Ashok Chavan, telg uit de oude congresfamilie en ex-Maharashtra CM, verlaat nu de partij

0
9

Het aflopen van Ashok Shankarrao Chavan is een grote klap voor het Congres, dat al geteisterd wordt door het vertrek van verschillende leiders en gezien zijn lange geschiedenis in de partij.

Een voormalige premier van Maharashtra, Chavan, 66 , won bijna 40 jaar geleden zijn eerste verkiezing via het congresticket, en is de zoon van congresveteraan Shankarrao Chavan, die hoge posities in de partij bekleedde.

Bronnen zeggen dat de BJP, die aan het werk is sinds ze de parlementsverkiezingen van 2019 in Maharashtra verloor, en al afvalligheid binnen de NCP en Shiv Sena heeft veroorzaakt, ook kanalen met Chavan opende ongeveer vijf jaar geleden.

Sindsdien hebben verschillende incidenten waarbij Chavan betrokken was de geruchten over zijn waarschijnlijke vertrek levend gehouden. In juni 2022, toen kruisstemming de zetels van het Congres Rajya Sabha en de Wetgevende Raad kostte, werd met de vingers naar Chavan gewezen.

Een maand later waren de senior leider en elf MLA's die dicht bij hem stonden niet verschenen voor de vertrouwensstemming die de regering BJP-Shinde Sena had gevraagd, nadat ze de regering van NCP, het Congres en Uddhav Sena hadden omvergeworpen. Chavan had destijds beweerd dat ze in de file stonden en niet op tijd bij de Assembly konden komen.

Chavan zal naar verwachting toetreden tot de BJP, hoewel hij maandag volhield dat hij nog geen telefoontje had aangenomen.

Chavan, voormalig Maharashtra CM, kwam onder ongelukkige omstandigheden naar de post en verloor deze later in een soortgelijke situatie.

Advertentie

Hij werd door het Congres op de post benoemd in de nasleep van de terroristische aanslagen in Mumbai in 2008, die leidden tot het vertrek van de toenmalige CM Vilasrao Deshmukh. Velen in het Congres waren bang dat Chavan, een relatieve junior, niet in staat zou zijn stand te houden tegen Sharad Pawar, de nestor van bondgenoot NCP, maar Chavan had bewezen dat zijn critici ongelijk hadden, waardoor zowel de regering als het Congres snel onder zijn controle kwamen. .

Lees ook | Milind Deora sluit zich aan bij Shinde Sena en richt zich op voormalige partij Cong: 'De enige bedoeling is om tegen alles te zijn'

Na de parlementsverkiezingen van 2009, toen de Congres-NCP won, heeft de NCP naar verluidt teruggedrongen tegen de benoeming van Chavan tot CM, door naar voren te schuiven in plaats daarvan de naam Sushilkumar Shinde. Er wordt echter aangenomen dat AICC-president Sonia Gandhi de overhand heeft gehad en bij Chavan is gebleven.

Aan die ambtstermijn kwam echter abrupt een einde vanwege de oplichting van de Adarsh ​​Housing Society. Chavan werd ervan beschuldigd zijn kantoor te hebben misbruikt om zijn familie te helpen flats te krijgen in het kader van het huisvestingsprogramma van Adarsh, bedoeld voor oorlogsveteranen.

Het opperbevel vroeg hem echter af te treden, met het argument dat de beschuldigingen – in een tijd waarin de UPA-regering in het Centrum een ​​gecoördineerde anti-corruptiecampagne voerde – de partij schade berokkenden. De BJP maakte de vermeende Adarsh-zwendel ook tot een kwestie van opiniepeilingen bij opeenvolgende verkiezingen, waarbij Devendra Fadnavis het voortouw nam.

Advertentie

In een andere controverse werd Chavan door de verkiezingscommissie ondervraagd over het niet openbaar maken van opiniepeilingen in verband met advertenties in een Marathi-dagblad.

Lees ook | Waarom het vertrek van Baba Siddique een klap toebrengt aan het Congres van Mumbai, zegt Ajit Pawar NCP

Chavan trad uiteindelijk af op 9 november 2010 en werd vervangen door Prithviraj Chavan. Daarna had Ashok Chavan moeite om zijn status in de partij terug te winnen, ondanks zijn onbetwiste steunbasis.

Nadat zijn vader de politiek in ging, maakte Chavan in 1987 zijn verkiezingsdebuut vanuit de Nanded Lok Sabha-zetel.

>

Met zijn hart in de politiek van Maharashtra keerde hij kort daarna terug naar de staat, en in 1992 werd hij MLC en later minister van Staat voor Stedelijke Ontwikkeling, PWD en Binnenlandse Zaken. Onder de door Vilasrao Deshmukh geleide regering van Congress-NCP was Chavan minister van Transport, Culturele Zaken en Protocol.

Advertentie

In 2004 werd Chavan opnieuw minister, dit keer met de belangrijke portefeuilles Industrie, Mijnbouw en Culturele Zaken.

Chavan, een niet-controversiële, vriendelijke leider, werd gezien als ontvankelijk voor iedereen in de partij. Als er al problemen waren, dan was het met mede-Maratha-leider Deshmukh, die hij later verving als CM. Dit was grotendeels te wijten aan de strijd tussen de twee over de controle over de Marathwada-regio, waartoe beiden behoorden. Deshmukh stierf in augustus 2012.

Na zijn twee kortstondige CM-stints kreeg de carrière van Chavan een boost toen hij won van de Nanded Lok Sabha-zetel tijdens de Narendra Modi-golfverkiezingen van 2014. De toenmalige premierskandidaat van de BJP, Modi, voerde zelf campagne in Nanded, maar kon de leider van het Congres er niet van weerhouden om te winnen.

In 2019 slaagde Chavan er echter niet in de zetel te behouden en verloor van Pratap Patil Chikhlikar van de BJP met 20.146 stemmen. Vervolgens deed hij mee aan de parlementsverkiezingen van 2019 en won van de Bhokar-zetel, die hij vertegenwoordigde toen hij in 2009 CM werd.

Advertentie

Volgens bronnen wilde de BJP Chavan graag aan haar zijde krijgen, omdat Nanded een lastige zetel voor de partij blijft, zoals ook blijkt uit interne onderzoeken. Dan is er natuurlijk nog de psychologische klap voor het Congres.

Leiders spreken over het Ganesh-festival van vorig jaar als een cruciaal keerpunt, waarbij Chavan en plaatsvervangend CM Devendra Fadnavis oog in oog kwamen te staan. Hoewel beide partijen de bijeenkomst als apolitiek afdeden, begon het proces van het herstellen van hekken toen, aldus bronnen.

In de nasleep van de ontwikkeling van maandag herinnerden veel oldtimers zich hoe Chavans vader Shankarrao Chavan, die ook diende als Maharashtra CM en minister van Binnenlandse Zaken van de Unie, werd in de volksmond ‘directeur’ genoemd vanwege zijn oprechtheid, eerlijkheid en stiptheid.

Anderen spraken over de ongerijmdheid van het feit dat Chavan de handen ineen sloeg met Fadnavis, de BJP-leider die leiding gaf aan de beschuldigingen van corruptie tegen hem.

Advertentie

De politiek heeft echter, zoals ze zeggen, voor vreemdere bedgenoten gezorgd.

© The Indian Express Pvt Ltd