5 takeaways från INDIA-blockets Ramlila-rally: Från kongressens Punjab-meddelande till AAP till TMC:s klargörande position

0
5

INDIEN-alliansen på söndagen samlades i en massiv styrkedemonstration vid Ramlila Maidan i Delhi, med budskapet att anti-BJP-styrkor måste förenas för att “rädda demokratin” i landet och att konstitutionen skulle vara i fara om Modis regering röstades tillbaka till makten.

Gemensam scen, olika agenda

Trots uppmaningar till enighet inför evenemanget presenterade ledarna för olika partier sin agenda från scenen. Medan kongressens president Mallikarjun Kharge och partiledaren Rahul Gandhi riktade in sig på Modis regering för att frysa kongressens bankkontonoch anklagade Narendra Modis regering för att försöka fixa valet till BJP:s fördel, deras Bihar-allierade Tejashwi Yadav hävdade att hans regering med JD(U) – nu i NDA-kongressen och vänsterpartierna hade genererat fem lakh jobb under 17 månader.

Trinamool Congress (TMC) parlamentsledamot Sagarika Ghose påstod att unionens regering försökte “slutföra den federala strukturen” och frågade varför den inte frigjorde medel avsedda för välfärden för de fattiga i Västbengalen, en fråga som det styrande partiet i delstaten har tagit upp ofta under de senaste två åren. Samajwadi Party (SP) president Akhilesh Yadav hävdade sin idé om “PDA (Pichhda, Dalit och Alpsankhyak)”.

Annons

Samtidigt försvarade Jharkhands chefsminister Champai Soren sin föregångare Hemant Soren och sa att “Yuva Samrat” aldrig skulle “böja sig”. Precis som Sören fokuserade AAP-ledaren och Punjab CM Bhagwant Mann på sin partichef och Delhi-motsvarighet Arvind Kejriwals arrestering och kallade honom en idé som inte kan fängslas. Kejriwals fru Sunita riktade i sitt tal premiärminister Narendra Modi över hennes mans arrestering.

Läs även | BJP kritiserar oppositionens Ramlila Maidan-evenemang: “Rally för att rädda familjen, dölja korruption”

Kongressen använder topp vapen

En dag före rallyt betonade kongressen att evenemanget inte skulle vara “personcentrerat”. På söndagen satte partiet ut alla sina tungviktare på scenen för att se till att fokus inte flyttades bort från det. Gandhis, Kharge och senior partiledare KC Venugopal var närvarande på scenen. Kharge, Rahul och Priyanka talade till publiken.

Intressant nog var Sonia Gandhi också närvarande vid mötet, vilket underströk evenemangets betydelse för kongressen. Sonia hade hoppat över oppositionsmötet i Mumbai den 17 mars för att markera avslutningen av kongressens Bharat Jodo Nyay Yatra.

Annonsmeddelande för Punjab

Kongressen och AAP har en sätesdelningspakt i olika stater, förutom Punjab. Kharge passade på att skicka ut ett meddelande till Mann.

“Mil ke utmaning. isiliye main Punjab ke hamare Chief Minister se main apeksha karta hoon jab ek honge hum ladenge tabhi hum kuch haasil karenge. Nahi to ek dusre ko kuchalte rahenge aap kabhi aage nahi ayenge. Pehle ek hone ka seekho, ek duursre ko todne ka mat socho. Yeh hamara usool hona chahiye. (Kommer att flytta ihop. Jag förväntar mig att Punjabs chefsminister kommer att uppnå något bara när vi kommer att kämpa tillsammans. Annars kommer vi inte att gå framåt om vi fortsätter att förtrycka varandra. Först, lär dig att gå samman och inte knäcka andra. Detta borde vara vår princip).”

När Punjab gick till val i den sista fasen av valet den 1 juni, sa kongressens insiders att Kharges kommentarer tyder på partiledningens hopp om att nå en överenskommelse i den AAP-styrda staten. Kongresspresidentens försonande uttalanden kom en dag efter att BJP utnämnde kongressens parlamentsledamöter Preneet Kaur och Ravneet Singh Bittu och AAP-parlamentariker Sushil Kumar Rinku till sina kandidater från olika platser i Punjab.

Trinamools hållning

Även om samtalen mellan kongressen och TMC misslyckades i Västbengalen, där båda parterna skulle gå upp mot varandra, gick det Mamata Banerjee-ledda partiet samman med INDIEN-alliansen vid söndagsmötet. “AITMC är mycket, var, är och kommer att vara en del av INDIA-alliansen”, betonade partiledamoten Derek O'Brien. Hans Rajya Sabha och partikollegan Sagarika Ghose upprepade också att partiet var med i den nationella alliansen.

Annons Läs också | Skillnader “läggs åt sidan” för tillfället, INDIA-blockets megarally vid Ramlila Maidan idag: “Går längre än bara AAP” åberopar Lord Ram

Med tanke på att evenemanget hölls på Ramlila Maidan, åberopade oppositionen som hade råkat ut för att ha hoppat över invigningen av Ayodhya Ram-templet i januari den hinduiska gudomen Ram i flera tal. Hemant Sorens fru Kalpana sa att alla behövde förstå “Lord Rams principer” som följde “principer … visade tålamod och tolerans … och visade respekt för besegrade motståndare” medan de utkämpade ett krig.

Priyanka Gandhi mindes att när hon var ung, hon brukade besöka Ramlila Maidan med sin mormor Indira på Dussehra. “De som har makten idag, de kallar sig Rambhakt. Jag känner att de har fastnat i karmakand och är involverade i att visa upp sig… När Lord Ram kämpade för sanningen hade han ingen satta (kraft), resurser och rath (vagn). Vagnar, resurser, armé och guld var alla med Ravan som brukade bo i “sone ki Lanka (gyllene Lanka)”. Lord Ram hade sanning, hopp, tro, tillgivenhet, artighet, tålamod och mod.”

Kongressledaren sa att hon ville berätta för PM Modi att “budskapet om Lord Rams liv” var “satta sadev nahi rehti , satta aati hai jaati hai (kraften är inte permanent. Den kommer och går)”.

© The Indian Express Pvt Ltd.