RLD bevestigt: zal zich aansluiten bij de NDA, geconfronteerd met onrecht in het INDIA-blok, trots op het spel

0
6

Terwijl de speculatie werd beëindigd, bevestigden het hoofd van Rashtriya Lok Dal (RLD) en Rajya Sabha-parlementslid Jayant Chaudhary maandag dat zijn partij zich zou aansluiten bij de door de BJP geleide Nationale Democratische Alliantie (NDA) voorafgaand aan de Lok Sabha-verkiezingen .

In een gesprek met verslaggevers op het partijkantoor hier, nadat hij op zijn geboortedag hulde had gebracht aan zijn vader en partijoprichter Ajit Singh, zei Chaudhary: “Ik heb met al mijn partij-MLA’s en arbeiders gesproken, en heb deze beslissing genomen nadat ik met hen had gesproken. Er zit geen grote planning achter deze beslissing, het is niet alsof we dit al veel eerder hadden besloten.” De RLD is een belangrijke speler in de politiek van West-Uttar Pradesh.

“We hebben deze beslissing gezien de situatie in korte tijd moeten nemen. Onze bedoelingen zijn goed… we willen goed doen voor ons volk en ons land. We zijn overweldigd dat de Bharat Ratna is verleend (aan Chaudhary Charan Singh),” zei Chaudhary, de kleinzoon van Charan Singh.

Lees | Terwijl Jayant de NDA officieel maakt, een geschiedenis van RLD's ommekeer: BJP naar SP en nu terug naar BJP

Op 9 februari, in reactie op de aankondiging van premier Narendra Modi van de Bharat Ratna voor Charan Singh, Chaudhary had gepost op ‘X’: “Dil jeet liya”. Toen hem toen werd gevraagd of hij de handen ineen wilde slaan met de BJP, antwoordde hij: “Dekhiye koi kasar rehti hai? Aaj mai kis muh se inkaar karoon aapke iss sawal ko?” (Is er nog iets over? Met welk gezicht kan ik deze vraag vandaag ontkennen?).

De nationale woordvoerder van de RLD, Mohammad Islam, bevestigde het besluit van zijn partij om zich bij de NDA aan te sluiten en zei maandag tegen The Indian Express: “Dit is definitief. Over een paar dagen zal er een formele aankondiging worden gedaan, omdat ook onze MLA’s moeten beslissen over hun stemmen bij de Rajya Sabha-verkiezingen in UP.” Hij zei dat er wordt gewerkt aan modaliteiten zoals het delen van stoelen.

Op de vraag waarom de RLD het INDIA-blok verliet, zei Islam: “RLD was eerlijk betrokken bij het INDIA-blok. Maar we zijn van gedachten veranderd toen het onrecht begon en onze trots op het spel stond.” Hierop voortbouwend zei hij dat de SP een aantal van haar kandidaten op het RLD-symbool wilde plaatsen.

Hoewel de SP had gezegd dat zij zeven zetels zou geven aan de RLD in het westen van UP voor de Lok Sabha-verkiezingen, naar verluidt erop aangedrongen dat twee van deze zetels naar SP-kandidaten zouden gaan om op het RLD-symbool te worden ingezet.

Advertentie

Hoewel de BJP in 2019 zonder de hulp van de RLD de Western UP had gewonnen, had de partij De partij zal haar winstvooruitzichten versterken in deze door Jat gedomineerde zetels, waar de zittende parlementsleden te maken krijgen met anti-incumbency.

“RLD-steun zal ons ook helpen in Rajasthan en Haryana, waar Jat-kiezers een aanzienlijke aanwezigheid hebben. Maar het grootste voordeel voor de BJP zal de psychologische klap zijn die het zal toebrengen aan het Congres en de oppositiealliantie vóór de Lok Sabha-verkiezingen”, aldus een BJP-leider.

© The Indian Express Pvt Ltd