Bedreigde walvissen redden: nieuw hulpmiddel volgt de snelheid van schepen aan de Amerikaanse kusten om botsingen te voorkomen

0
4

Te midden van het toenemende aantal gevallen van walvissterfte als gevolg van aanvaringen met schepen in de buurt van grote havens aan de oost- en westkust van de Verenigde Staten, volgt een nieuw hulpmiddel voor gegevensanalyse de mate waarin rederijen zich houden aan snelheidslimieten die bedoeld zijn om de bedreigde zoogdieren te beschermen.

Gegevens verzameld door een nieuwe tool van het Benioff Ocean Science Laboratory van UC Santa Barabara toonden aan dat grote schepen 59% van de tijd langzamer gingen varen wanneer ze in aangewezen langzame zones opereerden. De tool is gebaseerd op scheepsanalyses van Whale Safe, die realtime informatie geeft over de locatie van walvissen en schepen voor de westkust van de VS.

‘Scheepsaanvallen zijn een van de ernstigste bedreigingen voor grote walvissen, maar het enige dat nodig is om veel van deze tragische sterfgevallen te elimineren is een vertraging van de snelheid wanneer de walvissen aanwezig zijn’, zegt dr. Douglas McCauley, directeur van Benioff Ocean Science. Laboratorium zei in een persbericht. “We hebben al gezien dat het vragen van schepen om minder dan 10 knopen te varen waar walvissen zijn waargenomen de levens van deze wezens kan redden, maar niet alle schepen houden zich aan deze limieten. Dankzij een reeks innovatieve technologieën kunnen we nu snelvarende schepen lokaliseren en gegevens verstrekken om bedrijven te helpen walvissen te redden”, voegde Dr. McCauley eraan toe.

Advertentie

Walvissen worden met name minder bedreigd door vrachtschepen als hun snelheid beperkt is. en het is bewezen dat het de walvissterfte terugdringt of walvisaanvallen minder dodelijk maakt. “We hebben vooruitgang geboekt bij het aansprakelijk stellen van scheepsexploitanten voor deze snelheidsaanbevelingen, maar het aantal dodelijke walvisaanvallen blijft veel te hoog”, zegt Rachel Rhodes, een projectwetenschapper bij het Benioff Ocean Science Laboratory die leiding gaf aan de ontwikkeling van het instrument.< /p>

“Naarmate de maritieme industrie groeit, maken realtime analyses het voor iedereen mogelijk, van logistieke planners van rederijen tot het grote publiek, om bij te houden hoe schepen presteren.”

“Walvisaanvallen zijn niet alleen een probleem in de VS – ze gebeuren wereldwijd,” voegde Rhodes eraan toe, “We hopen dat dit instrument kan als model dienen voor soortgelijke inspanningen wereldwijd.”

© IE Online Media Services Pvt Ltd