Gevangen in Maharashtra, grensstrook Telangana, worstelen 14 dorpen met het ‘voorrecht’ om tweemaal te stemmen

0
1

Ongeveer 4.000 kiezers uit 14 dorpen langs de grens tussen Maharashtra en Telangana zouden de enigen in India kunnen zijn die het “voorrecht” hebben om tweemaal te stemmen bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2024 – in Maharashtra voor het kiesdistrict Chandrapur in de eerste fase 19 april, en vervolgens in Telangana voor het kiesdistrict Adilabad in de vierde fase op 13 mei.

Vanwege het decennialange grensconflict tussen Maharashtra en Telangana zijn deze 14 dorpen, gelegen in een afgelegen gordel, met een totale bevolking van ruim 6.000, heeft twee van elke instelling en voorziening, aangeboden door elk van de buurstaten – variërend van gram panchayats en sarpanches tot lagere overheidsscholen (de ene geeft les in Marathi, de andere in Telugu) en gezondheidszorgcentra. /p>

Het territoriale geschil over de 14 dorpen (genaamd Sade Bara Gaav in Maharashtra) die vallen in de Kerameri tehsil van Adilabad in Telangana en Jivati ​​tehsil van Chandrapur in Maharashtra, dateert uit 1956, toen de staat Andhra Pradesh werd gevormd.

Advertentie

De 14 dorpen vallen onder twee gram panchayats – Parandoli en Antapur – die meer dan 30 km uit elkaar liggen. De dorpelingen hebben elk twee kiezers-ID-kaarten met hun naam vermeld in de kiesdistricten van beide staten.

Elk van de dorpelingen heeft ook twee rantsoenkaarten, Aadhaar-kaarten, MNREGA-kaarten, kastencertificaten en andere documenten – elk één uit Maharashtra en Telangana, gebaseerd op hun respectievelijke classificaties – waarmee ze gebruik kunnen maken van de sociale voorzieningen van beide staten. /p> Nimbadas Patange, de sarpanch van Mukadam wada van de Parandoli gram panchayat. (Expressfoto door Vallabh Ozarkar)

Het enige verschil tussen de twee gram panchayats is dat terwijl alle dorpen onder Parandoli water- en elektriciteitsvoorziening ontvangen van beide staten – hoewel de Maharashtra-diensten worden gefactureerd – inwoners van de vijf dorpen onder Antapur zeggen dat alleen Telangana hen water en elektriciteit heeft gegeven, dat ook gratis.

Momenteel zijn de twee gekozen sarpanches voor de twee gram panchyats in zowel Prandoli als Antapur van verschillende partijen uit Maharashtra en Telangana, waardoor ze ook twee afzonderlijke fondsen krijgen van hun respectievelijke regeringen om ontwikkelingswerkzaamheden uit te voeren.

Advertentie < p>Aangezien de dorpelingen, die grotendeels tot de Scheduled Castes (SC's) en Scheduled Tribes (ST's)-gemeenschappen behoren, bonkaarten van beide staten hebben, kunnen ze ook gebruik maken van rantsoenvoordelen en van andere regelingen die door beide staten worden geïmplementeerd.

p>

Parandoli sarpanch Leenabai Birade – een lid van het Congres in Maharashtra – en haar echtgenoot Bharat zeiden: ‘Ja, we hebben bij elke Assembly- en Lok Sabha-verkiezing aan beide kanten gestemd. We hebben afzonderlijke kiezers-ID's van zowel deelstaatregeringen als verschillende administraties. Als de verkiezingsdatum in beide staten hetzelfde is, stemmen we in welke staat dan ook haalbaar is. Maar als het niet op dezelfde datum is, stemmen we aan beide kanten, omdat we van beide kanten faciliteiten krijgen.

Maharashtra beheert de basisschool in het dorp Antapur. (Expressfoto door Vallabh Ozarkar)

Over de kwestie van de dubbele stemming van de dorpelingen zei districtscollector Vinay Gauda CG van Chandrapur dat dit op een recente interstatelijke bijeenkomst van administratieve functionarissen van beide districten – Chandrapur in Maharashtra en Adilabad in Telangana – was besloten dat de teams van beide districtsbesturen de dorpelingen zullen adviseren om niet tweemaal te stemmen, aangezien dat onwettig is.

“We adviseren de dorpelingen niet alleen om niet twee keer te stemmen, we hebben ook besloten om de onuitwisbare inkt op de hele wijsvinger aan te brengen, in plaats van op slechts één enkel teken, zodat ze niet opnieuw kunnen stemmen. zei Gauda. “Het bestuur van beide districten gaat de inkt op de hele vinger aanbrengen, zodat deze goed herkenbaar is.

Advertentie

Dit zijn nieuwe ontwikkelingen. In het verleden hebben deze dorpelingen voor beide kanten gestemd. Maar, zei Gauda: ‘Niet alleen twee stemmen, zelfs het hebben van twee kiezerspasjes uit twee plaatsen is onwettig. Dus dat brengen we over aan de dorpelingen.”

LEES OOK | Kiesdistrict Secunderabad Lok Sabha: Het is G Kishan Reddy van BJP versus Danam Nagender van het Congres, T Padma Rao Goud van BRS

Een Parandoli-sarpanch was het niet eens met de ontwikkeling en zei dat de regeringen eerst moeten beslissen tot welke staat hun dorpen behoren. ‘Als twee keer stemmen niet in overeenstemming is met de wet, laat de verkiezingscommissie dan aan de staten vragen om eerst onze kwestie op te lossen. Wij stemmen aan beide kanten. Als u daar een probleem mee heeft, vraag dan de EC om onze naam van de lijst van een bepaald kiesdistrict te verwijderen. Wij hebben daar geen probleem mee. Onze enige zorg is dat de autoriteiten ons moeten vertellen of we deel uitmaken van Maharashtra of Telangana. We hebben er geen probleem mee om ons bij welke staat dan ook aan te sluiten, zolang zij onze kwestie oplossen met landeigendompattas (grondeigendomsdocumenten). zei Nimbadas Patange, de sarpanch van Mukadam wada van de Parandoli gram panchayat, die aangesloten is bij de BRS in Telangana.

Parandoli's andere sarpanch Leenabai Birade zei dat hoewel de voordelen van beide staten prima zijn, hun grootste korhoen is dat ze hun land niet op hun naam kunnen laten registreren. “Aangezien het land is aangewezen als bos, kan het op niemands naam worden geregistreerd. De eis van de dorpelingen is om ons pattas (7/12 utara) in onze naam te geven, ” zei ze.

Een Telugu-middelbare school in Parandoli. (Expressfoto door Vallabh Ozarkar)

Toen The Indian Express de dorpen Antapur en Narayanguda bezocht onder de Antapur gram panchayat, beweerden verschillende bewoners dat ze “verwaarloosd” werden door de regering van Maharashtra, terwijl de regering van Telangana hen gratis faciliteiten als water en elektriciteit ter beschikking stelde.

Advertentie LEES OOK | Lok Sabha-verkiezingen: na splitsing in NCP wordt Bhandara-Gondia een lakmoesproef voor het Congres in Maharashtra

“We hebben hier alles. We stemmen aan beide kanten, maar toch hebben we nog geen basisvoorzieningen. We bevinden ons in een staat van onzekerheid tussen Maharashtra en Telangana. De regering van Telangana probeert ons tenminste te helpen, maar de regering van Maharashtra maakt zich daar helemaal geen zorgen over. vermeende Vitthal Rathod, een boer uit het dorp Narayanguda.

Door de staat Telangana gerunde overheidsschool in Anantapur. (Expressfoto door Vallabh Ozarkar)

In het dorp Antapur was Vilas Pundlik, op wiens land de regering van Telangana een school heeft gebouwd, het met Rathod eens en zei dat hij en de meeste van zijn buren deel willen uitmaken van Telangana. ‘De regering van Maharashtra maakt zich helemaal geen zorgen om ons. Ze geven ons geen pattas, terwijl de regering van Telangana dat wel heeft gedaan. Het geeft ons ook gratis stroom- en waterleidingen naar elk huis, evenals pensioenen, rantsoenen en andere regelingen voor vrouwen, kinderen en boeren, wat Maharashtra niet doet. Vilas beweerde.

De vrouw van Sahebrao Bhadange, een BRS-lid, is een sarpanch van Antapur gram panchayat. “De regering van Telangana heeft ons zonder enige moeite alle benodigde certificaten en documenten gegeven, inclusief landpattas. We zouden ons bij Telangana moeten kunnen aansluiten,” zei hij.

LEES OOK | 58% in 5 jaar: vermogensgroei van 8 parlementsleden uit Maharashtra die strijden in de eerste twee fasen van de LS-peilingen

S Chockalingam, Chief Electoral Officer van Maharashtra, vertelde The Indian Express dat ze de zaak hebben doorverwezen naar de verkiezingscommissie (EC) om ervoor te zorgen dat de dorpelingen alleen in een van de staten, hetzij in Maharashtra, hetzij in Telangana, stemmen en niet twee keer stemmen. . Hij zei dat ze de ECI hebben gevraagd Telangana te begeleiden om ervoor te zorgen dat de dorpelingen die al hebben gestemd, niet opnieuw mogen stemmen.

Advertentie

“De kwestie van deze dorpen wordt overwogen en er worden standaardprotocollen opgesteld. Wanneer de stemming tegelijkertijd in Maharashtra en Telangana plaatsvindt, zijn de dorpelingen doorgaans vrij om naar een van de plaatsen te gaan en te stemmen. Nu is deze verwarring er deze keer ook niet. Als eerste zullen de verkiezingen in Maharashtra plaatsvinden en daarom zullen onze stands daar worden opgesteld. zei Chockalingam.

Meer premiumverhalen

Lentesmaken: een voorproefje van regionale nieuwe jarenAlleen voor abonnees

Bade Miyan Chote Miyan filmrecensie

< p>De kunst van de realiteit: een blik op Gobardhan AshSubscriber Only

Nieuwste fictie- en non-fictieboeken om te lezenAlleen voor abonnees

Imtiaz Ali over de samenwerking met Diljit DosanjhAlleen abonnee

Ramachandra Guha over auteur-editor chemieSubscriber Only

Filmrecensie over de burgeroorlog

Stadsapen: een bedreiging voor de harmonie op heuvels? Alleen voor abonnees

Ex-RBI-hoofd' s memoires reflecteren op het ambtenarenapparaatAlleen voor abonnees

© The Indian Express Pvt Ltd