Politiebureau komt op de plaats van geweld in Haldwani, hoofdbeklaagde Abdul Malik kreeg te horen dat hij Rs 2,44 crore moest betalen

0
12

Uttarakhand-hoofdminister Pushkar Singh Dhami kondigde maandag aan dat er een politiebureau zou worden gebouwd op de plek in de stad Haldwani in Nainital waar de sloop van een moskee en een madrasa, die volgens de autoriteiten op overheidsgrond waren gebouwd, leidde tot geweld waarbij vijf mensen omkwamen en verschillende gewond raakten.

De hoofdverdachte in de zaak, Abdul Malik, kreeg een aanmaning van de Haldwani Municipal Corporation met het verzoek om Rs 2,44 crore te storten ter dekking van schade veroorzaakt aan eigendommen van de overheid tijdens het geweld.

Dhami zei tijdens een evenement in Haridwar: “In Banbhoolpura (de plaats in Haldwani waar de sloop plaatsvond), was er een tuin waarop inbreuk was gemaakt. Die aantasting is opgeheven en enkele hectaren land zijn teruggevonden. Op dat land vonden brandstichting en steenbeschietingen plaats, werd er onrust veroorzaakt, werden alle wetten overtreden en werden onze journalistenbroeders in het vuur geworpen… Vanaf deze heilige oever van Moeder Ganga kondig ik aan dat er op die plaats een politiebureau zal worden gebouwd .”

De CM plaatste een fragment van zijn toespraak op zijn X-account en zei ook: “Dit is een duidelijke boodschap van onze regering aan de onverlaten en relschoppers dat niemand die speelt met de vrede van Devbhoomi dat zal doen.” wees gespaard, er is geen plaats voor zulke onverlaten in Uttarakhand.”

Lees ook | ‘Bracht mijn vader naar een kliniek met een schotwond… vond dat mijn broer al was opgenomen’: 2 familieleden onder de Haldwani-doden

Het geweld was afgelopen donderdag uitgebroken nadat de regering een actie had uitgevoerd waarbij een moskee en een madrasa werden gesloopt in het Banbhoolpura-gebied van Haldwani. De districtsautoriteiten zeiden dat beide gebouwen op Nazool-land stonden – overheidsland dat niet officieel in de inkomstengegevens wordt vermeld. Terwijl stenen werden bekogeld, auto's in brand werden gestoken en het plaatselijke politiebureau werd omsingeld door een menigte, had de CM het bevel gegeven om op zicht te schieten.

Zondag zei de politie dat 30 arrestaties zijn verricht in verband met het geweld, maar de belangrijkste verdachte, Abdul Malik, behoorde niet tot de arrestanten.

De politie heeft gezegd dat Malik achter de “illegale constructies” op het Nazool-land zat en dat hij ook de protesten tegen de sloop leidde. Maandag schreef de Haldwani Municipal Corporation aan Malik en zei: “Door de teams van politie en administratie aan te vallen, hebben uw aanhangers eigendommen van de Municipal Corporation beschadigd, vernietigd en geplunderd en verlies van overheidseigendommen veroorzaakt. Het bovenstaande feit wordt bevestigd door een FIR waarin u als verdachte bent genoemd… Volgens de voorlopige beoordeling heeft u een verlies van ongeveer Rs 2,44 crore veroorzaakt door het incident op een geplande manier te veroorzaken.”

Advertentie < p>In de brief stond dat Malik “naar verwachting het genoemde bedrag tegen 15 februari ten gunste van de gemeentelijke corporatie Haldwani zou storten”. Het bedrag omvatte Rs 2,41 crore voor schade aan 15 voertuigen en Rs Rs 3,52 lakh voor schade aan apparatuur.

Het districtsbestuur heeft ook de wapenvergunningen van 120 mensen in het Banbhoolpura-gebied opgeschort tot nader order. Er stond dat onverlaten op de dag van het geweld politie- en overheidsfunctionarissen aanvielen met zowel vergunde als illegale wapens.

“Inwoners van Banbhoolpura hadden de voorwaarden van de wapenvergunning geschonden door hun vergunde wapens te misbruiken, en als we in de toekomst een campagne voeren om inbreuk op openbare eigendommen te voorkomen, zullen ze de gelicentieerde wapens (opnieuw) misbruiken. Gegeven deze mogelijkheid heeft de districtsmagistraat 127 wapenvergunningen van in totaal 120 wapenvergunninghouders opgeschort tot nader order. De DM heeft de hoofdinspecteur van politie opgedragen om binnen 24 uur het bezit van de opgeschorte wapens en wapenvergunningen te garanderen”, aldus een verklaring van de regering.

© The Indian Express Pvt Ltd