CJI: Kunstmatige intelligentie brengt enorme kansen en complexe uitdagingen met zich mee

0
4

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een enorm potentieel om de manier waarop juridische professionals werken te transformeren, zei opperrechter van India D Y Chandrachud zaterdag, terwijl hij het “cruciale belang onderstreepte van het balanceren van technologische vooruitgang met ethische overwegingen om individuele rechten en vrijheden te beschermen”.

p>

Tijdens zijn openingstoespraak op de Indo-Singapore Judicial Conference hier waarschuwde hij dat “te midden van de opwinding rond de mogelijkheden van AI er ook zorgen zijn over mogelijke fouten en verkeerde interpretaties” en voegde eraan toe dat “zonder robuuste auditmechanismen gevallen van “hallucinaties” kunnen optreden. – waarbij AI valse of misleidende reacties genereert – kan zich voordoen, wat kan leiden tot ongepast advies en, in extreme gevallen, tot gerechtelijke dwalingen.”

Het CJI zei dat “de impact van vooringenomenheid in AI-systemen een complexe uitdaging vormt, vooral als het gaat om indirecte discriminatie. Deze vorm van discriminatie doet zich voor wanneer ogenschijnlijk neutraal beleid of algoritmen bepaalde groepen onevenredig treffen, waardoor hun rechten en bescherming worden ondermijnd.”

Advertentie

Hij wees erop dat “indirecte discriminatie zich op het gebied van AI in twee cruciale fasen kan manifesteren. Ten eerste tijdens de trainingsfase, waar onvolledige of onnauwkeurige gegevens tot vertekende resultaten kunnen leiden. Ten tweede: tijdens de gegevensverwerking, vaak binnen ondoorzichtige ‘black-box’-algoritmen die het besluitvormingsproces voor menselijke ontwikkelaars verdoezelen.”

Het CJI zei dat “gezichtsherkenningstechnologie (FRT) dient als een goed voorbeeld van risicovolle AI, gezien de inherent indringende aard ervan en het potentieel voor misbruik” en “dit benadrukt ook het cruciale belang van het balanceren van technologische vooruitgang met ethische overwegingen om individuele personen te beschermen.” rechten en vrijheden”.

Lees ook | Noodzaak om een ​​evenwicht te vinden tussen de onderzoeksbehoeften van agentschappen en privacyrechten: CJI Chandrachud

CJI Chandrachud zei dat “de volledige realisatie van het potentieel van AI dus afhangt van mondiale samenwerking en samenwerking. Hoewel AI ongekende mogelijkheden biedt, brengt het ook complexe uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van ethiek, verantwoordelijkheid en vooringenomenheid. Het aanpakken van deze uitdagingen vereist een gezamenlijke inspanning van belanghebbenden over de hele wereld, die geografische en institutionele grenzen overstijgt.”

Hij wees erop dat “capaciteitsopbouw en training een cruciale rol spelen bij het waarborgen van het ethische en effectieve gebruik van AI-technologieën. Door te investeren in onderwijs- en trainingsprogramma’s kunnen we professionals uitrusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om door de complexiteit van AI te navigeren, vooroordelen te identificeren en ethische normen te handhaven bij het gebruik van AI-systemen. Bovendien kunnen initiatieven voor capaciteitsopbouw een cultuur van verantwoorde innovatie bevorderen, waarin belanghebbenden prioriteit geven aan de ethische implicaties van de ontwikkeling en implementatie van AI.”

Advertentie

Over het gebruik van AI in het juridische domein zei hij: “Er bestaat de angst dat” dit “kan leiden tot de opkomst van systemen met twee niveaus, waarin de toegang tot hoogwaardige juridische bijstand gestratificeerd wordt op basis van de sociaal-economische status. De armen worden mogelijk gedegradeerd tot inferieure, door AI aangestuurde hulp, terwijl alleen welvarende individuen of high-end advocatenkantoren de mogelijkheden van juridische AI ​​effectief kunnen benutten. Een dergelijk scenario dreigt de kloof op het gebied van gerechtigheid te vergroten en de bestaande ongelijkheid binnen het rechtssysteem te bestendigen.”

In een poging de angst weg te nemen, wees hij op hoe nieuwe streamingplatforms “de dominantie van traditionele platenlabels hebben uitgedaagd, de toegang tot muziek hebben gedemocratiseerd en onafhankelijke artiesten in staat hebben gesteld een wereldwijd publiek te bereiken”, en voegde eraan toe: “op soortgelijke wijze, op juridisch gebied, de adoptie van AI kan de ongelijkheid accentueren door degenen met toegang tot geavanceerde technologie te bevoordelen, maar het opent ook de deur voor nieuwe spelers en diensten, waardoor bestaande hiërarchieën worden ontwricht”.

CJI Chandrachud zei dat “terwijl we de integratie van AI in het juridische domein navigeren, het absoluut noodzakelijk is dat we waakzaam blijven bij het aanpakken van de systemische uitdagingen en ervoor zorgen dat AI-technologieën dienen om het streven naar gerechtigheid voor iedereen te verbeteren in plaats van te ondermijnen. Door samenwerking te omarmen en internationale samenwerking te bevorderen, creëren we een raamwerk dat het verantwoorde en ethische gebruik van AI-technologieën over de grenzen heen bevordert. Dit maakt de weg vrij voor een toekomst waarin technologie elk lid van de samenleving sterker maakt en verheft, en inclusiviteit, innovatie en vooruitgang bevordert. Samen geven we vorm aan een wereld waarin de belofte van AI wordt gerealiseerd voor de verbetering van de mensheid”.

Hij onderstreepte dat “de vooruitgang van technologie en AI onvermijdelijk is” en “het potentieel in zich draagt ​​om beroepen en beroepen aanzienlijk te veranderen. maak de dienstverlening toegankelijker voor mensen.”

Advertentie

“Op juridisch gebied vertaalt dit zich in het potentieel van AI om de rechtsbedeling te versnellen en te stroomlijnen. Het tijdperk van het handhaven van de status quo ligt achter ons; het is tijd om de evolutie binnen ons beroep te omarmen en te onderzoeken hoe we de verwerkingskracht van technologie binnen onze instellingen ten volle kunnen benutten”, benadrukte hij.

© The Indian Express Pvt Ltd