Statsminister Sharif formidler til president Biden Pakistans vilje til å samarbeide med USA for global fred og regional velstand

0
2

Pakistan legger stor vekt på forholdet til USA, forsikret statsminister Shehbaz Sharif søndag president Joe Biden og understreket at Islamabad ønsker å samarbeide med Washington for å oppnå det felles målet om global fred og velstand i regionen.

Sharif’s melding til Biden kom etter at USAs president skrev til den nye pakistanske statsministeren og forsikret at Washington ville fortsette å stå sammen med Pakistan for å takle «de mest presserende globale og regionale utfordringene».

I sin første kommunikasjon med den nye administrasjonen i Islamabad bemerket den amerikanske presidenten at det “varige partnerskapet mellom våre nasjoner gjenstår avgjørende for å sikre sikkerheten til våre folk – og mennesker over hele verden.”

Annonse

“Sammen vil vi fortsette å bygge et sterkt partnerskap mellom våre nasjoner og et nært bånd mellom folket vårt,” heter det i Biden’s brev til Sharif, utgitt av den amerikanske ambassaden her i forrige uke.

Interessant nok hadde ikke Biden en lignende kommunikasjon med tidligere statsminister Imran Khan da den amerikanske presidenten tiltrådte i 2020.

I sitt svar på den amerikanske presidentens brev, utgitt av statsministerens kontor, sa Sharif: “Pakistan er villig til å samarbeide med USA mot et felles mål om global fred og sikkerhet og utvikling og velstand for regionen.” Han sa at Pakistan legger «nøkkel betydning» til forholdet til USA, og la til at de to landene i fellesskap samarbeidet om viktige initiativer angående energi, klimaendringer, landbruk, helse og utdanningssektorene.

Sharif også. sa at samarbeid i energisektoren og Green Alliance Framework-initiativet mellom de to landene var velkommen.

Annonse

Eksperter sitert av Pakistans Dawn-avis bemerket imidlertid at Bidens brev ikke gratulerte statsminister Shehbaz Sharif for å ha overtatt makten eller vunnet valget 8. februar skjemmet av påstander om stemmesvindel.

Under en nylig kongresshøring hadde senior amerikansk diplomat Donald Lu blitt spurt om Washington anerkjente den nye regjeringen i Pakistan.

Spørsmålet, stilt av representant Tim Burchett, var basert på påstander om rigging og rapporter om uregelmessigheter i det nylige valget 8. februar.

Amerikanske lovgivere og utenriksdepartementet har gjentatte ganger bedt om en grundig etterforskning av påstandene, mens Lu antydet at valgkommisjonen i Pakistan kanskje vil “gjøre om” noen av konkurransene.

Annonse

Men i hans svar på den tiden, hadde Lu klargjort at “USA går ikke rundt og anerkjenner nye regjeringer”, snarere jobbet det bare med regimet ved makten på den tiden.

Forrige måned skrev en gruppe amerikanske demokratiske lovgivere til Biden og utenriksminister Antony Blinken, og oppfordret dem til å avstå fra å anerkjenne den nye regjeringen i Pakistan inntil påstander om valgsvindel ble grundig etterforsket.

Fengslet tidligere statsminister. Imran Khan og hans parti Pakistan Tehreek-e-Insaaf har hevdet at massiv stemmesvig og uregelmessigheter har ført til at partiet ikke har klart å danne en regjering i Islamabad. Valgkommisjonen i Pakistan har imidlertid avvist anklagene.

En avtale etter avstemningen mellom tidligere statsminister Nawaz Sharifs Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) og Pakistan Peoples Party ( PPP) ledet av tidligere utenriksminister Bilawal Bhutto-Zardari og noen andre politiske partier har tillatt dem å få nok støtte i nasjonalforsamlingen til å danne en regjering.

Annonse

Islamabad og Washington prøver å tilbakestille båndene som USA Ambassadør Donald Blome sa 15. mars at Pakistan ble ansett som en “viktig partner” av Amerika og uttrykte håp om å samarbeide med den nyvalgte regjeringen for å fortsette å bygge sterkere bilaterale bånd.