Efter kongressen riktar premiärminister Modi nu DMK över Katchatheevu-frågan: “De bryr sig inte om någon annan”

0
5

I sin senaste tweet på Katchatheevu Island riktade premiärminister Narendra Modi sig på DMK och sa att kongressen och det MK Stalin-ledda partiet var “familjeenheter”, som bry dig inte om någon annan.

PM Modi citerade en ny rapport från Times of India, baserad på ett svar på en RTI som enligt uppgift lämnats in av Tamil Nadu BJP:s president K Annamalai, som säger att då -CM- och DMK-ledaren M Karunanidhi togs i förtroende av dåvarande premiärminister Indira Gandhi när ön avträddes till Sri Lanka 1974.

“Bortsett från retoriken har DMK INGET gjort för att skydda Tamil Nadus intressen. Nya detaljer som dyker upp på #Katchatheevu har AVMASKAT DMK:s dubbelmoral totalt. Congress och DMK är familjeenheter. De bryr sig bara om att deras egna söner och döttrar uppstår. De bryr sig inte om någon annan. Deras känslolöshet på Katchatheevu har skadat intressena för våra fattiga fiskare och fiskare i synnerhet,” PM Modi skrev.

Annons

Kongressen har anklagat premiärminister Modi för att ta upp frågan nu med ett öga på det kommande Lok Sabha-valet.

Stalin svarar

Tamil Nadu:s chefsminister M K Stalin ifrågasatte också BJP:s “plötsliga kärlek” för fiskare inför valen och ställde frågor till premiärministern om frågor inklusive de 37 000 miljoner Rs crore översvämningshjälppaket som sökts av staten. Han väckte tre frågor till premiärministern med den tamilska hashtaggen “bathil sollunga Modi”.

“Invånarna i Tamil Nadu vill bara ställa tre frågor till dem som , efter att ha varit i en Kumbakarnas dvala i 10 år, visar en plötslig kärlek till fiskarna inför val. Varför returnerar unionens regering bara 29 paise av Re 1 som betalas av TN som skatt,” frågade han.

“Varför har inte en enda krona getts till Tamil Nadu som översvämningshjälp trots att staten har drabbats av två naturkatastrofer (översvämningarna i Chennai och Thoothukudi i december 2023),” sa Stalin.

Annons

“Under tio år av BJP-regering, har det funnits någon speciell plan för Tamil Nadu?” skrev han på X och lade till, “Istället för att involvera sig i avledningar, vänligen svara på alla dessa, premiärminister.”

Läs också | Katchatheevu: Varför en indisk ö åkte till Sri Lanka och många hoppas på dess symboliska återkomst

Utrikesminister S Jaishankar sa i en presskonferens i måndags att den decennier gamla territoriella och fiskerättskonflikten runt Katchatheevu Island inte uppstod plötsligt och att den ofta har diskuterats i parlamentet.

< p>Jaishankar håller kongressen, DMK ansvarig

Jaishankar slog ut på kongressen och sa. “Två partier, kongressen och DMK, har närmat sig denna fråga som om de inte har något ansvar för det. Som om situationen är för dagens centralregering att lösa, det finns ingen historia för detta, detta har precis hänt.”

“Katchatheevu-problemet uppstod inte plötsligt. Det är en levande fråga och har ofta debatterats i parlamentet,” han sa. Utrikesministern sa att det hade handlat om frekvent korrespondens mellan centern och Tamil Nadu och att han hade svarat TN:s chefsminister 21 gånger.

Annons

“1974 slöt Indien och Sri Lanka ett avtal där de drog en maritim gräns, och när man drog den maritima gränsen sattes Katchatheevu på den srilankanska sidan av gränsen…” Jaishankar utvecklade.

Hände när Jaishankar var utrikesminister: Chidambaram 

Efter Jaishankars uttalande tog Rajya Sabha MP, P Chidambaram till X för att fråga utrikesministern om hans “tirad” mot kongressen och DMK.

“Det är sant att fiskare fängslades under de senaste 50 åren. Likaså har Indien fängslat många SL-fiskare,” skrev han.

“Varje regering har förhandlat med Sri Lanka och befriat våra fiskare. Detta har hänt när Jaishankar var utrikestjänsteman och när han var utrikesminister och när han är utrikesminister. Vad har förändrats för Mr Jaishankar att starta en tirad mot kongressen och DMK?” frågade Chidambaram.


“Fångades inte fiskare av Sri Lanka när Vajpayee var premiärminister och BJP var vid makten och i allians med olika politiska partier i TN? Fångades inte fiskare av Sri Lanka när Herr Modi var vid makten sedan 2014?” tillade han.

Annons

Katchatheevu Island är ett 285 hektar stort territorium inom Sri Lankas maritima gräns, beläget 33 km utanför Tamil Nadus kust.

Läs också | Gav kongressen bort ön Katchatheevu till Sri Lanka?

Som The Indian Express rapporterade tidigare, hade premiärminister Modi hävdat att de dokument som Tamil Nadu BJP-presidenten K Annamalai fick genom sin RTI-ansökan avslöjade Indiens fluktuerande inställning till öns suveränitet, vilket i slutändan ledde till att den överläts till Sri Lanka 1974, när Indira Gandhi var premiärminister.

Modi reagerade på den första rapporten från Times of India i ett inlägg på sociala medier: “Ögonöppnande och häpnadsväckande! Nya fakta avslöjar hur kongressen känslomässigt gav bort Katchatheevu. Detta har gjort alla indier arga och bekräftat i folks medvetande – vi kan aldrig lita på kongressen!”

© IE Online Media Services Pvt Ltd.