BJPs Odisha møter Dharmendra Pradhan vs BJDs nr. 3 'Bobby' Das i Sambalpur

0
5

Venter utenfor det renoverte komplekset til det berømte Samaleswari-tempelet, og Sambalpur-innfødte Hrusikesh Swain svarer raskt på et spørsmål for å si at han vil stemme på BJP 25. mai i dette Lok Sabha-setet. Men når han blir spurt om valget hans for valg til forsamlingen, tar han en pause.

«Narendra Modi og Naveen Patnaik er gode ledere, for henholdsvis landet og Odisha. Jeg vil stemme på BJD i forsamlingens meningsmålinger på grunn av Patnaik-regjeringens arbeid for Samaleswari-helligdommen. Men jeg er fortsatt usikker, sier Swain.

Sambalpur Lok Sabha-segmentet i vestlige Odisha ble vunnet tre ganger av BJDs Prasanna Acharya i 1998, 1999 og 2004. Siden 2009 har imidlertid en ny parlamentsmedlem blitt valgt hvert valg. Mens kongressens Amar Pradhan vant i 2009, endte han på tredjeplass i 2014, da BJDs Nagendra Pradhan tok setet. I 2019 beseiret BJPs Nitesh Ganga Deb BJDs Nalinikanta Pradhan for å vinne.

Annonse

I ringen denne gangen er BJPs Odisha-ansikt og unionsminister Dharmendra Pradhan, som vender tilbake til statens valgkamp etter 15 år. , kontra Jajpur MLA Pranab Prakash Das aka Bobby. Som senior BJD-leder regnes han som den tredje mektigste personen i partiet etter CM og hans nære hjelper V K Pandian.

Les også | I Odisha ser BJP på Naveen Patnaiks sterkeste bastion: kvinner

Dharmendra Pradhan konkurrerte i Odisha sist fra Pallahara Assembly-setet i 2009, da han tapte mot BJDs Rabi Narayan Pani. Deretter har han blitt valgt inn i Rajya Sabha to ganger.

Før 2009 ble Pradhan valgt til statsforsamlingen én gang, fra Pallahara i 2000, og til Lok Sabha én gang, fra Deogarh i 2004.

Når BJD tar opp hansken mot Pradhan, er det som sannsynligvis vil påvirke deres utsikter i den høyprofilerte kampen det faktum at Das opprinnelig tilhører statens kystbelte. «Outsider»-taggen har blitt plukket opp av BJP som et refreng.

Annonse

Pabitra Mohan Nayak, bosatt i Deogarh, sier BJD “er veldig sterk i Sambalpur”. “Det er imidlertid klare kulturelle og språklige forskjeller mellom statens kyst- og vestregioner. Selv om Das vinner, er vi ikke sikre på hvor mye tid han vil gi til valgkretsen.»

Hvis Pradhan blir sett på som en av BJPs sjefsministeransikter dersom den skulle vinne Odisha, kommer Das også fra en kjent stamtavle. . Sønnen til avdøde Ashok Das, en populær Janata Dal-leder, 51-åringen er tre ganger Jajpur MLA og ble utnevnt til BJD-organisasjonssekretær i 2020.

For å bekjempe “outsider”-merket, erklærte Das tidligere Sambalpur som sitt andre hjem, og pekte på det faktum at faren Ashok Das hadde forfulgt sin høyere utdanning i byen, noe som gjorde det til et “60- til 70-års forhold”. Han har blitt drevet konsekvent i Sambalpuri Ikat-skjorter i avstemningskampanjen, i stedet for den vanlige hvite skjorten.

Decode Politics | Når Narendra Modi retter seg mot Naveen-regjeringen, hva er tilfellet med manglende nøkler til Jagannath-templets Ratna Bhandar?

BJD har også samlet sin organisatoriske styrke bak Das, og regner med at Patnaik-regjeringens arbeid for å utvikle Samaleswari-helligdommen vil lønne seg, sammen med støttebasen blant kvinner og mottakere av velferdsordninger.

Annonse

Begge Patnaik og Pandian, BJDs stjernekampanje denne gangen, har tilbrakt mye tid i Sambalpur. De har anklaget Pradhan for ikke å gjøre noe for valgkretsen som unionsminister, og understreket at selv om Das blir kalt en “outsider”, har han kastet bort sin egen tidligere valgkrets Deogarh.

Påstanden kan imidlertid ikke kutte mye is. Pradhan er hjemmehørende i Talcher i Angul-distriktet, hvor to av valgkretsene til forsamlingen, Athmallik og Chendipada, er en del av Sambalpur Lok Sabha-setet. Dessuten faller en betydelig del av Deogarh, inkludert Deogarh og Kuchinda Assembly-segmentene, inn under Sambalpur.

Som en del av forberedelsene til å konkurrere fra Sambalpur, har Pradhan pleiet valgkretsen i over et år gjennom vanlige PR-oppsøk. Statsminister Narendra Modi besøkte Sambalpur i februar mens Unionens innenriksminister Amit Shah har drevet kampanje flere ganger i Sambalpur, bortsett fra andre tungvektere fra BJP. Modi stilte opp for Pradhan igjen mens han holdt kampanje i Angul for det nærliggende Dhenkanal Lok Sabha-setet.

Når det gjelder forsamlingssegmentene under Sambalpur-setet, har både BJP og BJD en sterk tilstedeværelse i alle.

Annonse

Når det kommer til kaste, favoriserer Sambalpurs aritmetikk teknisk sett Pradhan, ettersom han tilhører OBC Chasa (bonde) samfunnet, som er i flertall i regionen. Men det er en vri i denne historien: Kongressens beslutning om å endre sin kandidat til tidligere parlamentsmedlem Nagendra Pradhan, en BJD turncoat.

Kongressens organisasjon i Sambalpur er svak, men Nagendra, en to ganger MLA fra Athmallik-setet som er en del av Sambalpur-valgkretsen, har sin egen støttebase. Nagendra kunne spise på Dharmendras Chasa-stemmer.

© The Indian Express Pvt Ltd.