Apple borde ta tillbaka Boot Camp, här är varför

0
4

Nyckelalternativ

  • Boot Camp var ett användbart verktyg för Mac-datorer för att köra Windows; dess frånvaro på nyare Apple Silicon-chips är en besvikelse.
  • Apple rekommenderar nu virtuella maskiner för alternativa operativsystem, men det saknar fullt stöd för uppgifter som WSL eller vissa spel.
  • Virtualiseringsalternativ som Parallels Desktop kan vara dyra, sakna funktioner och ha spelprestandabegränsningar.

Apples moderna Mac-datorer och bärbara datorer med Apple Silicon-chips är fantastiska datorer, med utmärkt prestanda och klassens bästa strömeffektivitet. Men något viktigt gick förlorat i övergången från Intel-processorer: Boot Camp.

Boot Camp avslöjades första gången 2006, när Apple var i ett tidigt skede av att flytta sin Mac-datorlinje från IBMs PowerPC-processorer till Intels x86-chip.

En av fördelarna med att gå över till samma processorarkitektur som PC var att Mac-datorer nu kunde köra Windows-operativsystemet utan emulatorer eller virtuella maskiner. Boot Camp skapades som ett verktyg för att hjälpa dig att partitionera din Mac-enhet för en dubbelstart, köra installationsprogrammet för Windows och slutligen installera de nödvändiga drivrutinerna för Apples hårdvara.

Även om Apple ville att folk skulle köpa Mac-datorer eftersom de inte var Windows-datorer, insåg företaget ändå värdet av att köra Windows för vissa uppgifter. Phil Schiller, som var Apples marknadsföringschef vid den tiden (och nu driver App Store och Apples företagsevent), diskuterade fördelarna i det ursprungliga tillkännagivandet från 2006.

Apple har ingen önskan eller planerar att sälja eller stödja Windows, men många kunder har uttryckt sitt intresse för att köra Windows på Apples överlägsna hårdvara nu när vi använder Intel-processorer. Vi tror att Boot Camp gör Macen ännu mer tilltalande för Windows-användare som överväger att byta.

När Boot Camp släpptes helt som en tillvalsfunktion i Mac OS X 10.5 Leopard, blev det ett ovärderligt verktyg för produktivitetsprogram, spel och nischappar för Windows som inte kan fungera under virtuella maskiner. Det kan också användas för Linux och nästan alla andra operativsystem utformade för vanliga x86-datorer. En Mac kan nu vara en speldator, en Linux-arbetsstation med fullt stöd eller en anpassningsbar hemmaserver, förutom att vara en Mac.

Jag använde Boot Camp flitigt på min sena 2014 Mac Mini förr i tiden, till en början bara för att spela Windows-spel. Så småningom började jag använda Windows 7 på Boot Camp för de flesta av mina datoruppgifter, eftersom macOS blev alltmer oanvändbart på snurrande hårddiskar, som huvudenheten i den där Mac Mini. Apple har aldrig stöttat Boot Camp så bra—du kan hitta massor av exempel på förare som missköter sig—men det var bättre än ingenting.

The End of Boot Camp

Apple introducerade sitt M1-chip 2020, tillsammans med den första M1-drivna MacBook Air och Mac Mini. Precis som övergången från PowerPC till Intel-kretsar i mitten av 2000-talet, gav de nya Apple Silicon-kretsuppsättningarna Mac-datorer större energieffektivitet och prestanda än vad som var möjligt med de tidigare processorerna.

Tyvärr innebär övergången till anpassade chips att Mac-datorer inte kan köra operativsystem som är designade för traditionella x86-datorer. Det finns ingen standard firmware för UEFI bootloader, CPU:n är nu baserad på ARM-designer istället för 64-bitars x86, och Apples anpassade unified minne och grafikarkitektur är inte som något annat i PC-ekosystemet . Av dessa skäl, och förmodligen många andra, saknas Boot Camp på Mac-datorer med M1-chips eller nyare.

Även om Apple inte har implementerat Boot Camp på sina nyare datorer, har det inte direkt blockerat alternativa operativsystem. Asahi Linux-projektet har gjort betydande framsteg när det gäller att köra inbyggt Linux på Apple Silicon Mac-datorer, även om det fortfarande inte är lika polerat som Linux på en vanlig x86-PC.

Apples nya rekommenderade lösning för att köra alternativa operativsystem på Mac-datorer är virtuella maskiner. Företaget har skapat ett virtualiseringsramverk specifikt för det, och på macOS 13 och senare kan du till och med använda Apples Rosetta-översättningslager för att köra x86-baserad Linux-programvara i virtuella ARM Linux-maskiner.

stark>

Virtuella maskiner på moderna Mac-datorer är fantastiska. Du kan använda applikationer som UTM, Parallels Desktop eller VMWare Fusion för att köra ARM Linux eller Windows på ARM, och den allmänna prestandan har varit utmärkt på min M1 MacBook Air och M1 Mac Mini. Jag har spelat timmar av Civilization VI i Windows på min MacBook Air, som inte bara körs i en virtuell maskin, utan även översatt i realtid från x86 till ARM-instruktioner av Windows. Det låter som att det skulle vara outhärdligt långsamt, men spelet är fortfarande helt spelbart.

Bring Back Boot Camp

Även om virtuella maskiner i allmänhet är bra på moderna Mac-datorer, är de inte en fullständig ersättning för Boot Camp. Apple Silicon Mac-datorer stöder för närvarande inte kapslad virtualisering, så vissa uppgifter fungerar inte alls, som WSL i Windows. Det finns hårdvarustöd för kapslad virtualisering i M2- och M3-chips, men Apples virtualiseringsfunktioner stöder ännu inte det.

Spel är också en blandad väska inom virtualisering. Den kostnadsfria UTM-virtualiseringsmjukvaran stöder inte GPU-acceleration alls, och VMWare Fusion och Parallels Desktop stöder endast DirectX 11. Spel och annan 3D-accelererad programvara som kräver Vulkan eller DirectX 12 fungerar inte. Många andra spel har också anti-fuskprogramvara som ser en virtuell maskin eller x86-översättning som hacking och vägrar att köra—det är därför jag inte kan spela Fallout 76 på mina Mac-datorer.

Slutligen är kostnad och tillgänglighet ett problem med virtualisering. UTM är gratis och med öppen källkod, men det saknas funktioner som grafikacceleration och enkel fildelning. VMWare Fusion är en betalprodukt med en något dold gratisversion tillgänglig för personligt bruk.

Parallels Desktop är den bästa lösningen, men den är också otroligt dyr. Pro Edition kostar $120 per år, och det är en kostnad per dator. Om du har två Mac-datorer, gör dig redo att betala 240 USD varje år för förmånen att köra Windows-programvara.

Boot Camp var inte fantastiskt, men det var ett gratisverktyg för alla som ägde en Intel Mac. Apple har inte slutat tillhandahålla fantastiska inbyggda applikationer för sina enheter, men under Apple Silicon-eran har företaget lämnat stöd för Windows och Linux till tredjepartsutvecklare.

Apple behöver inte återuppliva Boot Camp—företaget mår bra, och moderna Mac-datorer är fortfarande fantastiska datorer. Det kanske inte ens är tekniskt möjligt att köra Windows på Apple Silicon utan betydande strukturella förändringar av Windows eller hårdvaran.

Men det borde verkligen finnas någon officiell lösning för att köra Windows-program och spel på Mac. Om det inte är en Boot Camp-liknande dubbelstart, då skulle något gratis och jämförbart med Parallels eller VMWare vara fantastiskt. Apple släppte en Game Porting Toolkit som kan köra viss Windows-programvara, men precis som virtualiseringsramverket är det inte paketerat på ett sätt som är lätt för normala människor att prova.

Boot Camp var inte perfekt, men jag saknar det mycket, och jag vill inte ge Parallels mer av mina pengar.