Er zullen geen dwangmaatregelen worden genomen om Rs 3.500 crore van het Congres terug te vorderen vóór het einde van de Lok Sabha-peilingen: IT-afdeling bij het Hooggerechtshof

0
2

De afdeling inkomstenbelasting verzekerde het Hooggerechtshof maandag dat het geen “dwangmaatregelen” zal nemen om ongeveer Rs 3.500 crore terug te vorderen dat van het Indiase Nationale Congres is geëist vóór het einde van de Lok Sabha-verkiezingen in 2024.

“Gelieve mijn verklaring op te nemen dat we, totdat de zaak de volgende keer wordt behandeld, geen dwangmaatregelen zullen nemen. We zullen geen dwangmaatregelen nemen totdat de verkiezingen voorbij zijn”, advocaat-generaal Tushar Mehta, die namens de IT-afdeling verscheen, vertelde een zitting van rechters BV Nagarathna en Augustine George Masih.

Dit komt een dag nadat het INDIA-blok de IT-actie markeerde als een poging van de regerende partij en het establishment om oppositiepartijen te verstikken in de aanloop naar de verkiezingen.

Advertentie

De toprechtbank behandelde beroepen die waren ingediend door het Congres en waarin de eisen van de IT-afdeling werden betwist. De rechtbank nam de verzekering van de IT-afdeling op en plaatste de zaak voor de volgende hoorzitting op 24 juli.

Lezen | Congres krijgt belastingaangiften voor nog drie jaar, totale IT-vraag Rs 3.567 crore

Op verzoek van Mehta verduidelijkte de rechtbank in haar bevel ook dat “het onnodig is om op te merken dat de concessie gedaan door de SG met betrekking tot de eis geen afbreuk doet aan alle rechten en beweringen die zij mogelijk heeft tegen de eiser hierin” en dat “de #8230;De eis van ongeveer Rs 3500 cr is niet strikt gerelateerd aan de controverse in deze beroepen en heeft betrekking op andere eisen die tegen de eiser ontstaan.”

Toen hij voor het Congres verscheen, wees senior advocaat Abhishek Manu Singhvi erop dat het belangrijkste civiele beroep, dat nog in behandeling is, betrekking heeft op eisen met betrekking tot de 1994- 95 aanslagjaar overeenkomstig een kennisgeving uit 2007.

Hij zei dat de afdeling al “Rs 135 crore had geïnd door middel van beslag op eigendommen.” Singhvi zei dat “we geen winstmakende organisatie zijn en slechts een politieke partij. …Onze zaak is dat de bruto-inkomsten niet belastbaar zijn”.

Singvi noemde het gebaar “genadig” en zei: … 8220;Ik word zelden sprakeloos. Door de tussenkomst van mijn geleerde vriend ben ik sprakeloos geworden. Graag in juli,” zei hij.

Advertentie

Mehta zei dat de vraag van Rs 1.700 crore in 2021 gebaseerd was op parameters die waren vastgelegd in een vonnis uit 2016.

Slechts enkele weken voordat de eerste fase van de Lok Sabha-verkiezingen in 2024 begint, zei het congres zaterdag dat het nieuwe mededelingen had ontvangen van de IT-afdeling voor de beoordelingsjaren 2014-15 tot 2016-17, waarbij eisen werden gesteld van Rs 1.745 crore. Dit, samen met de mededelingen voor de aanslagjaren 1994-95 en 2017-18 tot en met 2020-21, bracht de totale vraag op Rs 3.567 crore.

In reactie op de mededelingen richtte het Congres zich tot de BJP -geleide centrale regering beschuldigt haar ervan zich over te geven aan “belastingterrorisme” om haar “financieel te verlammen” in de aanloop naar de Lok Sabha-verkiezingen.

Op 28 maart verwierp het Hooggerechtshof van Delhi vier petities van het Congres, waarin de inleiding van een belastingherbeoordelingsprocedure tegen het Congres voor een periode van vier boekjaren (2017-18 tot 2020-21) door het ministerie werd betwist.

Advertentie < p>Daarvóór heeft het op 22 maart ook de middelen van de partij tegen de belastingherzieningsprocedures voor de aanslagjaren 2014-2015, 2015-16 en 2016-17 verworpen. Het liet echter de vraag open “of de beweerde vertraging bij het starten van de procedure fataal zou zijn voor de beoordeling zelf” om aan te dringen op een geschikt moment.

© The Indian Express Pvt Ltd

Ananthakrishnan G

Ananthakrishnan G. is senior assistent-redacteur bij The Indian Express. Hij is al ruim 23 jaar actief in het vakgebied en begon zijn journalistieke carrière als freelancer eind jaren negentig met naamregels in The Hindu. Hij was afgestudeerd in de rechten en oefende ongeveer twee jaar bij de districtsrechter in Kerala voordat hij overstapte naar de journalistiek. Zijn eerste vaste opdracht was bij The Press Trust of India in Delhi, waar hij de lagere rechtbanken en verschillende onderzoekscommissies moest verslaan. Hij rapporteerde vanuit het Hooggerechtshof van Delhi en het Hooggerechtshof van India tijdens zijn eerste periode bij The Indian Express in 2005-2006. Momenteel, in zijn tweede periode bij The Indian Express, rapporteert hij voor het Hooggerechtshof en schrijft hij over onderwerpen die verband houden met het recht en de rechtsbedeling. Juridische verslaggeving is zijn sterke kant, hoewel hij ook uitgebreide ervaring heeft met politieke en gemeenschapsverslaggeving, nadat hij tien jaar heeft gewerkt als staatscorrespondent in Kerala, The Times of India en The Telegraph. Hij houdt van feiten en heeft verschillende impactvolle verhalen op zijn naam staan. … Lees meer