Nyhetsmaker | AAP-bakromsoperatør, toppminister i Delhi: Hvem er Kailash Gahlot, den siste partilederen under ED-skanner

0
4

Delhis innenriks- og samferdselsminister Kailash Gahlot har rykte på seg for å være en mild oppførsel politiker – han dukker sjelden opp på pressekonferanser – som spiller en rolle bak kulissene i Aam Aadmi Party (AAP) sirkler.< /p>

Søkelyset var rettet mot ham på lørdag, da han ble innkalt av Enforcement Directorate (ED) til avhør.

Gahlots navn ble nevnt i etterforskningsbyråets varetektssøknad av sjefsminister Arvind Kejriwal, som ble sendt inn i retten forrige uke, som sa at partiets kommunikasjonsansvarlige Vijay Nair, som ED anklaget for å ha spilt en nøkkelrolle i orkestreringen av avtalene som en del av Delhis avgiftspolitiske sak, bodde i Gahlots regjeringsbungalow i Delhis Civil Lines.

Annonse

En insider-outsider

Gahlot, 50, er en Jat-leder som kommer fra landsbyen Mitraon i Delhi. Han er en av de sjeldne AAP-politikerne som ble født og oppvokst i Delhi.

Han fortsatte med å studere statsvitenskap ved Sri Venkateswara College og senere juss, begge ved University of Delhi. Deretter praktiserte han som advokat i Delhi High Court og Høyesterett i 16 år. Det var i løpet av denne tiden han kom i kontakt med AAP-ledere og bestemte seg for å stille opp ved valg.

Han meldte seg inn i AAP før forsamlingsvalget i 2015 og vant Najafgarh-setet med en tynn margin på 1550 stemmer. Han ville fortsette å vinne setet igjen i 2020 med over 6000 stemmer.

Han ble utnevnt til minister for transport, lov, informasjonsteknologi og administrative reformer i 2015, og har holdt fast ved transport og informasjonsteknologi avdelinger. Etter arrestasjonen av tidligere visestatsminister Manish Sisodia i fjor, også i saken om avgiftspolitikk, ble han utnevnt til Delhi innenriksminister.

Han tok også over som finansminister og presenterte budsjettet i fjor.

Annonse

“AAP har flere migrantledere som appellerer til den massive migrantbefolkningen i byen. Gahlot skiller seg ut ettersom familien hans har bodd i landsbyen Mitraon i generasjoner. Da han kom til festen, så lederne på ham som en som ville ha en appell blant Jat-befolkningen på landsbygda i byen, samtidig som de tiltrekker seg utdannede mennesker,» sa en AAP-innsider.

I løpet av årene hadde AAP benyttet Gahlots juridiske erfaring til en rekke saker.

Denne innkallingen til ED er ikke Gahlots første børste med etterforskningsbyråer etter å ha blitt med i politikken. I 2018 ble flere lokasjoner, angivelig knyttet til ham og hans familiemedlemmer, angrepet av inntektsskatteavdelingen.

Mens IT-tjenestemenn sa at dokumenter som indikerer skatteunndragelse verdt flere millioner ble funnet, sa AAP at raidene var politisk motivert.

Annonse

Etter raidene hadde Kejriwal slått ut mot BJP-regjeringen.

«Vennskap med Nirav Modi og Mallya og angrep på oss? Modiji, har du utført slike raid mot meg, Satyendar (Jain) og Manish (Sisodia)? Hva oppnådde disse raidene? Klarte du å finne noe? Eller ikke? Hvorfor ber du ikke folket i Delhi om unnskyldning for stadig å trakassere regjeringen de valgte før slike raid?» hadde han sagt X.

AAP-leder og nå minister Atishi hadde påstått at senteret prøvde å «skremme» Gahlot ettersom han på det tidspunktet ledet partiets juridiske kamp mot diskvalifisering av dets 20 MLA-er i Delhi High Court og med valgkommisjonen.

Hun påsto også at Gahlot har vært målrettet siden han var medvirkende til å implementere flaggskipsordningen AAP’S, som gir levering av viktige offentlige tjenester på dørstokken.

Annonse

Siden da har Delhis styringsstruktur og arten av etterforskningsbyråers henvendelser har gjennomgått en markant endring.

På styringsnivå har L-G det siste ordet i beslutningene som tas av ministrene samt tjenestevilkårene til byråkratiet. I dette oppsettet blir Gahlot sett på som en av de få ministrene i AAPs Delhi-regjering som ikke har havnet i vanlige kamper med offiserer.

«Siden han begynte på kontoret i 2015, har han klart å få ting gjort mens han stort sett har holdt offiserer på sin side. Det har imidlertid vært noen få tilfeller hvor han har havnet i krangel med offiserer om politikkutforming der beslutningene hans ble stilt spørsmål ved, men ingen som eskalerte til å holde pressekonferanser,” sa en AAP-leder.

En av hendelsene han refererte til skjedde i 2018, da Gahlot anklaget den daværende transportkommissæren for å prøve å overstyre hans autoritet. Saken ble endelig løst etter at betjenten ble overført.

Annonse

Gahlot har hjulpet transportavdelingen gjennom en av de største endringene – innføringen av retningslinjene for elektriske kjøretøyer og har klart å få inn over 1000 e-busser inn i byens aldrende bussflåte.

En annen sky som henger over ham er BJPs påstand om uregelmessigheter i kontraktene gitt for vedlikehold av busser. I 2021 skrev Union Ministry of Home Affairs (MHA)  til CBI og anbefalte en forespørsel om en Delhi Transport Corporation-avtale knyttet til kjøp og årlig vedlikeholdskontrakt (AMC) av 1000 lavgulvsbusser med klimaanlegg. En komité dannet av daværende Lt-guvernør Anil Baijal hadde flagget forskjellige bortfall.

© The Indian Express Pvt Ltd.