Två tomma stolar för deras män, Sunita Kejriwal & Kalpana Soren står i centrum

0
2

Med två tomma stolar reserverade för tidigare Jharkhand-chefsminister Hemant Soren och Delhis chefsminister Arvind Kejriwal – ledare för deras partier, sitter de för närvarande bakom lås och bom i fall som registrerats av verkställighetsdirektoratet – fruarna Kalpana Soren och Sunita Kejriwal stod i centrum i fler sätt än ett vid INDIEN-blockmötet i Delhi söndag.

Sittande mitt på läktaren vid Ramlila Maidan, där de fick sällskap av kongressledaren Sonia Gandhi senare, sa Kalpana att hon representerade rösten för hälften av landets kvinnliga och nio procentiga stambefolkningar.

Sunita, i sitt första framträdande på en offentlig plattform sedan arresteringen av hennes man av ED den 21 mars, levererade Kejriwals meddelande till nationen från ED:s förvar. Den bestod av sex garantier till landet, på uppdrag av INDIA-blocket, som syftade till att skapa “ett nytt Indien”.

Annons

Medan Uddhav Thackeray från Shiv Sena (UBT) kallade Sunita och Kalpana för sina systrar, TMC:s Derek O'Brien sa att han valde att erkänna de två personerna för vilka stolar hade lämnats lediga på scenen: “Vi har två tomma stolar på scenen. Herr Kejriwal och herr Sören, ni är med oss ​​i anden”, sa han.

Kalpana Soren och Sunita Kejriwal vid rallyt på söndag. (Expressfoto: Abhinav Saha)

Scen, där ledare från olika oppositionspartier var närvarande, var föremål för viss förvirring under evenemanget: när ledarna började anlända till platsen, var en hamstring som föreställde AAP-sammankallaren bakom galler. placerad ovanför INDIA-blockets logotyp nära den centrala podiet varifrån högtalar skulle levereras.

Mitt högljudda pro-kongressen, Rahul Gandhi och Sonia Gandhi slogans från en avdelning på platsen där NSUI och kongressflaggor koncentrerades, Kejriwals hamstring togs bort några minuter senare; detta följdes av ankomsten till scenen av Rahul Gandhi, Mallikarjun Kharge och Priyanka Gandhi Vadra.

Efter att ha introducerats som den “tysta kraften” bakom Kejriwal i över tre decennier av Delhis minister Saurabh Bharadwaj, började Sunita Kejriwal sitt tal med att fråga de som hade samlats: “Vår premiärminister Modi Ji satte min man i fängelse. Gjorde statsministern rätt? Tror ni alla att Kejriwal Ji är en sann patriot och ärlig person? Dessa BJP-folk säger att han är i fängelse, han borde avgå. Ska Arvind Kejriwal Ji avgå?”

Annons

Detta möttes av ett högt “nej” från publiken. En före detta IRS-tjänsteman kallade hon sin man “ett lejon” och försökte ge en försäkran om att “de” (myndigheterna) inte kommer att kunna hålla honom bakom lås och bom länge.

“Din Arvind Kejriwal är ett lejon, de kommer inte att kunna hålla honom i fängelse länge… Han lever i hjärtan av miljoner människor på grund av det mod och det mod med vilket han kämpar för landet. Många gånger känner jag att han är någon som blev martyr i frihetskampen i sitt sista liv… och i denna födelse har han förmodligen skickats igen för att kämpa för Moder Indien, sa hon.

När Sunita läste upp vad hon kallade hans meddelande från vårdcentralen, uppmanade Sunita folket i landet att “bygga ett nytt Indien.”

“Indien har allt gett av Gud, men varför är vi fortfarande efterblivna, varför är våra människor analfabeter, varför är de fattiga? Jag sitter i fängelse, här får man mycket tid att tänka… Jag tror för Moder Indien. Moder Indien är väldigt ledsen… har ont när människor inte får två kvadratiska måltider om dagen på grund av inflationen… när hennes barn inte får en bra utbildning dör människor utan ordentlig behandling”, sa hon och citerade sin man.

Annons

“När vissa ledare håller spännande tal… lever ett liv i lyx och är engagerade i att plundra landet tillsammans med sina vänner, då blir Moder Indien väldigt arg… Låt oss tillsammans skapa ett nytt Indien… där varje person kommer att få tillräckligt med mat, varje hand kommer att få arbete, ingen kommer att vara arbetslös, fattig, analfabet. Varje barn kommer att få en bra utbildning… varje sjuk person kommer att få bra behandling oavsett om det är rik eller fattig”, sa hon.

Sunita uppmanade nationen att rösta för INDIEN-blocket och utfärdade, efter att ha bett om ursäkt för sin man, eftersom han inte hade kunnat rådfråga sina allierade i oppositionen, “sex garantier på uppdrag av INDIA-blocket” – slående likt AAP:s Delhi Model' på uppdrag av sin man.

“Om du ger en chans till INDIA-alliansen… kommer vi tillsammans att bygga en stor nation… På uppdrag av hela INDIA-alliansen ger jag härmed dessa sex garantier till Indiens 140 miljoner människor… Vi kommer att se till att landet får 24” 215;7 strömförsörjning… gör elektricitet helt gratis för de fattiga… gör magnifika statliga skolor… Mohalla-kliniker i varje by och ort, gratis behandling för alla medborgare… Jordbrukare kommer att ges korrekt MSP på alla grödor enligt Swaminathan-rapporten… se till att Delhi får status som en stat, sade hon.

“Jag hoppas att ingen kommer att ha några invändningar”, sade hon och tillade att dessa garantier skulle uppfyllas under de kommande fem åren och att “diktatorn styrde ” kommer inte att tolereras i Indien.

Annons

Kalpana Soren, som sa att historien om Indiens stambefolkning var en fylld av långa kamper som samhället var stolta över, anklagade den BJP-ledda NDA-regeringen för att “förstöra garantierna för Baba Ambedkars konstitution”.

“Sagan om oss Adivasis handlar om långa kamper och uppoffringar… Den har skapats i motstånd under århundraden, som vi alla är stolta över… Till alla här, speciellt Sunita ma'am ji, Johar (hälsningar)… Människohavet här vittnar som en Sankalp Sabha (resolutionsmöte) för att avsluta stegen för att fullborda demokratin genom tyranniska makter”, sa hon.

Människorna i landet, sa hon, var ”större än någon annan politiskt parti eller ledare” trots att hon valde att påminna sammankomsten om att det hade gått två månader sedan hennes man sattes bakom galler, precis som Kejriwal.

“NDA-regeringen förstör alla garantier i Babasahebs konstitution… Vem kommer att ta garantin för dem som, en efter en, har eroderat våra institutioners konstitutionella värderingar? … Om du vill rädda ditt land, din demokrati… du måste göra ett val angående din röst mycket noggrant… För två månader sedan, den 31 januari, sattes Hemant Ji i fängelse, Arvind Kejriwal Ji har suttit i fängelse i 10 dagar, anklagelser (mot dem) har inte bevisats förrän i dag”, sa hon.

Annons

“Du är Janata Janardan, ingen kan vara starkare än du… Du måste visa din styrka i dagarna för att komma. Stärk INDIEN-alliansen så mycket att den tyranniska kraften som står inför rycks upp med rötterna…detta är grunden för Ramlila… Lord Ram, även under krig, hade följt neeti, niyam aur adarsh ​​(policy, regler och ideal)… Han hade respekt för sina konkurrenter även efter att ha besegrat dem… Vi måste förstå dessa ideal idag, vi behöver ditt stöd…Jharkhand jhukega nahin, INDIEN jhukega nahin, INDIEN rukega nahin (Jharkhand kommer inte att böjas, INDIEN kommer inte att böjas, INDIEN kommer inte att böjas inte steg), sa hon.

© The Indian Express Pvt Ltd