In het recente BJP-grasveld Cooch Behar in Bengalen zijn het de plannen van Modi versus die van Mamata

0
8

Er is een duidelijke gelijkenis in de pitches van het Trinamool Congress (TMC) en de BJP terwijl ze campagne voeren in Noord-Bengalen voor de Lok Sabha-verkiezingen.

Eerste minister Narendra Modi en de Bengaalse eerste minister Mamata Banerjee hielden hun toespraken op 4 april en zetten de toon voor de lokale vertegenwoordigers van de twee partijen terwijl ze hun laatste stap zetten in de drie kiesdistricten in de Dooars – Cooch Behar, Jalpaiguri, Alipurduar – die op 19 april stemmen.

Het Cooch Behar-gevecht gaat in wezen tussen het zittende BJP-parlementslid Nishith Pramanik en de Jagadish Chandra Burma Basunia van de TMC — die verloor van Sitai in de parlementsverkiezingen van 2021. Nitish Chandra Roy van het Forward Bloc (FB) doet ook mee aan de race, in een “vriendschappelijk gevecht” met bondgenoot Pia Roy Chowdhury van het Congres.

Behoudens Chowdhury zijn alle drie anderen Rajbongshis.< /p> Advertentie

In ieder geval sinds 2019 heeft de BJP de overhand in deze regio, en vooral in deze zetel. Dat jaar won Pramanik met meer dan 50.000 stemmen. In de Assembly-peilingen van 2021 won de BJP alle zeven Assembly-segmenten onder het Cooch Behar Lok Sabha-kiesdistrict.

Resultaten van de Lok Sabha-verkiezingen van 2019 en de parlementsverkiezingen van 2021 in Cooch Behar

Basunia – die premier Mamata Banerjee op haar openbare bijeenkomst van 4 april omschreef als ‘onze diamantkandidaat’ – rekent op de belofte van een verhoging van de directe uitkeringsregelingen van de CM, zoals die van Lakshmir Bhandar. Op een dinsdag rond 14.30 uur vertelt de Basunia van TMC, die de brandende zon trotseert, aan de menigte die zich heeft verzameld in de chaupal (gemeenschappelijke ruimte) van het dorp Kalitala-Nayarhat: “Wilt u dat uw Lakshmir Bhandar-voordeel verdubbelt ten opzichte van Rs? 1.000 tot Rs 2.000 (per maand)?” Het antwoord is een nadrukkelijk “Ja.”

TMC-kandidaat uit Cooch Behar, Jagadish Chandra Barma Basunia, tijdens een verkiezingscampagne (Express-foto door Partha Paul)

Pramanik bereikt iedereen, inclusief moslims, en benadrukt het ontwikkelingspraatje van premier Narendra Modi en de recente reeks incidenten in Sandeshkhali. Pramanik, die toevallig de jongste minister in de Modi-regering is, brult in een microfoon tijdens een bijeenkomst van ongeveer 200 mensen die dezelfde avond, op een markt in Kaljani op het platteland van Cooch Behar, die verlicht is in vergelijking met de omgeving: “ De centrale plannen van Modiji zijn voor iedereen – zowel hindoes als moslims. Wil je hier een Sandeshkhali? Het publiek antwoordt: “Nee.”

De campagne van Pramanik werd gekenmerkt door kleine bijeenkomsten op straathoeken met een konvooi auto's, mobikes en een jeep met open dak; Basunia heeft bijeenkomsten gehouden in dorpen, begeleid door partijwerkers en leiders.

Advertentie

In het dorp Kaljani, dat een aanzienlijke moslimbevolking heeft, is de boodschap van Pramanik dezelfde: “De plannen van Modiji – premier Kisan Samman Nidhi en premier Vishwakarma kunnen door iedereen worden benut, hindoes of moslims. Wij maken geen onderscheid… Ik ben dan wel de kandidaat, maar het gaat niet om ‘Ik’. Het gaat over ‘wij’. Laten we allemaal de hand van Modiji versterken en van India het beste land ter wereld maken. Hij stuurt ook naar Sandeshkhali en vraagt ​​de menigte of ze op de hoogte zijn van “de wreedheden die de TMC daar tegen vrouwen heeft begaan.

Nisith Pramanik voert campagne in Cooch Behar (Express Photo by Partha Paul)

Bij Nilkuthi Bazar arriveert hij terwijl Roy van het Forward Bloc een bijeenkomst houdt. Zoals Pramanik zegt, zal hij wachten tot Roy klaar is — “In een democratie hebben alle politieke partijen recht van spreken” — het publiek juicht.

In zijn toespraken vermeldt Basunia de recente verkiezingsverliezen in Cooch Behar. In Kalitala-Nayarhat, onder het Mathabhanga-II-blok, geeft hij de tegenslagen toe en voegt eraan toe: “Dit is het moment om het roer om te gooien.” Jullie kennen en profiteren allemaal van de plannen van Mamata Banerjee, zoals Kanyashree en Lakshmir Bhandar… Alleen Mamata Banerjee heeft zoveel overheidsplannen voor je meegebracht. Modi zal het niet doen.”

Basunia heeft bijeenkomsten gehouden in dorpen, vergezeld van partijwerkers en leiders. (Express Photo by Partha Paul)

In een retoriek die veel lijkt op die van Pramanik, voegt Basunia eraan toe: “Wij zijn misschien de kandidaten, maar Didi (Mamata) staat boven ons allemaal. Stem op Didi.”

Advertentie

In een gesprek met The Indian Express zegt Basunia: “De laatste keer waren de Rajbongshi's bij hen (de BJP). Deze keer is de gemeenschap bij ons. Ze hebben zich gerealiseerd dat ze niets zullen krijgen van de BJP of het Centrum. Op het adres van de premier op 4 april in Cooch Behar waren er geen gele Rajbongshi-vlaggen, in tegenstelling tot 2019. Het is Mamata Banerjee die de Rajbongshi-taal erkende, voor hen het Narayani-bataljon van de staatspolitie oprichtte en een beelden van Rajbanshi-iconen (Panchanan Barma en Chila Ray).”

Over Sandeshkhali zegt Basunia: “De daders zijn gearresteerd door de staatspolitie. Maar hoe zit het met de situatie in Manipur? Wat hebben de BJP en het Centrum gedaan?”

© The Indian Express Pvt Ltd