De overheid verlengt de implementatie van speciale registratie en aangifte voor pan masala- en gutkha-bedrijven

0
3

De regering heeft de deadline voor de implementatie van een speciale procedure voor registratie en maandelijkse aangifte van fabrikanten van pan masala, gutkha en soortgelijke tabaksproducten verlengd tot 15 mei.

Eerder in januari heeft het Centraal Bestuur van Indirect Taxes and Customs (CBIC) heeft de introductie aangekondigd van een nieuwe registratie- en maandelijkse aangifteprocedure met ingang van 1 april 2024.

De stap om de registratie, het bijhouden van gegevens en de maandelijkse aangifte van dergelijke bedrijven te herzien was gericht op het verbeteren van de GST-naleving voor fabrikanten van pan masala- en tabaksproducten.

Advertentie

De GST-wet werd ook gewijzigd via Finance Bill 2024 , om te zeggen dat fabrikanten van pan masala, gutka en soortgelijke tabaksproducten een boete van maximaal Rs 1 lakh zullen moeten betalen als ze hun verpakkingsmachines niet met ingang van 1 april bij de GST-autoriteiten registreren.

< p>Deze boetebepaling moet echter nog worden bekendgemaakt.

De procedure zou van toepassing zijn op fabrikanten van pan-masala, onbewerkte tabak (zonder limoenbuisje) met of zonder merknaam, ‘Hookah’ of ‘gudaku’ tabak, rookmengsels voor pijpen en sigaretten, pruimtabak (zonder limoenbuisje), filterkhaini, jarda-geurtabak, snuiftabak en merk- of merkloos ‘Gutkha’, enz.

De CBIC verlengde via een kennisgeving de datum van implementatie van deze speciale procedure met 45 dagen tot 15 mei.

De fabrikanten van dergelijke tabaksproducten moesten de details verstrekken van verpakkingsmachines die werden gebruikt voor het vullen en het verpakken van pakketten in formulier GST SRM-I, elektronisch binnen 30 dagen nadat de kennisgeving van kracht werd, d.w.z. op 1 april 2024.

Advertentie

Er moest ook een speciale verklaring van aangifte GST SRM-II worden ingediend uiterlijk op de 10e van de daaropvolgende maand.
Moore Singhi-directeur Rajat Mohan zei dat noch het GST-netwerk enig advies heeft uitgebracht over de nieuwe procedure, noch nieuwe archiveringshulpmiddelen heeft vrijgegeven. Als gevolg hiervan heeft de regering besloten de implementatie van de nieuwe procedure met 45 dagen uit te stellen tot 15 mei.

“Deze vertraging door het GST-ecosysteem heeft geleid tot uitdagingen voor de industrie bij de implementatie van de nieuwe regeling halverwege het jaar. Idealiter zou elke nieuwe regeling aan het begin van een nieuw boekjaar moeten worden geïmplementeerd om soepelere overgangen en betere naleving mogelijk te maken. Mohan voegde hieraan toe.

In februari vorig jaar had de GST-raad, voorgezeten door de minister van Financiën van de Unie, Nirmala Sitharaman en bestaande uit staatscollega's, het rapport goedgekeurd van een panel van ministers van Financiën over het tegengaan van belastingontduiking in Pan Masala. en gutkha-bedrijven.

De regering had aanbevolen dat het mechanisme voor de heffing van compensatiebelasting op pan masala en pruimtabak zou worden gewijzigd van ad valorem naar een specifieke, op tarieven gebaseerde heffing om de eerste fase van de inning van de inkomsten te stimuleren .