten

0
1

Belangrijkste tips

  • Accounts worden gehackt, wat leidt tot financiële oplichting vermomd als investeringsmogelijkheden.
  • Valse bankscreenshots komen vaak voor en kunnen gemakkelijk worden gemaakt om slachtoffers tot frauduleuze plannen te verleiden.
  • AI-technologie kan het probleem verergeren en overtuigende getuigenisvideo's creëren om oplichting te bevorderen.

De afgelopen maanden heb ik een zorgwekkende trend opgemerkt in mijn Facebook-feed. Mensen die ik in het echte leven ken, doen allerlei zeer vage ‘investeringen’. mogelijkheden met "bewijs" van de enorme uitbetalingen die ze hebben ontvangen. Het zou niet gezegd moeten worden, maar trap er alsjeblieft niet in!

Facebook-accounts worden gehackt

Het hacken van Facebook-accounts is een schadelijk probleem, en zelfs technisch onderlegde gebruikers kunnen betrapt worden omdat deze aanvallen zo meedogenloos zijn. Je moet altijd geluk hebben, maar de hacker hoeft maar één keer geluk te hebben. Dit betekent in ieder geval dat je alles wat door je vrienden op Facebook wordt gepost, altijd als potentieel verdacht moet behandelen. Het allerbelangrijkste is dat als je een andere manier hebt om contact op te nemen met iemand anders dan Facebook, je alle informatie die zij op een apart kanaal plaatsen, moet bevestigen. Bel ze, of bel iemand die bij hen inwoont, en bevestig de informatie voordat u ernaar handelt.

Criminelen weten dat u uw vrienden meer vertrouwt dan vreemden

Facebook-accounts zijn om verschillende redenen waardevol voor hackers. Ten eerste: als ze erin slagen één account te hacken, wordt het gemakkelijk om meer accounts te hacken. Meestal stuurt een gehackt account een met malware geïnfecteerde link naar andere mensen in het netwerk. Omdat de link blijkbaar afkomstig is van iemand die ze kennen, openen mensen deze kritiekloos. Vervolgens raken hun netwerken op dezelfde manier geïnfecteerd, enzovoort.

Een voorbeeld van een handelsaanbod. Merk op hoe de tekst gebruikers uitnodigt om directe berichten te sturen.

Nu de oorspronkelijke accounteigenaar is buitengesloten, kunnen de hackers alles posten wat ze maar willen, inclusief aanmoedigingen en oproepen tot actie voor mensen om mee te doen aan “investeringen”. De daadwerkelijke financiële oplichting is er in een vrijwel oneindige verscheidenheid. Er zijn oplichting met voorschotten, piramidespelen met cryptovaluta, klassieke piramidespelen en ‘binaire opties’. wat eigenlijk gewoon een vorm van gokken is. Ik heb vrienden en familie die het slachtoffer zijn geworden van deze oplichting, en de resultaten zijn werkelijk lelijk.

Een veel voorkomende zwendel die ik nu zie, heeft te maken met valutamakelaars die beloven enorme rendementen op uw investering te geven, met enig risico. Dit zijn echte bedrijven die echt in valuta handelen, maar niet echt proberen geld te verdienen voor hun ‘klanten’. Ze verdienen hun geld met de vergoedingen die ze krijgen, en kunnen zich verschuilen achter het inherente risico van deze praktijk als ze al uw geld verliezen.

Wat zorgwekkend is, is de manier waarop mensen deze programma's op Facebook promoten. Ze plaatsen video's waarin ze getuigenissen geven, screenshots van bankrekeningen en nodigen anderen uit om mee te doen. Deze zijn niet gemarkeerd als betaalde promotie, dus deze accounts zijn gehackt, of in sommige gevallen worden ze betaald om geheime promotie te doen voor een schetsmatig plan.

Deze berichten worden vaak overspoeld met botachtige opmerkingen van andere gecompromitteerde accounts in hun omgeving, waardoor de illusie ontstaat van een organisch gesprek. Omdat we echter zien dat tientallen mensen exact hetzelfde posten binnen dezelfde vriendenkringen, is het duidelijk vervaardigd.

Hoewel ik persoonlijk mensen ken die het slachtoffer zijn geworden van deze oplichting, en ik veel mensen in mijn Facebook-feed heb die duidelijk hun accounts hebben gecompromitteerd, of in sommige gevallen medeplichtig lijken te zijn, heb ik ervoor gekozen geen schermafbeeldingen te plaatsen die mogelijk kunnen worden misbruikt. terug te voeren op specifieke personen. Mijn doel hier is echter om u te waarschuwen voor deze hele vorm van oplichting, en niet voor de specifieke aanpak die oplichters momenteel volgen.

Die bank-screenshots zijn gemakkelijk te vervalsen

PixieMe/Shutterstock.com

Eén Belangrijk feit dat u moet weten, is dat het vervalsen van een screenshot van een website uiterst eenvoudig is. Net als die valse PayPal-saldi duurt het slechts vijf seconden in een browserelementinspectietool, en je kunt elke website alles laten zeggen.

De meest voor de hand liggende vraag die je jezelf zou moeten stellen, is waarom deze persoon zo wanhopig deze ‘investering’ wil delen. eerste kans? Wat hebben zij te winnen? Ofwel is het account gehackt, ofwel is de persoon medeplichtig en neemt hij geld aan in ruil voor het betrekken van meer mensen bij de zwendel.

AI-technologie kan dat Maak het nog erger

meyer_solutions/Shutterstock.com

In eerste instantie was ik ervan overtuigd dat al deze accounts eenvoudigweg waren gehackt, maar toen begonnen sommigen getuigenisvideo's te posten. Het viel me op dat dit AI-deepfakes zouden kunnen zijn, maar als ik ze goed bekijk, op de veelbetekenende tekenen, lijkt dat niet zo. Wat erop wijst dat sommige van deze mensen mogelijk medeplichtig zijn aan de oplichting. De deepfake-technologie is echter zo ver gevorderd dat dit ook een volkomen plausibel antwoord is. Hoe dan ook, je zou deze video’s even weinig overtuigend moeten vinden, ongeacht of ze nep zijn of niet.

Investeer nooit geld zonder gelicentieerde hulp

Of je nu kijkt naar een gehackt account, iemand die is omgekocht door oplichters of een vriend die echt gelooft wat hij zegt, je moet nooit geld investeren in een willekeurig plan dat je op Facebook tegenkomt. Dit geldt vooral als je de investering en hoe het werkt niet echt begrijpt. Dit is hoe zoveel mensen zijn betrapt op cryptopiramidespelen, want iedereen die weet hoe cryptocurrency werkt, zou meteen weten dat het plan onhaalbaar is.

Ik ga niet eens een van de duidelijke signalen opnoemen dat iets een beleggingsoplichterij is, want je moet nooit zomaar je geld in iets investeren. Er staat nooit zoveel tijdsdruk op je dat er geen tijd is voor due diligence. Het allerbelangrijkste is dat je alleen investeert in iets dat is goedgekeurd en beschermd door financiële toezichthouders. Zorg ervoor dat je 100% begrijpt hoe de investering werkt, of je verhaal kunt halen als er iets misgaat en wat de risico's zijn die je neemt.