Modi, Mauritius PM inviger landningsbana, brygga, 6 andra projekt

0
3

I ett strategiskt projekt för att säkerställa sjösäkerhet och anslutning till Mauritius Agalega-öar, invigdes en flygremsa och en brygga tillsammans av premiärminister Narendra Modi och Mauritius premiärminister Pravind Jugnauth praktiskt taget på torsdagen.

Prime Minister Narendra Modi sa att de två länderna arbetar aktivt för att säkerställa säkerhet, välstånd och stabilitet i Indiska oceanen.

Mauritius premiärminister Pravind Jugnauth kallade det en “historisk dag” och sa att dessa projekt kommer att “förbättra öns kapacitet och kapacitet inom marin övervakning och säkerhet, samtidigt som utvecklingsmålen uppfylls”.

Annons Läs också | För hinduer i Mauritius kopplar Ram-templet dem till deras identitet

Förflyttningen att utveckla och bygga den nya landningsbanan och bryggan kom efter Modis besök i ölandet i mars 2015. Jugnauth sa att sedan 2003 hade flera försök gjorts för att uppgradera flygfältet, men inget konkret blev till.

“MoU från mars 2015 (för att uppgradera landningsbanan och Set James Jetty) återspeglade Indiens åtagande att ständigt hjälpa Mauritius att uppfylla sina utvecklingsmål som uppfyller principerna om ömsesidig nytta, strikt efterlevnad av de heliga principerna om suveränitet, territoriell integritet.”

“Det har aldrig funnits någon agenda för Mauritius att avsäga sig sin suveränitet över Agalega-öarna, som en del illasinnade personer i och utanför Mauritius försökte få till att tro. På samma sätt har det aldrig funnits någon agenda för att omvandla Agalega till en militärbas…här vill jag kraftfullt beklaga, fördöma Indien-bashing-kampanjen, har vissa människor i Mauritius kommenterat.”

Läs också | Lagar om penningtvätt: Företag kopplat till Adani-investerare förlorade licenser i Mauritius

Han sa att dessa kommer att leda till effektivare övervakning och övervakning av Mauritius enorma ekonomiska zon på 2,3 miljoner kvadratkilometer, och att det kommer att vara i en bättre position för att initiera bekämpning av piratkopiering, terrorismbekämpning, narkotikabekämpning, bekämpa människohandel, bekämpa olagligt, orapporterat och oreglerat fiske.

Annons

Han sa att dessa anläggningar också kommer att vara av största vikt för “nödåtgärder, inklusive sök och räddning, havsföroreningar och humanitärt bistånd”. Dessutom, sade han, kommer denna nya infrastruktur och anläggningar att generera “betydande ekonomiska aktiviteter, sysselsättningsmöjligheter som tillsammans med de sex andra projekten… Vi har invigt idag kommer att gå långt för att förbättra livskvaliteten för våra Agalegan bröder och systrar”.

De Indien-finansierade projekten på Agalega ön Mauritius ses som viktiga eftersom de förväntas öka anslutningsmöjligheter samt sjösäkerhet och övervakning i den strategiska regionen Indiska oceanen.

Läs också | När UPI lanseras i Sri Lanka och Mauritius kallar premiärminister Modi det “förena partner med Indien”

Modi flaggade oro över utmaningar i Indiska oceanen och sa att Indien och Mauritius är “naturliga partners” inom den maritima domänen för att hantera dem .

“Många traditionella och icke-traditionella utmaningar dyker upp i Indiska oceanen. Alla dessa utmaningar påverkar vår ekonomi. Indien och Mauritius är naturliga partner inom sjöfartssäkerhetsområdet för att hantera utmaningarna, sade han.

Annons

“Vi arbetar aktivt för att säkerställa säkerhet, välstånd och stabilitet i Indiska oceanen”, sade han. sa.

© The Indian Express Pvt Ltd