Facebook “Vänner” som erbjuder investeringar är en trendmässig bluff, här är vad du ska hålla utkik efter

0
4

Nyckelalternativ

  • Konton hackas, vilket leder till finansiella bedrägerier förklädda som investeringsmöjligheter.
  • Falska bankskärmdumpar är vanliga och lätta att skapa för att locka offer till bedrägliga planer.
  • AI-teknik kan förvärra problemet och skapa övertygande rekommendationsvideor för att främja bedrägerier.

Under de senaste månaderna har jag märkt en oroande trend i mitt Facebook-flöde. Människor jag känner i det verkliga livet driver en mängd mycket skissartade "investeringar" möjligheter med "bevis" av de enorma utbetalningar de har fått. Det ska inte behöva sägas, men snälla fall inte för detta!

Facebook-konton blir hackade

Hackning av Facebook-konton är ett skadligt problem, och till och med tekniskt kunniga användare kan bli gripna eftersom dessa attacker är så obevekliga. Du måste ha tur hela tiden, men hackaren behöver bara ha tur en gång. Om inte annat betyder det att du alltid ska behandla allt som lagts upp av dina vänner på Facebook som potentiellt misstänkt. Viktigast av allt, om du har ett annat sätt att kontakta någon än Facebook, bör du bekräfta all information de lägger ut på en separat kanal. Ring dem, eller ring någon som bor hos dem, och bekräfta informationen innan du agerar på den.

Brottslingar vet att du litar på dina vänner mer än främlingar

Facebook-konton är värdefulla för hackare av olika anledningar. För det första, om de lyckas hacka ett konto, blir det lätt att hacka fler konton. Vanligtvis skickar ett inträngt konto ut en länk som är infekterad med skadlig programvara till andra personer i nätverket. Eftersom länken tydligen kommer från någon de känner öppnar folk den okritiskt. Sedan blir deras nätverk infekterade på samma sätt, och så vidare.

Ett exempel på ett handelserbjudande. Notera hur texten uppmanar användare att skicka direktmeddelanden.

Med den ursprungliga kontoägaren låst kan hackarna lägga upp vad de vill, inklusive uppmuntran och uppmaningar för att folk ska kunna delta i "investeringar". De faktiska ekonomiska bedrägerierna kommer i en praktiskt taget oändlig variation. Det finns bedrägerier med förskottsavgifter, pyramidspel med kryptovalutor, klassiska pyramidspel och "binära optioner" som egentligen bara är en form av spel. Jag har vänner och familj som har blivit offer för dessa bedrägerier, och resultaten är verkligen fula.

En vanlig bluff som jag ser just nu har att göra med valutamäklare som lovar att ge enorm avkastning på din investering, med viss risk. Det här är riktiga företag som verkligen handlar med valutor, men de försöker faktiskt inte tjäna pengar till sina "klienter". De tjänar sina pengar på de avgifter de får, och kan gömma sig bakom den inneboende risken med denna praxis om de förlorar alla dina pengar.

Det som är oroande är hur folk marknadsför dessa system på Facebook. De lägger upp videor på sig själva som ger vittnesmål, lägger upp skärmdumpar från bankkonton och bjuder in andra att delta i händelserna. Dessa är inte markerade som betald marknadsföring, så antingen har dessa konton blivit hackade eller i vissa fall betalas de för att göra hemlig marknadsföring för ett skissartat system.

strong>

Dessa inlägg översvämmas ofta av botliknande kommentarer från andra konton i deras krets, vilket ger en illusion av en organisk konversation. Men eftersom vi ser dussintals personer som postar exakt samma sak inom samma vänkretsar, är det klart tillverkat.

Även om jag personligen känner personer som har blivit offer för dessa bedrägerier, och jag har massor av människor i mitt Facebook-flöde som tydligt har komprometterat konton, eller i vissa fall verkar vara medskyldiga, har jag valt att inte lägga upp några skärmdumpar som potentiellt kan vara spåras tillbaka till specifika personer. Men mitt mål här är att varna dig för hela denna klass av bedrägeri, inte det specifika tillvägagångssättet som bedragare använder för tillfället.

Dessa bankskärmbilder är lätta att fejka

PixieMe/Shutterstock.com

One Viktigt faktum du bör veta är att det är extremt enkelt att fejka en skärmdump av en webbplats. Precis som de falska PayPal-saldonen tar det bara fem sekunder i webbläsarens elementinspektionsverktyg, och du kan få vilken webbplats som helst att säga vad som helst.

Den mest uppenbara frågan du bör ställa dig själv är varför den här personen är så desperat att dela denna "investering" möjlighet i första hand? Vad har de att vinna? Antingen är kontot hackat, eller så är personen medskyldig och tar pengar i utbyte mot att fler människor hamnar i bluffen,

AI Technology Can Gör det värre

meyer_solutions/Shutterstock.com

Först var jag övertygad om att alla dessa konton helt enkelt var hackade, men sedan började några av dem lägga upp videor om vittnesbörd. Det föll för mig att det här kunde vara AI-djupförfalskningar, men när jag tittar noga på dem för att se de avslöjande tecknen, verkar det inte så. Vilket tyder på att vissa av dessa personer kan vara delaktiga i bedrägerierna. Deepfake-tekniken har dock avancerat till en punkt där detta också är ett helt rimligt svar. Hur som helst bör du tycka att dessa videor är lika föga övertygande oavsett om de är fejkade eller inte.

Investera aldrig pengar utan licensierad hjälp

Oavsett om du tittar på ett hackat konto, en person som har blivit köpt av bedragare eller en vän som verkligen tror på vad de säger, bör du aldrig investera några pengar i något slumpmässigt system du stöter på Facebook. Detta gäller särskilt om du faktiskt inte förstår investeringen och hur den fungerar. Detta är hur så många människor har fångats av kryptopyramidspel, eftersom alla som vet hur kryptovaluta fungerar omedelbart skulle veta att systemet är omöjligt.

Jag tänker inte ens lista några av de tydliga tecknen på att något är ett investeringsbedrägeri, eftersom du aldrig ska investera dina pengar i något på ett infall. Det är aldrig så mycket tidspress på dig att det inte finns tid för due diligence. Viktigast av allt, investera bara i något som är sanktionerat och skyddat av finansiella tillsynsmyndigheter. Se till att du till 100 % förstår hur investeringen fungerar, om du har någon utväg om något går fel och vilka risker du tar.