5 takeaways fra INDIA-blokkens Ramlila-rally: Fra Kongressens Punjab-melding til AAP til TMC-avklarende posisjon

0
1

INDIA-alliansen på søndag kom sammen i en massiv styrkedemonstrasjon på Ramlila Maidan i Delhi, med budskapet om at anti-BJP-styrker må slå seg sammen for å “redde demokratiet” i landet og at grunnloven ville være i fare hvis Modi-regjeringen ble stemt tilbake til makten.

Felles scene, ulik agenda

Til tross for oppfordringer om enhet i forkant av arrangementet, presenterte lederne for forskjellige partier sin agenda fra scenen. Mens kongresspresident Mallikarjun Kharge og partileder Rahul Gandhi målrettet Modi-regjeringen for frysing av kongressens bankkontoerog anklaget Narendra Modi-regjeringen for å prøve å fikse valget til BJPs favør, deres Bihar-allierte Tejashwi Yadav hevdet at hans regjering med JD(U) – nå i NDA – Kongressen, og venstrepartiene hadde skapt fem lakh arbeidsplasser på 17 måneder.

Trinamool Congress (TMC) MP Sagarika Ghose påsto unionsregjeringen for å prøve å “fullføre den føderale strukturen” og spurte hvorfor den ikke frigjorde midler ment for velferden til de fattige i Vest-Bengal, en sak det regjerende partiet i staten har tatt opp ofte de siste to årene. Samajwadi-partiets (SP) president Akhilesh Yadav hevdet ideen sin om “PDA (Pichhda, Dalit og Alpsankhyak)”.

Annonse

Samtidig forsvarte Jharkhand-sjefminister Champai Soren sin forgjenger Hemant Soren og sa at “Yuva Samrat” aldri ville “bøye seg”. I likhet med Søren, fokuserte AAP-lederen og Punjab CM Bhagwant Mann på arrestasjonen av hans partisjef og Delhi-kollega Arvind Kejriwal, og kalte ham en idé som ikke kan fengsles. Kejriwals kone Sunita målrettet i sin tale statsminister Narendra Modi over ektemannens arrestasjon.

Les også | BJP kritiserer opposisjonens Ramlila Maidan-arrangement: 'Rally for å redde familie, skjule korrupsjon'

Kongressen utplasserer topp våpen

En dag før rallyet understreket kongressen at arrangementet ikke ville være “personsentrisk”. Søndag satte partiet alle sine tungvektere på scenen for å sikre at fokuset ikke flyttet seg bort fra det. Gandhiene, Kharge og seniorpartileder KC Venugopal var til stede på scenen. Kharge, Rahul og Priyanka talte til publikum.

Interessant nok var Sonia Gandhi også til stede på møtet, og understreket arrangementets betydning for kongressen. Sonia hadde hoppet over opposisjonsmøtet som ble holdt i Mumbai 17. mars for å markere avslutningen av kongressens Bharat Jodo Nyay Yatra.

Annonsemelding for Punjab

Kongressen og AAP har en setedelingspakt i forskjellige stater, bortsett fra Punjab. Kharge benyttet anledningen til å sende ut en melding til Mann.

“Mil ke utfordring. isiliye main Punjab ke hamare Chief Minister se main apeksha karta hoon jab ek honge hum ladenge tabhi hum kuch haasil karenge. Nahi to ek dusre ko kuchalte rahenge aap kabhi aage nahi ayenge. Pehle ek hone ka seekho, ek duursre ko todne ka mat socho. Yeh hamara usool hona chahiye. (Vil flytte sammen. Jeg forventer at Punjabs sjefsminister vil oppnå noe bare når vi vil kjempe sammen. Ellers vil vi ikke gå videre hvis vi fortsetter å undertrykke hverandre. Lær først å komme sammen og ikke knekke andre. Dette bør være vårt prinsipp.»

Da Punjab gikk til valg i den siste fasen av valget 1. juni, sa kongressinnsidere at Kharges kommentarer indikerer partiledelsens håp om å inngå en avtale i den AAP-styrte staten. Kongresspresidentens forsonende bemerkninger kom dagen etter at BJP utnevnte kongress-parlamentsmedlemmene Preneet Kaur og Ravneet Singh Bittu, og AAP-parlamentsmedlem Sushil Kumar Rinku som kandidater fra forskjellige seter i Punjab.

Trinamools holdning

Selv om samtalene mellom kongressen og TMC mislyktes i Vest-Bengal, hvor begge partiene skulle gå opp mot hverandre, gikk det Mamata Banerjee-ledede partiet sammen med INDIA-alliansen på søndagsmøtet. “AITMC er veldig mye, var, er og vil være en del av INDIA-alliansen,” understreket partiets parlamentsmedlem Derek O'Brien. Hans Rajya Sabha og partikollega Sagarika Ghose gjentok også at partiet var med i den nasjonale alliansen.

Annonse Les også | Forskjeller “settes til side” for nå, megarally i INDIA-blokken på Ramlila Maidan i dag: “Går utover bare AAP” påkaller Lord Ram

Gitt at begivenheten ble holdt på Ramlila Maidan, påkalte opposisjonen som hadde møtt flaks for å hoppe over innvielsen av Ayodhya Ram-tempelet i januar hinduistiske guddommen Ram i flere taler. Hemant Sorens kone Kalpana sa at alle trengte å forstå “Lord Rams prinsipper” som fulgte “prinsipper … viste tålmodighet og toleranse … og viste respekt for beseirede motstandere” mens de kjempet i en krig.

Priyanka Gandhi husket at da da hun var ung, hun pleide å besøke Ramlila Maidan sammen med bestemoren Indira på Dussehra. «De som sitter med makten i dag, de kaller seg Rambhakt. Jeg føler at de har blitt fanget i karmakand og er involvert i å vise seg frem … Da Lord Ram kjempet for sannheten, hadde han ingen satta (kraft), ressurser og rath (vogn). Vogner, ressurser, hær og gull var alle sammen med Ravan som pleide å bo i 'sone ki Lanka (gylden Lanka)'. Lord Ram hadde sannhet, håp, tro, hengivenhet, høflighet, tålmodighet og mot.»

Kongresslederen sa at hun ønsket å fortelle statsminister Modi at «budskapet om Lord Rams liv» var «satta sadev nahi rehti , satta aati hai jaati hai (kraft er ikke permanent. Den kommer og går).”

© The Indian Express Pvt Ltd.