Din GPU har en fläktkurva: vad är det och bör du justera det?

0
2

Snabblänkar

  • Vad är en fläktkurva?
  • Din lager-GPU-fläktkurva suger förmodligen
  • Hur du justerar din GPU-fläktkurva för bättre prestanda

Nyckelalternativ

  • Tillverkare vanligtvis inställda fläktkurvor som gynnar tyst drift framför prestanda direkt.
  • Att använda en anpassad GPU-fläktkurva kan förbättra kylningseffektiviteten.
  • Du kan skapa en anpassad fläktkurva med några få klick genom att använda programvara som Afterburner.

Om du upplever slumpmässiga prestandanedgångar på din dator kan det vara ett överhettningsproblem. Vi gillar att skylla på våra processorer när det händer, men visste du att din GPU också kan sakta ner eftersom den blir för varm?

Vad är en fläktkurva?

Enkelt uttryckt är en fläktkurva en grafisk representation av hur en datorfläkt fungerar. Det visas som en graf där den horisontella X-axeln indikerar GPU-temperaturen och den vertikala Y-axeln visar fläkthastigheten. Fläkthastigheten ökar när grafikprocessorn blir varmare och vice versa. Här är ett exempel på hur en GPU-fläktkurva ser ut:

Till vänster visas fläkthastigheten i procent och längst ner temperaturen i Celsius. Den kurviga linjen är vad vi kallar fläktkurvan, och den dikterar fläktens beteende. I det här specifika exemplet når fläkthastigheten 30 % när grafikprocessorn är på 20 °C, 40 % vid 45 °C, 48 % vid 57 °C och så vidare. Fläktarna blir gradvis snabbare när grafikprocessorn blir varmare, så att de kan hålla den tillräckligt kyld.

Din lager-GPU-fläktkurva suger förmodligen

Nu undrar du förmodligen varför du vill ändra din GPU-fläktkurva. Problemet är att GPU-tillverkare skapar fläktkurvor som gynnar tystare drift hela tiden, även när din GPU når sin maximala temperatur. Din GPU kan nå och upprätthålla relativt höga temperaturer (80 °C och över), och fläktarna kommer fortfarande inte att överdriva.

Det beror på att grafikkortsfläktar kan bli märkbart höga vid 100 % fläkthastighet, och de små fläktarna kan få mycket arbete gjort även när de går på 20–30 %. Dessutom har ditt grafikkort ett annat trick i ärmen som kan skydda det från överhettning—det kan sakta ner dess klockhastighet, och om belastningen fortfarande är för hög kan den termisk gaspådrag för att få ner temperaturen ytterligare.

Även om du kan hålla fast vid den fläktkurva som tillverkaren avsåg utan några problem, kan du fortfarande dra nytta av en mer aggressiv fläktkurva. En anpassad fläktkurva ökar slitaget på dina GPU-fläktar, men den låter också din GPU köras svalare, vilket fortfarande är bättre för den totala livslängden. En uppsättning GPU-fläktar kostar bara runt $15–$40 att byta ut, medan en helt ny GPU kan ge dig tillbaka hundratals dollar.

Du kommer förmodligen inte att döda din GPU-fläkt med en anpassad fläktkurva ändå. Under två decennier av datoranvändning har jag bara haft en GPU-fläkt på mig, och det var ett uråldrigt ATI Radeon-kort som länge var dags för en uppgradering. Damm och skräp som fastnar inuti dina fläktar kommer att döda det snabbare än att spränga fläktarna med maximal hastighet.

Ändå är den verkliga anledningen till att du vill "uppgradera" från din lager GPU fläktkurva är prestanda. Ett välkylt grafikkort kan upprätthålla sin maximala boost-klocka på obestämd tid, vilket direkt översätts till fler FPS i dina spel och snabbare renderingstider.

Hur du justerar din GPU-fläktkurva för bättre prestanda

Det finns många program som låter dig skapa en anpassad GPU-fläktkurva. AMD har hyfsad fläktjustering i AMD Adrenalin, som jag använder personligen, men du kan också använda MSI Afterburner på vilket GPU-märke och modell som helst.

När du har laddat ner och installerat Afterburner, öppna programmet och klicka på kugghjulsikonen för att öppna inställningarna. Gå till "Fläkten" fliken och välj "Aktivera användardefinierad programvara automatisk fläktkontroll." En kurva för fläkthastighet visas; du kan välja standardfläktkurvan för Afterburner—som skiljer sig från din vanliga GPU-fläktkurva—genom att välja "Standard" under "Fördefinierad fläkthastighetskurva."

Detta är redan en relativt bra fläktkurva som sannolikt kommer att ge en liten kylning och prestanda höjning över aktien. Om du vill optimera din GPU-fläkt för att få ut mer av den, växla till "Anpassad" under "Fördefinierad fläkthastighetskurva."

Detta gör att du kan manipulera fläktkurvan genom att dra rutorna (noderna) längs kurvan upp, ner, vänster och höger. Du kan lägga till noder genom att klicka var som helst på kurvan och ta bort dem genom att trycka på "Del" (Radera) på ditt tangentbord.

Den exakta fläktkurvan du använder beror på dina personliga preferenser. Själv går jag på 0% hastighet vid temperaturer under 40°C, 100% hastighet vid 85°C, och justerar sedan resten av fläktkurvan i enlighet med det. Detta gör att jag kan hålla min GPU tyst när jag arbetar samtidigt som den håller den väldigt cool i spel. Min GPU är dock en mellanklass RX 6600 XT med en overkill-kylare, så den går aldrig över 65°C, hur hårt jag än trycker på den. Din körsträcka kan variera.

Testa och justera

Det bästa sättet att hitta en balans mellan fläktljud och kylprestanda för din GPU är att testa den. Det finns ingen lösning som passar alla här, eftersom GPU:er kan ha väldigt olika temperaturområden och kylningslösningar.

Du kan börja med en fläktkurva som liknar standardkurvan i MSI Afterburner. Starta sedan ett spel- eller GPU-benchmarkverktyg som 3DMark och övervaka din GPU-temperatur med hjälp av din GPU-överlagringsmeny eller Windows Task Manager.

Om din GPU inte går över ~80°C med nära 100 % utnyttjande, har du fått en bra start, men ditt mål är att hålla fansen snurrande så långsamt som möjligt samtidigt som GPU:n hålls sval . Till att börja med, krysskolla din maximala GPU-temperatur vid full belastning med fläkthastighetsprocenten på din fläktkurva.

Till exempel, om din GPU inte går över 70 °C medan fläkten går på 50 % hastighet, behandla det som din effektiva topp för fläktkurvan. Du bör sakta ner fläkthastigheten före den effektiva toppen för att bevara dina fläktlager, och du kan också hålla de högre fläkthastigheterna vid temperaturer över toppen som en försiktighetsåtgärd. Här är en visuell representation av mitt exempel här:

Medan du gör din fantastiska nya GPU-fläktkurva, glöm inte att du kommer att märka förändringar i fläkthastighet mer än du kommer att märka en rakt hög fläkt. Om din irriterande fläkt fortsätter att rampa upp och ner, lek med fläkthastigheten och temperaturen där det inträffar.

Temperaturerna jag har nämnt här är tumregler som bör gälla för ett brett utbud av kort, men du bör leta upp de maximalt säkra temperaturerna för din egen GPU för att verkligen optimera saker och ting. Olika GPU:er har olika temperaturtröskelvärden, och framtida GPU:er kommer också att skilja sig åt över tiden när tekniken utvecklas.

En anpassad GPU-fläktkurva är ett utmärkt sätt att öka kylningseffektiviteten för inte bara din GPU utan hela ditt system, eftersom du kommer att skapa något mer negativt lufttryck i ditt PC-fodral. Även om vissa grafikkort inte kommer att se mycket nytta av en anpassad fläktkurva, kan modeller som tenderar att bli heta se en sund förbättring. Bättre kylning möjliggör indirekt bättre prestanda genom att låta din GPU behålla sin maximala boost-klocka, så det är definitivt värt ett försök.