Israeler samlas i sin största protest mot regeringen sedan kriget i Gaza började

0
4

Tiotusentals israeler samlades utanför parlamentsbyggnaden i Jerusalem på söndagen i den största demonstrationen mot regeringen sedan landet gick i krig i oktober. De uppmanade regeringen att nå en överenskommelse för att befria dussintals gisslan som hålls av Hamas i Gaza och att hålla tidiga val.

Nästan sex månaders krig har förnyat splittringen i det israeliska samhället. Den militanta gruppen Hamas dödade omkring 1 200 människor under dess gränsöverskridande attack den 7 oktober och tog 250 andra som gisslan. Ungefär hälften av gisslan släpptes under en veckolång vapenvila i november, men upprepade försök från internationella medlare att förmedla ytterligare ett avtal om vapenvila har misslyckats.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har lovat att förstöra Hamas och föra hem alla gisslan. Men de målen har varit svårfångade. Även om Hamas har lidit stora förluster, förblir det intakt, och gisslan’ familjer tror att tiden börjar ta slut.

Annons Läs också | Iran-stödd palestinsk ledare lovar seger över Israel i kriget i Gaza

“Efter sex månader verkar det som att regeringen förstår att Bibi Netanyahu är ett hinder”, sa demonstranten Einav Moses, vars svärfar, Gadi Moses, hålls som gisslan. “Som att han inte riktigt vill ta tillbaka dem, att de har misslyckats i det här uppdraget.” Folkmassan sträckte sig för kvarter runt Knesset, eller parlamentsbyggnaden, och arrangörerna lovade att fortsätta demonstrationen i flera dagar. De uppmanade regeringen att avbryta en kommande parlamentsuppehåll och att hålla nyval nästan två år före schemat.

Netanyahu sa i ett nationellt TV-sänt tal innan han genomgick en bråckoperation senare söndagen att han förstod gisslans smärta’ familjer. ”Jag kommer att göra allt för att få hem gisslan,” sa han.

Han sa också att utlysa nyval – i vad han beskrev som en ögonblick före segern — skulle förlama Israel i sex till åtta månader och förlama gisslanförhandlingarna.

Netanyahu upprepade också sitt löfte om en militär markoffensiv i Rafah, den södra Gazastaden där mer än hälften av territoriets befolkning på 2,3 miljoner nu skyddar sig efter att ha flytt strider någon annanstans.

Annons

“Det finns ingen seger utan att gå in i Rafah,” sa han.

Militären har sagt att Hamas-bataljoner är kvar där. Allierade och humanitära grupper har varnat för katastrof med en markoffensiv från Rafah.

Också i söndags träffade ett israeliskt luftangrepp ett tältläger på gården till ett fullsatt sjukhus i centrala Gaza, där två palestinier dödades och ytterligare 15 skadades, inklusive journalister som arbetade i närheten.

Läs mer | Engagerad i tvåstatslösningen för Israel-Palestina-konflikten: Indien berättar för UNGA

En reporter från Associated Press filmade strejken och efterdyningarna på Al-Aqsa Martyrs Hospital i Deir al-Balah, där tusentals människor har tagit skydd. Den israeliska militären sa att den slog till mot en ledningscentral för den militanta gruppen Islamiska Jihad.

Annons

Tiotusentals människor har sökt skydd på Gazas sjukhus och ser dem som relativt säkra från flyganfall. Israel anklagar Hamas och andra militanter för att operera i och runt medicinska anläggningar, vilket Gazas hälsomyndigheter förnekar.

Israeliska trupper har gjort en razzia på Shifa-sjukhuset, Gazas största, i nästan två veckor och säger att det har dödat mängder av krigare, inklusive seniora Hamas-operativa.

Endast en tredjedel av Gazas sjukhus fungerar till och med delvis, medan israeliska attacker dödar och sårar mängder av människor varje dag. Läkare säger att de ofta tvingas operera utan bedövningsmedel och andra viktiga förnödenheter.

De som skadades i söndagens strejk låg på golvet på Al-Aqsa Martyrs Hospital och flämtade medan de behandlades, varav en höll sig i undersidan av en bår som höll någon annan.

Annons

Inte långt från Shifa-sjukhuset i Gaza City samlades dussintals palestinska kristna vid Holy Family Church för att fira påsk, med rökelse som flödade genom den sällsynta byggnaden som verkade orörd av krig. “Vi är här med sorg,” sa deltagaren Winnie Tarazi. Cirka 600 personer tar skydd i anläggningen.

Missa inte | Israel och Hamas gräver in sig när trycket ökar för en vapenvila i Gaza

Israel genomför en av de dödligaste och mest destruktiva militära kampanjerna i nyare historia.

FN och partners varnar för att svält kan uppstå i ödelagda, till stor del isolerade norra Gaza. Humanitära tjänstemän säger att leveranser till sjöss och i luften inte räcker och att Israel måste tillåta mycket mer bistånd på väg. Egypten har sagt att tusentals lastbilar väntar. Den högsta FN-domstolen har beordrat Israel att öppna fler landövergångar och vidta andra åtgärder för att komma till rätta med krisen.

Chefen för World Food Program, Cindy McCain, sa till CBS att det kunde få bara nio lastbilar in i Gaza på torsdagen. “Det är ingenting. Vi kan bara inte fortsätta på det här sättet”, sa hon och efterlyste obegränsad tillgång. “Människor kommer att dö annars, och de dör redan.” Gazas hälsoministerium sade i söndags att minst 32 782 palestinier har dödats sedan krigets början, inklusive 77 vars kroppar fördes till sjukhus under de senaste 24 timmarna. Ministeriets räkning gör ingen skillnad mellan civila och krigare, men det har sagt att kvinnor och barn utgör cirka två tredjedelar av de dödade.

Annons

Israel säger att över en tredjedel av de döda är militanter, även om de inte har tillhandahållit bevis, och de anklagar Hamas för civila offer eftersom gruppen verkar i bostadsområden.

USA, Qatar och Egypten har varit försöker förmedla ytterligare en vapenvila och frigivning av gisslan. Samtalen återupptogs i Kairo på söndagen utan att förvänta sig något genombrott.

Hamas vill att ett sådant avtal ska leda till ett slut på kriget och att de israeliska styrkorna dras tillbaka. Netanyahu har avvisat dessa krav och säger att Israel kommer att fortsätta kämpa tills det har förstört Hamas’ militär och styrande kapacitet.

Med oro över en större konflikt i regionen rapporterade libanesiska statliga medier att en israelisk drönare slog till mot en bil i den södra libanesiska staden Konin.

Annons

A Libanesisk säkerhetstjänsteman berättade för Associated Press att Hizbollah-militanten Ismail al-Zain dödades och talade på villkor av anonymitet i enlighet med reglerna. Israels militär kallade al-Zain en “betydande befälhavare” i Hizbollahs elitradwanstyrkor’ pansarvärnsenhet, som har genomfört attacker i norra Israel. Hizbollah bekräftade dödsfallet.