I Punjab møter Cong hete når Khairas “anti-migrant”-pitch trekker fyrverkeri, fra statsminister Modi til CM Mann

0
2

Da han talte til et møte i landsbyen Khetla i Sangrur Lok Sabha-valgkretsen den 18. mai, hadde kongressens kandidat Sukhpal Singh Khaira bedt om å innføre en lov i Punjab på linje med nabolandet Himachal Pradesh, som ville hindre en migrant, sa han, fra å kjøpe land eller bli velgere eller få offentlige jobber hvis den personen ikke oppfyller visse statlige betingelser.

Khaira hadde uttrykt bekymring over Punjabis’ økende “eksodus” til fremmede land, og hevder at hvis en slik trend fortsetter, vil Punjabs innfødte bli en minoritet i staten.

Mens Khaira, en treårig MLA, har gjentatt uttalelsene sine på sine påfølgende samlinger, har han mottatt skarp kritikk fra den regjerende AAP og BJP over det. Kongressen har forsøkt å styre unna bråket og kalt det Khairas “personlige synspunkter”.

Annonse

Tirsdag sa statsminister Narendra Modi, uten å navngi Khaira, til et møte i Bihars Maharajganj: «De (INDIA-blokken) fornærmer Bihar-folket. En kongressleder nær kongefamilien (Gandhi-familien) sier at folk fra Bihar bør boikottes, ikke bør gis rettigheter i Punjab eller få lov til å kjøpe et hus der, men kongefamilien holder mamma over det. Sinnet deres er fullt av slikt hat.”

Les også | Episenteret for «badlaav»-fortellingen, Sangrur-velgere skuffet: «De kommer, berører føttene våre og forsvinner»

I sin reaksjon anklaget Khaira statsminister Modi for å “vridd” uttalelsene sine, og benektet at han har nevnt Biharis eller etterlyst migranter’ “boikott”. «Jeg går inn for en lov som Himachal Pradesh som hindrer utenforstående fra å kjøpe land, bli velgere eller søke på regjeringsjobber uten å avklare statens forhold,» sa Khaira i en uttalelse.

“Vi har ingen innvendinger hvis noen ikke-Punjabi ønsker å tjene til livets opphold i Punjab, men i tilfelle han/hun ønsker å slå seg ned permanent, bør han/hun oppfylle vilkår som ligner på HP Tenancy Act 1972. En slik lov er desto viktigere i Punjab ettersom de fleste av våre regjeringsjobber blir tatt av folk fra Haryana, Delhi etc…Dette er svært viktig i Punjab ettersom vår demografiske situasjon er i fare på grunn av massiv migrasjon av Punjabi over hele verden, sa han og la til at “jeg også ønsker å minne statsministeren på at en lignende lov som HP også eksisterer i hans hjemstat Gujarat og også i BJP-styrte Uttarakhand.»
Rajesh Mishra, Punjab BJPs Purvanchal-vingesjef, sa at «Khairas kommentarer er direkte rettet mot migrantene fra UP og Bihar som jobber hardt og har bidratt mye til økonomien i Punjab. Vi vil klage til valgkommisjonen på hans splittende ytringer. Videre planlegger BJP å holde demonstrasjoner mot kongressen over hele Punjab over det.»

Å slutte seg til den seniorkongresslederen, Punjabs sjefsminister og AAP-leder Bhagwant Mann sa: «Å sette opp restriksjoner for utenforstående er ikke riktig. Det er ikke riktig å kreve en slik lov som punjabis tror på ‘Sarbat da bhala’ (velstand for alle) og Punjabis er kjent for å organisere langars på forskjellige steder under katastrofer. Hvert år kommer migranter til Punjab i løpet av transplantasjonssesongen, og til og med våre Punjabi-gutter og -jenter drar utenfor landet for å tjene til livets opphold… Så et slikt krav er ikke berettiget da vi ønsker alle velkommen med åpne armer.»

Annonse Les også | Pengesekkene i Punjab strider

Statskongresspresident Amarinder Singh Raja Warring og leder av opposisjonen (LoP) Partap Singh Bajwa forsøkte å distansere partiet fra kontroversen. “Kongressen uttrykker sin avvik fra synspunktet formidlet av Khaira. Det er viktig å understreke kongressens urokkelige forpliktelse til de grunnleggende prinsippene om inkludering og demokrati. Khairas påstand gjenspeiler bare et personlig ståsted. Det er med fast overbevisning at vi bekrefter retten til ethvert individ til å bo, arbeide og engasjere seg i valgprosessen over hele nasjonen vår.”

Før Punjab i februar 2022 Forsamlingens meningsmålinger, daværende Kongressens CM

Charanjit Singh Channi hadde også utløst en kontrovers ved å si at “Uttar Pradesh, Bihar og Delhis bhaiyas ikke burde få lov til å komme inn i staten”. Channi hadde senere sagt at bemerkningen hans var rettet mot AAP-lederne og ikke migrantene som kommer til Punjab for å jobbe og tjene sitt levebrød.

Statsminister Modi hadde deretter angrepet Channi under et valgmøte i Punjab’ s Abohar.

Migrantfaktor i Punjab

Punjab er i stor grad avhengig av arbeidsinnvandrere i ulike sektorer – alt fra landbruk og industri til bolig og hushjelp – de fleste kommer fra UP og Bihar, selv om mange migranter også kommer fra blant annet Vest-Bengal, Madhya Pradesh, HP, Odisha og Rajasthan.

Annonse Les også | 3 valgperioder som MLA, aldri MP: Vil Sukhpal Singh Khairas forsøk med Lok Sabha-målinger gi ham en ny sjanse

Tilstrømningen av migranter startet i Punjab på midten av 1970-tallet etter den grønne revolusjonen. En undersøkelse utført i 2016 av den daværende Punjab-regjeringens Parvasi-styre estimerte migrantbefolkningen til å være rundt 39 lakhs

i tilstanden. De er hovedsakelig konsentrert i Ludhiana, Jalandhar, Mohali, Phagwara, Bathinda, Hoshiarpur, Amritsar og Fatehgarh Sahib. I henhold til folketellingen for 2011 var statens befolkning på 2,77 crore. Omtrent 30 % av migrantene er velgere i Punjab, sa offisielle kilder.

Sangrur-konkurranse

I den flerkantede kampen i Sangrur, CM Mann&# 8217;s hjemmebane, Khaira står opp mot den sittende parlamentsmedlem og Shiromani Akali Dal (Amritsar)-sjef Simranjit Singh Mann, AAP-kandidat og minister Gurmeet Singh Møt Hayer, BJPs Arvind Khanna og SAD's Iqbal Singh Jhundan.

I byavstemningen i 2022 hadde Simranjit beseiret AAP’s Gurmail Singh med en knapp margin med 6245 stemmer. Denne gangen er det imidlertid indikasjoner på at Sangrur-konkurransen hovedsakelig vil være mellom Khaira og Hayer.

Annonse

Til tross for at de er bestanddeler av INDIA-alliansen på nasjonalt nivå, tar kongressen og AAP opp mot hverandre i Lok Sabha-målingene i Punjab, selv om de kjemper mot meningsmålingene i stater som Delhi og Haryana under en avtale om deling av seter.

© The Indian Express Pvt Ltd.