Ugreen NASync DXP2800 Review: verleidelijke hardware met onvoldoende gebakken software

0
2

Belangrijkste punten

  • De NASync-hardware van Ugreen is uitstekend, maar het UGOS-besturingssysteem staat nog in de kinderschoenen.
  • App-ondersteuning van derden (Docker, Plex, enz.) was niet beschikbaar op het moment dat deze recensie werd gepubliceerd.
  • Ik zal dit product graag aanbevelen aan liefhebbers, maar niet aan beginnende NAS-gebruikers.

Ugreen schudt de markt voor netwerkopslag (NAS) op met NASync, een verzameling aantrekkelijke, krachtige en redelijk geprijsde thuisservers. Ik heb ongeveer een maand besteed aan het testen van de NASync DXP2800 met twee bays, en hoewel ik onder de indruk ben van de hardware, mist het ecosysteem van Ugreen de volwassen software-ervaring die de meeste klanten nodig hebben.

< /figure> Ugreen NASync DXP2800

Dit geavanceerde netwerkopslagapparaat transformeert de manier waarop u gegevens opslaat en opent via smartphones, laptops, tablets en tv's waar dan ook met netwerktoegang. CPU Intel 12e generatie N-serie Geheugen 8 GB (uitbreidbaar tot 16 GB) Driveposities2 x 22TB Poorten 2,5GbE, USB-C, USB-A (x3) Caching Uitbreidbaar tot 8TB OS UGOS Afmetingen< /strong> 7 x 9 x 4 inch Gewicht 3,5 pond Voordelen

  • Uitstekende hardware en een Plex-ready CPU
  • Gemakkelijk uitbreidbaar RAM en cache
  • Indrukwekkende mobiele app met functies voor fotobeheer
  • Twee jaar hardwaregarantie

Nadelen

  • Het Ugreen besturingssysteem heeft veel werk nodig
  • Geen app-ondersteuning van derden op het moment van publicatie
  • Geen PCIe-upgrademogelijkheden

Zie bij UgreenSee bij Kickstarter

De NASync DXP2800 werd naar mij gestuurd voordat Ugreen zijn Kickstarter-campagne opende of bestellingen begon uit te voeren. Veel van de klachten die ik in mijn review naar voren breng, zullen (hopelijk) door het bedrijf worden opgelost. Ik zal dus proberen dit artikel up-to-date te houden terwijl Ugreen nieuwe softwareverbeteringen introduceert, hoewel het enkele dagen of weken kan duren voordat ik dergelijke verbeteringen heb geëvalueerd.

Indrukwekkende hardware voor de prijs

Andrew Heinzman/How-To Geek

Als er één reden is om de Ugreen NASync DXP2800 te kopen, dan is het de hardware. Dit is een ongelooflijk goed gemaakt apparaat met een compacte, hoogwaardige bouwkwaliteit en een fantastisch ontwerp. Ik ben dol op de poortselectie, ik ben dol op de upgrademogelijkheden en ik ben onder de indruk van de aandacht voor detail van Ugreen.

Deze NAS-eenheid met twee sleuven biedt plaats aan maximaal 44 TB HDD-opslag, plus 8 TB solid-state opslag (of cache) via een paar verborgen M.2-sleuven. Alle NASync-apparaten gebruiken 12e generatie Intel-processors, hoewel de DXP2800 een respectabele CPU uit de N-serie gebruikt, in plaats van de Intel Core i5-processor die in de grotere NASync-apparaten zit.

Wat de haven betreft, zit de DXP2800 boordevol goedheid. Het voorpaneel heeft een USB-C- en USB 3.0-poort, terwijl de achterkant een extra USB 3.0-poort en een paar USB 2.0-aansluitingen bevat. Aan de achterkant van het apparaat bevindt zich ook een 2,5 GbE-aansluiting, plus een HDMI-aansluiting voor het direct afspelen van media (of rommelen met het BIOS). Merk op dat de DXP2800 met twee sleuven geen Thunderbolt-connectiviteit biedt, en niet over de SD-kaartsleuf beschikt die Ugreen in zijn grotere NAS-apparaten heeft.

Andrew Heinzman/How-To-nerd

Handig is dat de drive bays van Ugreen gebruik maken van een vergrendelingsmechanisme voor schroefloze installatie van 3,5-inch HDD's. Bij het installeren van 2,5-inch schijven heb je alleen schroeven nodig. Hoewel ik moet opmerken dat de schijfposities, vergeleken met de rest van deze machine, goedkoop en plakkerig aanvoelen. De enige positieve kant, afgezien van het fraaie vergrendelingsmechanisme, is dat je elke schijfpositie met een sleutel op zijn plaats kunt vergrendelen.

Ik ben meer onder de indruk van het koelsysteem van de NASync DXP2800. Ugreen gebruikt een luchtinlaat in plaats van een uitlaat om koele lucht door de schijfposities en via de voorkant van de NAS-behuizing te duwen. Dit lijkt een zeer effectieve koelmethode te zijn, omdat de NAS niet erg warm wordt. Er wordt een magnetisch scherm meegeleverd om te voorkomen dat stofdeeltjes en haren van huisdieren in de NAS worden gezogen.

De enige zorg die ik heb op het gebied van hardware is het stroomverbruik. Ugreen zegt dat de DXP2800 tussen de 50 en 70 watt zal schommelen, afhankelijk van de energiestatus, wat een beetje overdreven lijkt voor een NAS-apparaat met twee sleuven. Ik zou graag willen weten of het stroomverbruik in de toekomst softwarematig beter kan worden geoptimaliseerd. Hoewel dit niets te maken heeft met de hoeveelheid stroom die de DXP2800 gebruikt, was ik verrast om te zien dat deze NAS werkt op een 9V-voeding van een derde partij. Ik gebruik een pre-release-eenheid die (vermoedelijk) werd gebruikt voor testen of persevenementen, dus misschien is het gewoon een pre-release-gril.

Eenvoudig te upgraden

Uit de doos heeft de NASync DXP2800 8 GB ingebouwd DDR4-geheugen, wat mogelijk voldoende blijkt te zijn een beperking voor sommige gebruikers. Gelukkig kun je upgraden naar 16 GB RAM, en het upgradeproces is waanzinnig eenvoudig.

Bij de DXP2800 wordt een kleine schroevendraaier geleverd, waarmee je een compartiment aan de onderkant van het apparaat kunt openen. Dit compartiment verbergt een RAM-module. Om het RAM-geheugen te upgraden, verwijdert u de oude module en plaatst u een nieuwe. De grotere NASync-apparaten hebben een extra RAM-slot voor maximaal 32 GB geheugen, mocht je het je afvragen.

Sluit

Er zijn ook een paar M.2-slots verborgen in de NASync-behuizing. Deze M.2-slots, die standaard niet bezet zijn, kunnen worden gebruikt voor 8TB solid-state opslag of cache. Het is een goede optie voor degenen die VM's of andere (nog niet beschikbare) applicaties op hun NAS draaien.

Hoewel de M.2-slots redelijk toegankelijk zijn, bevinden ze zich op een beetje een vreemde plek: naast de drive-bays. U moet beide schijfposities uit het apparaat verwijderen, een film van de M.2-slots verwijderen en uw SSD's plaatsen. Dit zou geen probleem moeten zijn (tenzij je grote handen hebt), al moet ik er wel rekening mee houden dat de grotere NASync-apparaten hun M.2-slots in het RAM-compartiment hebben, wat iets handiger is.

De NASync DXP2800 biedt echter geen enkele vorm van PCIe-upgrademogelijkheden. Als je hoopte te upgraden van 2,5 GbE naar een 10 Gig-verbinding, dan heb je pech.

Een besturingssysteem in de kinderschoenen

Het op Debian gebaseerde Ugreen-besturingssysteem, genaamd UGOS, heeft veel werk nodig. Momenteel ontbreekt er app-ondersteuning van derden, wat betekent dat je Docker, Plex Media Server of andere thuisserverapplicaties niet kunt gebruiken. UGOS heeft ook geen hybride RAID-opties, het ondersteunt geen back-ups van cloudopslag (naar Dropbox, Google Drive, enz.) en het biedt geen 2FA-bescherming wanneer externe toegang is ingeschakeld.

Ondanks deze fouten is UGOS verrassend gepolijst voor een gloednieuw besturingssysteem. Het ondersteunt alle basisfunctionaliteit voor bestandsoverdracht die u van een NAS-apparaat mag verwachten, inclusief DLNA-streaming. En, in tegenstelling tot andere recensenten, heb ik geen problemen ondervonden met SMB.

De UGOS-webinterface en desktop-app zijn aantrekkelijk en gemakkelijk te navigeren, hoewel ik zou willen dat de desktop-app mijn inloggegevens zou onthouden (of in ieder geval het IP-adres van het NAS-apparaat). En ik was geschokt toen ik hoorde dat de mobiele UGOS-app een volledig uitgerust stukje software is, in plaats van een eenvoudige webwrapper.

Sluit < /sterk>

Ugreen biedt ook een aantal interessante bestands- en fotofuncties, zoals een universele zoekfunctie voor bestanden en automatische fotoback-ups van smartphones. Er is zelfs een Google Photos-achtige afbeeldingengalerij in de mobiele UGOS-app. Ik had wat problemen om mobiele uploads in de galerij te laten verschijnen, en UGOS organiseerde mijn foto's aanvankelijk op uploaddatum (in plaats van op opnamedatum), hoewel deze problemen na een paar dagen verdwenen.

Ik moet herhalen dat UGOS gebaseerd is op Debian. App-ondersteuning van derden zou een relatief eenvoudige aangelegenheid moeten zijn. Ugreen vertelt me ​​dat Docker-ondersteuning gepland is voor mei 2024. Je kunt apps van derden in Docker-containers draaien, dus dit zou mensen moeten tegenhouden nu UGOS zijn app-ondersteuning langzaam uitbreidt.

Als je wanhopig genoeg bent, kun je een volwassener besturingssysteem op deze machine opstarten. Van wat ik heb gezien zegt de Duitse tech-recensent The Geek Freaks dat Unraid geweldig werkt, en dat een handvol recensenten TrueNAS hebben geflasht. Helaas kan het flashen van een alternatief besturingssysteem een ​​tijdrovend proces zijn, omdat je de hele machine moet openen (naar mijn ervaring is het gemakkelijker om een ​​TerraMaster NAS te openen), een Watch Dog in de BIO's moet uitschakelen en moet springen via andere hoepels.

Het flashen van een alternatief besturingssysteem heeft geen invloed op de NASync-hardwaregarantie. Dit is mij bevestigd door Ugreen, hoewel het ook vermeld wordt in de NASync Kickstarter-lijst. Het bedrijf suggereert echter dat mensen bij UGOS blijven. Ik heb tijdens mijn beoordelingsproces bewust afgezien van het gebruik van Unraid of TrueNAS, maar ik zal beginnen met het testen van alternatieve besturingssystemen nadat deze beoordeling is gepubliceerd.

Beveiligingsproblemen

Andrew Heinzman/How-To Geek

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de NASync-serie van Ugreen op CES 2024. En net als veel andere aanwezigen was ik onder de indruk toen ik hoorde dat een bedrijf dat bekend staat om telefoon- en laptopaccessoires zo'n overtuigende overstap naar de NAS-markt kon maken .

Ik heb echter gezien dat verschillende bekende NAS-merken het slachtoffer werden van kwetsbaarheden en ransomware aanvallen. Voor mij is het idee van een op maat gemaakt besturingssysteem van Ugreen een alarmsignaal. Totdat dit besturingssysteem een ​​bewezen staat van dienst heeft, zal ik me zorgen maken over de gebruikersveiligheid, en ik zou willen voorstellen dat UGOS-gebruikers externe toegang uitgeschakeld laten.

NAS-apparaten bevatten waardevolle gegevens en zijn doorgaans slecht beveiligd. Ze zijn dus een veelvoorkomend doelwit voor malware en hackers. Gebruikers zijn verantwoordelijk voor het implementeren van beveiligingsfuncties, firewalls en regelmatige firmware-updates. Maar beschermende functies en patches moeten door de fabrikant worden geleverd. En zelfs als er adequate beveiligingshulpmiddelen beschikbaar zijn, kunnen er onderliggende kwetsbaarheden in het besturingssysteem aanwezig zijn.

Ugreen van zijn kant zegt dat gebruikersveiligheid een topprioriteit is. Ik ben ook blij dat UGOS geavanceerde beveiligingsfuncties bevat, zoals een firewall en een app voor het detecteren van malware. Maar ik kan de kracht van deze functies niet onderschrijven, en ik ben teleurgesteld om te zien dat het accountsysteem van Ugreen geen 2FA heeft.

Als beveiligingsexperts instaan ​​voor UGOS, of als het UGOS-besturingssysteem een ​​paar jaar zonder beveiligingsincidenten gaat, zal ik mijn mening bijstellen. Voorlopig blijf ik aan de kant van voorzichtigheid en onderbuikgevoel.

Moet u de Ugreen NASync DXP2800 kopen?

Andrew Heinzman/How-To-nerd < /figure>

Vanaf april 2024 denk ik dat de NASync-apparaten van Ugreen vooral voor het enthousiaste publiek bedoeld zijn. Als je nog nooit een thuisserver hebt opgezet, of als je toegang wilt tot geavanceerde NAS-functionaliteit zonder een alternatief besturingssysteem te flashen, moet je waarschijnlijk een NAS van een meer gevestigd merk kopen.

Mijn gevoelens kunnen veranderen als Ugreen app-ondersteuning van derden introduceert. Docker staat gepland voor mei 2024, wanneer vroege klanten hun NASync-bestellingen zullen ontvangen. Toch zal ik me nog een tijdje zorgen maken over de softwarebeveiliging. Ugreen is nieuw in deze sector, dus het moet zichzelf bewijzen. Er zit hier veel potentieel. NASync zou een aantrekkelijk product kunnen worden als het bedrijf erin slaagt een goed, krachtig en veilig softwareplatform te bouwen.

Ugreen NASync DXP2800

Dit geavanceerde, op een netwerk aangesloten opslagapparaat transformeert de manier waarop u gegevens opslaat en opent via smartphones, laptops, tablets, en tv's overal met netwerktoegang.

Zie bij UgreenZie op Kickstarter