Kongressen bestrider anklagelsen om Katchatheevu Island, höjer “kinesisk ockupation”

0
3

Med anklagelser från BJP om att kongressregeringen ledd av Indira Gandhi hade gett bort Katchatheevu-ön 1974 till Sri Lanka, samlade kongressen på måndagen upp vad den kallade “kinesisk ockupation” av indiska territorium för att motverka BJP.

Kongresspresident Mallikarjun Kharge, med hänvisning till att Kina släppte en ny lista med 30 nya namn på olika platser i Arunachal Pradesh, sa: “När Kina tar till provokation, försöker premiärminister Narendra Modi att sök skydd i en falsk berättelse om Katchatheevu.”

Partiet och vissa ledare i andra oppositionspartier som t.ex. som Shiv Sena (UBT) citerade ett RTI-svar från 2015, som angav att avtalen 1974 och 1976 med Lanka inte innebar att vare sig förvärva eller avstå territorium som tillhörde Indien, och frågade om “förändringen” i Modis regerings hållning var för “valpolitik”.

Annons Politisk puls | Avkoda politik: Varför Katchatheevu, en fläck av en ö, orsakar ett stänk i Tamil Nadu omröstningsvatten

Senior kongressledaren P Chidambaram sa att Indira-regeringen erkände Lankas anspråk på Katchatheevu-ön att “upprätthålla goda relationer och rädda liv av lakhs av tamiler.”

“Varför tar statsministern upp en fråga som löstes 1974? För att upprätthålla goda relationer med Sri Lanka och hjälpa lakh tamiler där, förhandlade Indiras regering med den lankesiska regeringen och i den förhandlingen var uppgörelsen att Katchatheevu, en mycket liten ö på cirka 1,9 kvadratkilometer, kommer att erkännas som tillhörande Sri Lanka och i gengäld sex lakh tamiler fick komma till Indien”, sa Chidambaram.

Missa inte | Kongressen, DMK samlade för att ge bort Katchatheevu Island: Jaishankar

“Varför tar premiärministern upp den frågan istället för att prata om de senaste frågorna? 2 000 kvadratkilometer indiskt territorium är ockuperat av kinesiska trupper och det är ett faktum”, sa han.

Shiv Sena (UBT) ledare och Rajya Sabha MP Priyanka Chaturvedi delade den X ett RTI-svar från utrikesministeriet 2015, som sa: “Detta innebar varken att förvärva eller avstå från territoriumtillhörighet till Indien eftersom området i fråga aldrig hade avgränsats. Enligt avtalen ligger ön Katchatheevu på den lankesiska sidan av den internationella sjögränslinjen mellan Indien och Sri Lanka.”

© The Indian Express Pvt Ltd.