Places of Worship Act ålägger en icke-avvikelsebar skyldighet mot engagemang för sekularism: Owaisi

0
4

AIMIM:s president Asaduddin Owaisi sa på måndagen att Places of Worship Act, 1991, inför en icke-avvikelsebar skyldighet att upprätthålla engagemang för sekularism enligt den indiska konstitutionen.

Taggar en mediarapport om Högsta domstolen vägrar att stanna hinduiska böneri södra källaren av Gyanvapi-moskén, Hyderabads parlamentsledamot i ett inlägg på ‘X’ sa: “The Places of Worship Act pålägger en icke-avvikelsebar skyldighet att genomdriva vårt engagemang för sekularism enligt den indiska konstitutionen…Icke-retrogression är ett grundläggande inslag i de grundläggande konstitutionella principer där sekularism är en kärnkomponent. Gudstjänstlagen är alltså ett lagstiftningsingrepp som bevarar icke-retrogression som ett väsentligt inslag i våra sekulära värderingar.” AIMIM-chefen sa vidare “Tvingad att påminna domstolen om sitt eget prejudikat”.

< blockquote class="twitter-tweet">

“The Places of Worship Act ålägger en icke-avvikelsebar skyldighet att genomdriva vårt engagemang för sekularism enligt den indiska konstitutionen…. Icke-retrogression är ett grundläggande inslag i de grundläggande konstitutionella principer där sekularism är en kärnkomponent. The… https://t.co/ZmfFPYwbvO

— Asaduddin Owaisi (@asadowaisi) 1 april 2024

Lagstiftningen (Places of Worship Act, 1991) förbjuder omvandling av någon plats för tillbedjan och att sörja för upprätthållandet av den religiösa karaktären hos varje plats för tillbedjan som den existerade den 15 augusti 1947.

Högsta domstolen vägrade i måndags att uppehålla de hinduiska bönerna i den södra källaren av Gyanvapi-moskén i Varanasi även när den beordrade ett “status quo” om religiösa tillmötesgående från både den hinduiska och muslimska sidan inne i moskéns lokaler.

Rätten hörde en ny plädering från Gyanvapi-moskéns ledningskommitté mot ett beslut i Allahabads högsta domstol som fastställer en lägre domstol. ordning som tillåter hinduiska böner i moskéns södra källare.