Ekspert forklarer: Spesielle kategorier av velgere, deres stemmemetoder

0
1

De generelle reglene fastsatt for stemmegivning i henhold til ulike seksjoner av Representation of the People Act, 1951 (RPA) sier at alle velgere må stemme personlig, på deres utpekte valglokale, på datoen og timer fastsatt for avstemningen og ved hjelp av EVM-er.

Det er imidlertid gjort spesielle unntak for visse kategorier av velgere for å sikre at alle får utøve sin franchise. Her er de tilgjengelige alternative stemmemetodene, og hvem som alle er kvalifisert til å benytte dem.

ALTERNATIVE STEMMEMETODER — OG HVEM ER KVALIFISERT

Per post 

Tilretteleggingssenter

Poststemmesenter

Hjem/sykehus

Spesialvelgere

Velgere på valgplikt

Personer ansatt i viktige tjenester (AVES)*< /p>

Senior statsborgere (AVSC)*

Tjenestevelgere

Personer med funksjonshemming (AVPD)*

Velgere utsatt for forebyggende internering (også gjennom spesiell messenger)

Personer som er berørt eller mistenkt for å ha Covid-19 (AVCO)*

*AV refererer til 'fraværende velgere'

POSTSTEMMESEDLER

'Post stemmeseddel' lar velgere som ikke kan være fysisk tilstede i valglokaler å stemme eksternt, som spesifisert i § 60 i RPA. Denne metoden skiller seg fra vanlig stemmegivning på tre måter.

Annonse

  • Avstemmingen finner sted utenfor valglokalet;
  • Det finner sted uten EVM-er (EDC-velgere er et unntak — mer om dem senere);
  • Avstemming finner sted før den utpekte avstemningsdatoen i valgkretsen.

I henhold til regel 18 i The Conduct of Election Rules, 1961, har følgende klasser av personer rett til å stemme ved poststemme:

  1. Spesielle velgere: Enkeltpersoner som har erklært verv i henhold til paragraf 20(4) i RPA, inkludert presidenten, visepresidenten, guvernørene, statsrådene, andre høytstående embetsmenn osv. og deres ektefeller.
  2. Tjenestevelgere. : Medlemmer av de indiske væpnede styrkene, paramilitære styrker, et væpnet statspolitimedlem som tjenestegjør utenfor deres delstat, eller en offentlig ansatt stasjonert i utlandet og deres ektefeller som bor sammen med dem.
  3. Velgere på valgplikt: Dette inkluderer alle kommisjonens observatører, presiderende offiserer, valgansvarlige og agenter, politipersonell og offentlig ansatte som er tildelt offisielle oppgaver på valgdagen. Privatpersoner og ikke-statlig ansatte, som videografer, kontrollromansatte, sjåfører, konduktører, renholdere, hjelpelinjepersonell osv. er også dekket.
  4. Velgere utsatt for forebyggende internering
  5. Fraværende velgere i henhold til paragraf 60 (c) i RPA, 1951: I 2019 opprettet valgkommisjonen kategorien «Fraværende velgere». Dette inkluderer pensjonister i alderen 85+ (AVSC), personer med nedsatt funksjonsevne med minst 40 % funksjonshemming (AVPD), Covid-19 mistenkte eller berørte personer (AVCO), og personer ansatt i essensielle tjenester (AVES). AVES inkluderer tjenestemenn som er sertifisert til å være på vakt på avstemningsdagen, men ikke på valgtjeneste, inkludert jernbaner, telekom, elektrisitet, helse, trafikk, luftfart, brannvesen, mediepersoner autorisert av ECI for dekning av avstemningsdagen, osv.

De som er kvalifisert for poststemmegivning må sende inn en formell søknad til valgmannen innen en fastsatt tidsramme. Tjenestevelgere og velgere under forebyggende forvaring mottar automatisk stemmesedler. Når de først er utstedt, kan disse velgerne ikke stemme personlig. Navnet deres på manntallet vil merkes med «PB», bortsett fra tjenestevelgere, som har en egen del av manntallet i hver valgkrets. Spesialvelgere, tjenestevelgere og velgere som er utsatt for forebyggende internering kan returnere sine PB-er per post.

Les også | Ekspert forklarer: Hva valgkommisjonen kan gjøre hvis normal avstemningsprosess blir forstyrret

I 2016 ble regel 23 endret for å introdusere elektronisk overført poststemmesystem (ETPBS) for tjenestevelgere, noe som fremskynder leveringen av poststemmesedler. ETPBS har krypterte stemmesedler sendt elektronisk via en sikker portal. Mens stemmeseddelen sendes elektronisk, returnerer velgerne sine utfylte stemmesedler via posten uten kostnad.

TILRETNINGSSENTER, POSSTEMMESENTER

Regel 18A, introdusert i 2022, gir velgere på valgplikt mandat til å stemme ved utpekte tilretteleggingssentre ved å bruke poststemmesedler. Tidligere kunne disse velgerne ta med seg stemmesedlene hjem, noe som førte til risiko for utilbørlig påvirkning. Disse sentrene er lokalisert på treningssteder og utpekte kontorer, og opererer før valget. Stemmeprosessen, som er videofilmet, innebærer å avgi stemmer i en stålstamme. Etter stemmegivning legges poststemmesedler i merkede bomullsposer og oppbevares i et sterkt rom.

Annonse

Tilsvarende identifiseres et passende sted og rom for Postvoting Center (PVC) for å lette stemmegivningen for fraværende velgere i kategorien Essential Services (AVES). Disse velgerne kan komme for å få utstedt brevstemmesedler og avgi en stemme på en av de tre faste dagene fra kl. 09.00 til 17.00.

De konkurrerende kandidatene blir varslet om plassering og tidsplaner for disse sentrene, og kan sende observatører som har lov til å signere poststemmeregisteret og motta en kopi.

HJEMMESTEMME

Over 81 lakh 85+ velgere og 90 lakh PwD-velgere er registrert i valglisten over hele landet. For fraværende velgere over 85 (AVSC), PwD (AVPD) og AVCO, leverer Booth Level Officers (BLOs) skjema 12D og innhenter obligatorisk bekreftelse fra dem. Hvis velgeren velger postavstemningen, samler BLO inn skjemaet for hjemmestemmegivning innen fem dager etter valgets melding.

Les også | Eksperter forklarer: De siste 72 timene er mest avgjørende under valget, her er hva som skjer bak kulissene

For hjemmeavstemning dannes team bestående av to meningsmålingsoffiserer, en politisikkerhetsoffiser, en mikroobservatør og en videograf. Velgere blir varslet om besøk via SMS, post eller BLO; hvis en velger er utilgjengelig etter to forsøk, blir det ikke gjort noe mer.

Annonse

Kandidater, deres agenter og mediepersonell blir informert om tidsplanen og kan observere prosessen. Alle besøk gjennomføres dagen før avstemningen.

DIVERSE

Stemme i et annet valglokale

Tenk deg at en person på valgplikt er utplassert i samme valgkrets der de er registrert som velger. I så fall kan valgansvarlig utstede søkeren et valgpliktsertifikat (EDC). Dette gir dem rett til å stemme på et valglokale gjennom EVM der de er på vakt, som ikke er stasjonen der de er registrert som velgere siden de blir avsatt gjennom randomisering. Men hvis de er på vakt i en annen valgkrets, har de bare rett til brevstemme.

Fullmaktsstemme

Tjenestevelgere i de væpnede og paramilitære styrkene kan stemme enten ved fullmakt eller brevstemme. De som velger proxy-stemmemetoden er kjent som ‘Classified Service Voters’ (CSV-er). De må oppnevne en lokal innbygger som fullmektig. Fullmektigstemmene ved det angitte valglokalet og uutslettelig blekk påføres venstre langfinger for å indikere stemmegivning ved fullmektig.

Assistert stemmegivning

Annonse

Anta at en velger er ute av stand til å stemme på grunn av blindhet eller annen funksjonshemming. I så fall kan presidenten tillate dem å ta med en ledsager over 18 år inn i stemmeboksen for å registrere en stemme på deres vegne. Det uutslettelige blekket påføres ledsagers høyre pekefinger i slike tilfeller.

Forfatteren er District Collector of Jashpur, Chhattisgarh.

© The Indian Express Pvt. Ltd