Amazon wil ontwikkelaars niet langer betalen voor maken van Alexa-apps

0
6

Amazon wil ontwikkelaars niet meer betalen om apps te bouwen voor Alexa, ook wel Alexa Skills genoemd. Het beloningsprogramma dat daarvoor was bedacht, wordt vanaf 30 juni stopgezet, zo heeft Amazon bekendgemaakt.

Amazon begon ontwikkelaars te betalen toen Alexa net op de markt was. Het bedrijf hoopte hiermee ontwikkelaars aan te moedigen om meer skills te maken, zodat Alexa steeds meer kon. Ontwikkelaars van populaire skills kregen een maandelijks krediet van 100 dollar voor Amazon Web Services. Daarnaast konden ze geld verdienen via het Alexa Developer Rewards Program.

Amazon laat nu in een aankondiging aan ontwikkelaars weten vanaf 30 juni met de programma’s te stoppen, meldt Bloomberg, dat het bericht in handen heeft. Amazon heeft de aankondiging niet openbaar gemaakt. Volgens Bloomberg leveren de skills Amazon niet genoeg geld op. Daarom krijgen ontwikkelaars al sinds 2020 steeds minder betaald.

Een woordvoerder van Amazon zegt tegenover The Verge dat het bedrijf zich nu meer richt op tools die gebruikmaken van grote taalmodellen, llm’s genoemd. Volgens de woordvoerder zijn de programma’s gericht op skills verouderd en hebben deze nu een natuurlijk einde bereikt: “Daarom hebben we besloten ze stop te zetten.”

De beloningsprogramma’s werden ook nauwelijks meer gebruikt, zegt Amazon. Slechts een procent van de Alexa-ontwikkelaars gebruikten een van de programma’s, aldus de woordvoerder. Ontwikkelaars kunnen via in-skillaankopen nog wel geld verdienen aan skills. Daarmee betalen gebruikers via de skill voor content.