De angst voor een opleving van de inflatie dwingt beleggers zich voor te bereiden op een scenario dat weinigen hadden verwacht: een jaar zonder Amerikaanse renteverlagingen

0
4

De verwachtingen over hoeveel beleidsversoepeling de Federal Reserve kan realiseren, dalen snel, nu het ene sterke economische rapport na het andere suggereert dat de inflatie terug zou kunnen sluipen als de centrale bank de financieringskosten voortijdig verlaagt.

Die zorgen namen toe. extra urgentie na de robuuste consumentenprijsgegevens van woensdag: termijnmarkten laten nu zien dat beleggers verwachten dat de rente dit jaar met slechts 40 basispunten zal dalen, vergeleken met de 150 basispunten die begin 2024 waren ingeprijsd.

Het vervagende vooruitzicht op renteverlagingen vormt een dilemma voor marktdeelnemers die zich de afgelopen maanden in aandelen en obligaties hebben gestort in de hoop op versoepeling van het beleid, waardoor sommigen van hen hun portefeuilles moesten aanpassen.

Advertentie

Hoewel de S&P 500 bijna recordhoogtes heeft bereikt, storten sommige aandelenbeleggers zich op verzekeringen op de optiemarkt of steken ze geld in populaire inflatieafdekkingen zoals energieaandelen, omdat ze op hun hoede zijn dat een belangrijke steun uit de bullmarkt aan het vervagen is. De index daalde woensdag met bijna 1%.

Obligatiebeleggers voelen de pijn nu al, terwijl ze hun portefeuilles herpositioneren te midden van een wekenlange uitverkoop die de prijzen van staatsobligaties heeft gedrukt. De benchmarkrente op 10 jaar, die zich in tegengestelde richting beweegt ten opzichte van de obligatiekoersen, bereikte woensdag het hoogste niveau sinds november toen ze de grens van 4,5% doorbrak.

“We stevenen af ​​op de mogelijkheid dat de Amerikaanse rente in 2024 niet zal worden verlaagd, of op zijn minst minder verlagingen dan de markt momenteel prijst,” aldus Tara Hariharan, managing director van het mondiale macro-hedgefonds NWI.

Beleggers juichten toen Fed-voorzitter Jerome Powell in december de verwachtingen bevestigde van een Fed-draai richting renteverlagingen en beleidsmakers 75 basispunten aan verlaging van de leenkosten incalculeerden voor 2024, hoewel die vooruitzichten afhankelijk waren van een verdere afkoeling van de inflatie.

Advertentie

De S&P 500 heeft sindsdien zo'n 4,7 biljoen dollar aan marktwaarde toegevoegd en is naar recordhoogtes geklommen omdat beleggers gokten op een zogenaamd zachte landingsscenario, waarin de Fed de inflatie kon beteugelen zonder de economische groei te schaden.

Na maanden van sterke cijfers vragen sommige beleggers zich echter af of de opwinding rond een koerswijziging voorbarig is geweest. Deze zorgen zijn duidelijk zichtbaar op de obligatiemarkt, waar de rendementen de afgelopen weken gestaag zijn gestegen.

Tim Murray, kapitaalmarktstrateeg bij T. Rowe Price, zei dat hij de vastrentende waarden heeft verlaten, omdat hij op zijn hoede is dat een mogelijk inflatieherstel de obligaties zou kunnen uithollen. toekomstige kasstromen.

“Obligaties zijn een heel goede bescherming tegen een recessie, maar ze vormen geen erg goede bescherming tegen inflatie,” zei hij.

Advertentie

Hij heeft ook zijn posities in energieaandelen vergroot, die samen met de olieprijzen enorm zijn gestegen en een populaire inflatieafdekking vormen. De energiesector van de S&P 500 is dit jaar met 17% gestegen, wat de stijging van 8,2% van de S&P 500 in het niet laat vallen.

Rick Rieder, Chief Investment Officer of Global Fixed Income bij BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, zei dat hij de renteblootstelling van een aantal van de portefeuilles die hij beheert, waaronder de $2,7 miljard BlackRock Flexible Income ETF, in het verleden heeft verlaagd. enkele maanden door bepaalde obligaties met een kortere en langere looptijd te verkopen, die harder getroffen zouden kunnen worden als de rente stijgt.

De Amerikaanse obligatiegigant PIMCO heeft daarentegen zijn blootstelling aan de rente, oftewel de looptijd, verhoogd, in de overtuiging dat obligaties na hun laatste uitverkoop eerlijker geprijsd zijn geworden. Het bedrijf verlaagde vorige week zijn renteverlagingsvoorspelling na sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

“We bekijken in ieder geval wanneer we overwogen zouden moeten worden,” zegt Mike Cudzil, portefeuillemanager bij het fonds.

Advertentie

Hariharan, van NWI, zei dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een langere looptijd “te laag is gezien het grote aanbod van staatsobligaties.”< /p>

Ondertussen groeien er op de aandelenmarkt tekenen van voorzichtigheid. Klanten van Bank of America verkochten vorige week netto $3,4 miljard aan aandelen, waarbij individuele aandelen hun grootste uitstroom kenden sinds juli 2023, aldus het bedrijf in een notitie.

Scott Wren, senior mondiale marktstrateeg bij Wells Fargo Investment Institute, zei dat zijn bedrijf op het gebied van kortetermijnobligaties is gepositioneerd als een ‘parkeerplaats’. terwijl het wacht op een terugval in de aandelenmarkten om geld in aandelen te stoppen.

“De volgende zet van de Fed is neerwaarts, maar je zult moeten wachten,” zei hij.

Advertentie

Aandelenbeleggers zoeken ook bescherming op de derivatenmarkten. De Cboe-volatiliteitsindex – een op opties gebaseerde graadmeter voor beleggers’ vraag naar portefeuillebescherming – schommelt rond het hoogste punt in twee maanden.

Citi-strategen, die de historische relatie tussen aandelen en rendementen analyseerden, zeiden woensdag laat in een notitie dat dit de prijs van ongeveer 50 tot 75 basispunten van de rente zou verlagen. Bezuinigingen door de Fed en een stijging van de tienjaarsrente met tussen de 5 en 35 basispunten in de komende vier tot vijf weken zullen de aandelen ernstig schaden.

Voor Bryant VanCronkhite, senior portefeuillemanager bij vermogensbeheerder Allspring: een aanhoudende stijging van de grondstoffenprijzen zou een groot risico voor aandelen kunnen zijn, omdat dit de inflatie en prijsverlagingen zou kunnen versnellen. Hij is van mening dat de markten zich op een moment bevinden waarin het moeilijk is om de volgende aandelenkoers te voorspellen.

“Eerlijk gezegd weet ik niet of de koers met 10% zal stijgen. of 10% lager,” zei hij.