Boost voor BJP in J&K, dagen nadat Bill, Pahari en ex-NC-leider zich bij de partij voegen

0
15

IN EEN SCHOT in de arm voor de BJP in Jammu en Kasjmir, voorafgaand aan de Lok Sabha-verkiezingen van 2024, voormalig MLC en prominente Pahari-leider Shahnaz Ganai uit het district Poonch sloot zich aan bij de partij in Delhi, in de aanwezigheid van minister Jitendra Singh en parlementslid Tarun Chugh.

De stap komt slechts enkele dagen nadat het parlement een wetsvoorstel heeft aangenomen dat de status van Scheduled Tribe toekent aan de Pahari etnische stam die voornamelijk in de Pir Panjal is gevestigd regio, bestaande uit de districten Rajouri en Poonch.

Ganai had de stap verwelkomd en premier Narendra Modi bedankt voor de J&K Scheduled Tribes Amendment Act, waarbij hij zei dat deze “onderdrukte Paharis uit de klauwen van onderdrukkers zal trekken”.

Ganai treedt in de voetsporen van anderen prominente Pahari-leiders die zich onlangs bij de BJP hebben aangesloten, waaronder Abdul Qayoom Mir en Iqbal Malik. Bronnen zeiden dat ook anderen de komende dagen mogelijk naar de partij zullen overstappen.

Lees ook | Terwijl Lok Sabha het wetsvoorstel passeert en de JK-groepen de ST-status geeft, is Pir Panjal op zijn hoede en zegt Omar Abdullah 'gestopt' met bezoek

Minister van Binnenlandse Zaken, Amit Shah, had de eerstebeloofde de Paharis ST-status. Het verkrijgen van hun steun kan de BJP helpen de woede onder de Gujjars en Bakerwals te compenseren, die vrezen dat de uitbreiding van de ST-paraplu de voordelen die zij genieten zal verwateren, vooral net nu de quota zijn bereikt. voor het eerst uitgebreid naar Assembly-stoelen in J&K.

Shahnaz Ganai, de dochter van de overleden NC-leider en voormalig minister Ghulam Ahmed Ganai, komt uit het Mandi-gebied van Poonch en werd in 2013 tegen het panchayat-quotum verkozen tot lid van de Wetgevende Raad, waarmee ze haar ambtstermijn in 2018 voltooide. Het was de eerste keer dat een vrouwelijke arts word wetgever in de voormalige J&K-staat.

Nadat ze naam had gemaakt als een uitgesproken leider en fervent voorvechter van vrouwenrechten, nam Ganai in juli 2019 ontslag bij de NC, voorafgaand aan de verkiezingen van 2020 voor de nieuw opgerichte District Development Councils in J&K. Ganai vocht als onafhankelijke en verloor van Ateeqa Jan van de NC.

Advertentie

De andere prominente Pahari-leiders die zich bij de BJP voegden, Mir en Malik, zijn beide lid van de Rajouri District Development Board.< /p> Lees ook | De voorwaarden voor Jammu en Kasjmir zijn voorbij, geen peilingen in zicht, lokaal ontwikkelingswerk in het ongewisse

Een andere Pahari-leider die zich naar verwachting bij de BJP zal aansluiten, is voormalig minister Mushtaq Bukhari, die in februari 2022 ontslag nam uit de NC, onder verwijzing naar de “niet-steun” van Paharis voor de ST-quota. Hij had ook gezegd dat hij zich bij de BJP zou aansluiten als deze hetzelfde zou garanderen voor Paharis.

De stap om zetels in de Assembly te reserveren voor ST's zal naar verwachting de maximale impact hebben in het Anantnang Lok Sabha-kiesdistrict, dat na afbakening omvat zes van de zeven Assembly-segmenten van de districten Rajouri en Poonch. Van deze zes die in de twee districten vallen, zijn er nu vijf gereserveerd.

Eerder leverden de inspanningen van de BJP om de Gujjars en Bakerwals het hof te maken, onder meer door middel van politiek voorbehoud, de partij ook de steun op van senior leiders uit de twee gemeenschappen. Eerder deze maand sloten een tweevoudig voormalige NC MLC en de prominente Gujjar-leider Haji Mohmmad Hussain zich bij de partij aan.

Advertentie

Als de ST-quotumverhoging de BJP helpt Anantnag te winnen, zou dit de eerste partij zijn. overwinning in de provincie Kasjmir.

Volgens de volkstelling van 2011 bedroeg de bevolking van Gujjar en Bakerwal, die overwegend moslim is, 43% in het district Poonch en 41% in Rajouri. De resterende bevolking in beide districten, inclusief hindoes en moslims, noemt zichzelf Pahari. Met een bevolking van bijna 18 lakh overtreffen de Gujjars en Bakerwals veruit de andere groepen die nu onder ST vallen, die samen minder dan 2 lakh tellen.

De Gujjars en Bakerwals, samen met Shinas (Shin en Dard) Gaddi en Sippis kregen in 1991 de ST-status. Dit geeft hen recht op een quotum van 10% in overheidsbanen en toelating tot onderwijsinstellingen (inclusief professionele hogescholen).

Lees ook | Na de Tempel laat de BJP de verkiezingsbal aan het rollen gaan in Jammu en Kasjmir, houdt in ieder geval Anantnag in de gaten, afgezien van Jammu en Udhampur.

Totdat artikel 370 werd afgeschaft, werden voordelen en bescherming onder de Forest Rights Act, SC & De ST Atrocities Act en de Forest Conservation Act die beschikbaar waren voor ST's elders, werden niet uitgebreid tot deze nomadische gemeenschappen in J&K.

Advertentie

De intrekking op 5 augustus 2019 bracht daar verandering in, en zorgde ook voor een politiek voorbehoud voor Gujjars en Bakerwals voor het eerst in J&K. Afgezien van vijf zetels in Rajouri en Poonch, zijn één kiesdistrict in Reasi en drie in de provincie Kasjmir nu gereserveerd voor ST’s.

Naast deze negen kiesdistricten vormen de Gujjars en Bakerwals aanzienlijke aantallen om de balans te laten kantelen een tiental zetels in de Vergadering.

De BJP-regering in het Centrum en de J&K-regering hebben de twee ST-groepen beloofd dat het quotum van 10% voor hen in overheidsbanen en onderwijsinstellingen in J&K niet zou zijn getroffen, en de Paharis zouden worden ondergebracht met een afzonderlijk quotum.

© The Indian Express Pvt Ltd