Staking voor onbepaalde tijd over de vraag naar Romeins schrift voor Kokborok-examens in Tripura

0
3

De staking voor onbepaalde tijd die maandag is uitgeroepen door de Tipra Indigenous Students Federation (TISF) – de studentenvleugel van de Tipra Motha-partij – vanwege de controverse over het Kokborok-examenscript heeft gemengde reacties opgeleverd in Tripura.

Snelwegen en spoorlijnen waren in veel delen van Tripura geblokkeerd. Er werd melding gemaakt van een grote protestactie vanaf de Sadhupara-brug in het district West Tripura, een plek die in 2017 werd opgeschrikt door de aspiraties voor een aparte staat. Demonstranten blokkeerden onder meer ook de spoorlijn bij het treinstation van Mungiakami.

Het normale leven en de beweging van voertuigen en treinen werden getroffen door de staking, waarbij geen enkel voertuig mocht rijden, behalve noodvoertuigen, melk- en waterwagens en huwelijksvoertuigen. In de steden werd het openbare leven echter relatief minder getroffen.

Volgens de politie werd nergens in de staat melding gemaakt van geweld.

In een gesprek met verslaggevers zei een TISF-leider: “We hebben één eis: dat we moeten kunnen beslissen in welk script we onze taal willen schrijven. We willen dat het Romeinse schrift wordt toegestaan ​​tijdens het afleggen van de Kokborok-examens die worden afgenomen door het staatsbestuur. . Wij zijn inheemse mensen. Niemand kan ons een andere taal of een ander schrift opleggen. De TBSE-president heeft gezegd dat er FIR's zouden worden ingediend tegen studenten die Kokborok-examenantwoorden in het Romeinse schrift zouden schrijven. Dit is not done.”

Leden van de Twipra Students Federation (TSF), een tribale studentenorganisatie, hield ook een demonstratie buiten de residentie van de eerste minister in Agartala.

De demonstranten werden gearresteerd en naar het politieterrein van Arundhatinagar aan de rand van de stad gebracht.

Advertentie

In reactie op het protest zei premier dr. Manik Saha: “Er zijn gesprekken gaande. Er zal zeker iets gedaan worden. Met zulke stakingen kan niets worden bereikt. Mensen ondervinden hinder van weg- en spoorblokkades. Onze regering is gevoelig en we hopen dat alles snel normaal zal worden.”

Ondertussen heeft de Tripura Universiteit (Centraal) alle bachelor-, postdoctorale en diploma-examens die vanaf maandag zouden plaatsvinden tot nader order uitgesteld vanwege de staking voor onbepaalde tijd.

“Dit is ter informatie van alle betrokkenen dat als gevolg van onvermijdelijke omstandigheden alle PG/UG/Diploma-examens onder Tripura University, gepland vanaf 12.02.2024, hierbij worden uitgesteld tot nader order”, aldus een kennisgeving uitgegeven door de verantwoordelijke examencontroleur. Professor Chinmoy Roy leest voor.

De controverse over het script ontstond nadat de voorzitter van de Tripura Board of Secondary Education (TBSE), dr. Dhananjoy Ganchhoudhury, op 30 januari beweerde dat alleen het Bengaalse script zou worden toegestaan ​​voor Kokborok-examens.

Advertentie

Het hoofd van de TBSE maakte later twee keer een salto over de kwestie, waarbij hij één keer zei dat hij zowel Romeinse als Bengaalse scripts voor het onderzoek zou toestaan. Maar kort daarna beweerde hij dat hij van zijn “hogere autoriteiten de opdracht had gekregen om het Bengaalse schrift met rust te laten totdat er specifieke richtlijnen kwamen van de Central Board of Secondary Education (CBSE).”

Kokborok is de lingua franca van de meerderheid van de 19 erkende stamgemeenschappen van Tripura.

© The Indian Express Pvt Ltd