Neurodiversitet på jobbet

0
3

Ronny hade Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) som fick honom att kämpa med tidshantering och krav på organisatoriska färdigheter i skolan och högskolan, eftersom dessa utrymmen oundvikligen är designade för neurotypiskt lärande. När han började arbeta på en PR-byrå var han glad att börja om på nytt eftersom han alltid hade hört att han hade stora “människor” och jobbprofilen lovade en hel del resor, vilket han älskade. Men vad han inte var redo för var hur hans arbetsyta inte gav något utrymme för hans neurodivergens. Som han förklarade, “Jag var tvungen att sitta på min stol hela tiden, svara på oändliga e-postmeddelanden, hänga med i de slappa meddelandena, och mot slutet av det verkade jag jaga min svans runt och runt.” Om det inte var illa nog, slängdes det ständigt nedsättande kommentarer mot honom för att han var sen, vilket gjorde honom ännu mer immobiliserad. De flesta människor med neurodivergens växer upp med förnedring och som Ronny uttryckte det, “med en känsla av att göra alla runt omkring dem besvikna som fyrkantiga pinnar som trycks in i runda springor.” Han försökte döva förtvivlan genom att festa sent eller spela tv-spel i det oändliga, vilket påverkade arbetssituationen ytterligare tills han var “utbränd, förkolad och strimlad av min värdighet.”

Sara identifierade sig som autist och “neuroqueer” och kom in på ett datateknikföretag efter college. Men vad hon inte var redo för var det enorma antalet möten hon var tvungen att delta i varje dag, den öppna arbetsytan där alla ständigt pratade och interagerade med varandra. Hon älskade arbetet men den sociala aspekten av hennes jobb gjorde henne utmattad. “Varje dag kommer jag tillbaka utarmad som om jag kommit tillbaka från en krigszon”, sa hon. Hon började bli sjuk upprepade gånger och det blev så illa att hon var tvungen att lämna sitt jobb med slutsatsen: “Jag är helt enkelt inte lämplig för jobbet, det är något fel på mig.”

Historiskt har psykiatrin patologiserat, medikaliserat neurodivergens som en checklista över brister, förseningar och dysfunktioner som barn med ADHD, autism och inlärningssvårigheter kan leva med. En majoritet påtvingar fortfarande denna praxis och ändå finns det några som har tagit steget före och blivit en del av neurodiversitetsrörelsen som inte ser neurodivergens som en störning som ska fixas utan ett annat sätt att vara och leva i den här världen. Vissa skolor och högskolor över hela världen har anammat olika innovativa pedagogik och sett sina barn frodas. På samma sätt har föräldrar som har drivit rörelsen varit starka förespråkare för att göra hem och offentliga utrymmen säkra för alla och inte bara för neuromajoriteten. Men vad gör vi när dessa unga växer upp, blir vuxna och börjar jobba? Prevalensen indikerar att det i en arbetsplats med 50 personer skulle finnas omkring två till tre personer med ADHD och minst en med autism. Så vi har många Ronnies och Saras som navigerar sin väg i en otilmötesgående neurotypisk värld, som bär bördan av misslyckanden när det faktiskt är världen som har misslyckats med att hålla dem säkra.

Annons

Neurodiversitet, social rättvisa och mänskliga rättigheter

Varje person förtjänar att leva ett liv i värdighet och respekt. När det kommer till neurodivergerande människor finns det alltid ett antagande och en förväntan som de möter från sin barndom, att bara om de försökte tillräckligt hårt eller pressade sig själva lite mer, skulle de kunna bli som alla andra, dvs neurotypiska. Det pressar dem att maskera eller vad som nu kallas adaptiv morphing, som en överlevnadsfärdighet, inför en hotande värld. Det kan dock vara förödande eftersom all deras energi går åt till att låtsas passa in i en neuronormativ värld. Det kan leda till psykiska utmaningar som depression och ångest. Det är inget fel på Ronny eller Sara, eftersom det är deras mänskliga rättighet att de blir förstådda och erkända för vem de är snarare än som de förväntas vara. Det största problemet med föreställningarna om neuronormativitet är att det sprider sig att det finns en “normal” typ av sinne som slutar med att stigmatisera allt som är atypiskt. Vi måste ifrågasätta detta — vem tjänar det, vem drar nytta av det och vem ger det privilegier? Å andra sidan, vem berövar den värdighet, vem blir osynliggörs? Frågan är vilka åtgärder vi kan vidta i våra arbetsytor för att göra det mer säkert för neurodiversitet?

Erkännande — Att respektera mångfald innebär att se till att människor blir erkända trots deras olikheter. Där Ronnys innovativa idéer och förmåga att knyta an till människor värdesätts och han får spela på sina styrkor snarare än att ständigt trakasseras för att han kämpar med tidshantering. Där Sara kan söka ensamhet för att arbeta med sina kreativa projekt utan skuld eller rädsla för att bli dömd eller diskriminerad för att hon inte är social. Där människor kan prata öppet om sin neurodivergens utan att skämmas eller avfärdas som “konstig”. I vår organisation utövar vi “neurodivergens stolthet” och vårt motto är, “Varje person är ansluten och inspirerad på olika sätt” samtidigt som vi behåller strikthet och kvalitet på våra tjänster.

Ansvarsskyldighet — Vi är alla människor, och vi stökar alla till på jobbet då och då. Hur kan vi ta in och låta andra ta sitt bästa jag till jobbet? Hur kan vi utöva ett expansivt ansvar? Systemisk orättvisa är endemisk för människor som har mött förtryck som de som lever med funktionshinder eller neurodivergens, queerfolk, kvinnor och så vidare. Hur kan vi väva in ett expansivt ansvar så att vi kan ha samtal som upprätthåller personens respekt och värdighet närhelst någon stökar till och bjuda in byrån? På samma sätt, vilka processer kan införas, precis som Vishakha-riktlinjer och PoSH i organisationer, så att det kan finnas rättelse mot trakasserier?

Alliansskap – Det kan finnas lite skepsis mot neurodivergens som “mollycoddling” av unga människor och som en “new age modefluga.” Neurodivergens har alltid funnits där men inte erkänts och det här var människorna som avfärdades som “lata”, “kan inte hålla fast vid ett jobb”, “oansvariga” och “opålitliga” tills vi förlorade dem i missbruk, internaliserad skam, eller självmord. Ronny och Sara har båda valt att arbeta i mindre uppsättningar som ligger i linje med deras värderingar. Jag frågade dem om de hade några meddelanden till ungdomar med neurodivergens. Sara sa: “Du måste vara din egen advokat, kämpa för mångfalden, men ta inte världens nonsens personligt.” Och Ronnys ord var: “Sök efter glädje i det ni gör, stötta varandra och hitta era allierade.”

Annons

I april, när vi firar Autism Acceptance Month, låt oss åta oss att göra våra arbetsplatser inkluderande och säkra och där vi arbetar med neurodivergerande sinnen snarare än mot dem.

Shelja Sen är en narrativ och familjeterapeut, författare, medgrundare av Children First. I den här kolumnen kurerar hon kunskapen hos de barn och ungdomar hon har äran att arbeta med. Maila henne på shelja.sen@childrenfirstindia.com

Fler premiumberättelser

I Maharashtra utmanas BJP av sina egna insatser Endast för prenumeranter

Varför Katchatheevu orsakar ett stänk i Tamil Nadu-undersökningen Endast för abonnenter

< p>Varför den indiska allmänheten inte verkar bry sig om Endast prenumerant

Indien får inte tveka att konfrontera några hårda sanningar Endast för prenumeranter

UPSC-nyckel: Katchatheevu , Vaikom satyagraha, Veteaktier och mer Endast för prenumeranter

Kommer detta att vara MS Dhonis sista dans? Endast för prenumeranter

Expert förklarar: Varför USA låter FN:s säkerhetsråds resolution om vapenvila i Gaza Endast för abonnenter

Berättelsen om Chamkila: Från Dalit-arbetare Dhani Ram till musik Endast prenumerant

1920: Början av Indiens valresa Endast för abonnenter

© The Indian Express Pvt Ltd