Daniel C. Lynch, grunnlegger av stor datautstilling, dør 82 år gammel

0
2

Skrevet av Katie Hafner

Daniel C. Lynch, en datanettverksingeniør hvis utstillinger om nettverksutstyr bidro til å akselerere kommersialiseringen av internett på 1980- og 90-tallet, døde lørdag i sitt hjem i St. Helena, California. Han var 82.

Hans død ble bekreftet av datteren Julie Lynch-Sasson, som sa at han hadde lidd av nyresvikt.

Annonse

På midten av 1980-tallet, da internett var fortsatt domenet til akademia og regjeringen, Lynch var en datamaskin anleggssjef som spilte en nøkkelrolle i de første årene med datanettverk. Selv om internett var veldig lite og begrenset til ikke-kommersiell bruk, var Lynch overbevist om det ultimate kommersielle potensialet.

Venner av ham hadde nylig startet selskaper inkludert Cisco Systems og Sun Microsystems. “Og jeg sier: 'Vent litt, jeg kan gjøre dette også',” sa han i en video som ble spilt inn for hans innføring i Internet Hall of Fame i 2019.

«Han hjalp i hovedsak å få ut ordet på alle måter han kunne at internett ikke bare var et glimt i pannen», sa Vinton G. Cerf, en Google-sjef, om Mr. Lynch. (Bildekreditt: The Lynch Family)

I 1986 bestemte Lynch seg for å holde en workshop for å lære opp leverandører og utviklere til å konfigurere utstyr for å dirigere trafikk gjennom internett. Poenget var å få ulike produsenters utstyr til å fungere sammen og demonstrere bruken internett kan ha for bedrifter. Det første arrangementet, deltatt av 300 leverandører, ble hovedsakelig drevet av frivillige, som slang kabel gjennom rommet og programmerte spesialiserte datamaskiner kalt rutere, som nettopp ble kommersielt tilgjengelige, for å kommunisere med hverandre.

“Hans Brainstormen var at du ikke kunne være der med mindre du var villig til å koble sammen med alle andre,” sa Vinton Cerf, en visepresident og sjef for internett-evangelist hos Google. Lynch krevde at deltakerne skulle følge TCP/IP, et språk som snakkes av datamaskiner koblet til internett som raskt ble bransjestandarden.

Annonse

Lynch begynte å kalle arrangementet sitt Interop på slutten av 1980-tallet. I løpet av et tiår hadde det blitt en av verdens største datautstillinger, og bidro til å skape et globalt fellesskap av spesialister som var i stand til å støtte en nettverksstandard som gjorde det mulig for alle verdens datamaskiner å dele data. En dataindustrianalytiker kalte det “rørleggerutstillingen for informasjonsalderen.”

Interop publiserte også ConneXions, et månedlig teknisk tidsskrift med fokus på datanettverk. Dagens marked for Internett-relatert utstyr er estimert til 30 milliarder dollar.

“Han hjalp i hovedsak å få ut ordet på alle måter han kunne at internett ikke bare var et glimt i pannen eller bare et forskningseksperiment, at det var en ekte ting, verdig oppmerksomhet og investering,” sa Cerf. Og han hadde rett.

I 1991 solgte Lynch Interop til Ziff Davis, en stor utgiver av datamagasiner, for anslagsvis 25 millioner dollar.

Annonse

Daniel Courtney Lynch ble født 16. august 1941 i Los Angeles. Faren hans, Thomas Allen Lynch, var PR-ansvarlig, og moren hans, Irene Elizabeth (Courtney) Lynch, var pedagog.

Lynch tok sin lavere grad i matematikk og filosofi fra Loyola University (nå Loyola) Marymount University) i 1963. Det året giftet han seg med Bernice Fijak, nyutdannet ved Mount Saint Mary's College (nå Mount Saint Mary's University) i Los Angeles. To år senere mottok han sin mastergrad i matematikk fra UCLA.

I 1965 gikk han inn i luftvåpenet og jobbet som dataprogrammerer ved Holloman Air Force Base i New Mexico til 1969.

I 1973 ble Lynch ansatt som datasjef ved Stanford Research Institute. Arpanet, forløperen til internett, var i sine første driftsår, og instituttet var den andre noden – eller tilkoblingspunktet – på det begynnende nettverket.

Annonse

Lynch flyttet til Los Angeles i 1980 for å jobbe ved University of Southern California Information Sciences Institute, en annen tidlig Arpanet-node, som en datamaskinfasilitetsleder.

Han forlot instituttet i 1984 “fordi ting skjedde, og Jeg ønsket å bli involvert i en oppstart av noe slag,” sa han i 2019-videoen. Han finansierte det første nettverksutstyrsverkstedet med et Mastercard, et Visa og et lån på $50 000.

Etter salget av Interop startet Lynch en vingård i Napa Valley, og i 1994 var han med å grunnlegge CyberCash , en tidlig internettbasert betalingstjeneste for elektronisk handel. Selskapet begjærte seg konkurs i 2001.
Lynchs første ekteskap endte med skilsmisse i 1976. I 1978 giftet han seg med Georgia Sutherland; ekteskapet tok slutt et år senere. Hans tredje ekteskap, med Karen Dement i 1980, endte med skilsmisse i 2003.

I tillegg til datteren Julie, blir Lynch overlevd av fem andre barn – Christopher, Eric, Zachary, Katherine og Michael – og syv barnebarn.

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp i The New York Times.

 

© IE Online Media Services Pvt Ltd.