KD-kandidat är “för abort, surrogatmödrarskap, aktiv dödshjälp, prostitution”

0
6

Publicerad 23 januari 2024 kl 07.56

Inrikes. KD:s val av den liberala opinionsbildaren och Bulletin-profilen Alice Teodorescu Måwe som kandidat till EU-parlamentet har skapat bråk inom partiet. De liberala åsikter som toppnamnet uttryckt rimmar också illa med partiets egna linjer.

Dela artikeln

TwittraDela

Alice Teodorescu Måwe ersätter Sara Skyttedal som toppnamn på Kristdemokraternas lista, något som väckt hård intern kritik.

Den 39-åriga Bulletin-profilen har ingen bakgrund inom KD och kommer från friskolebranschen där hon jobbat som lobbyist åt det skattefinansierade välfärdsbolaget Academedia.

Vad liberalen tänker ägna sig åt i Bryssel rent konkret är också oklart. I ett inlägg på X efter KD-beskedet beskriver sig Alice Teodorescu Måwe som “en varm EU-vän”, men uppger vagt att det “tydligare” behöver “framgå hur Sverige gynnas av sitt medlemskap”.

I mars 2023 blev Alice Teodorescu Måwe värvad som som ledarskribent på Dagens Nyheter. Hon kritiserades då för att inte vara tillräckligt renlärigt liberal av andra liberaler. Hon försvarade sig på X med att förklara att hon inte är “särskilt konservativ: för abort, surrogatmödrarskap, aktiv dödshjälp, rentav prostitution”.

För Expressen uppger Alice Teodorescu Måwe nu att hon nu har bytt åsikt i frågan om surrogatmödrarskap, som KD är emot. Hon förklarar att hon “gjort en resa” (alltså sedan i mars 2023) och “landat i att argumenten emot är tyngre”.

När det gäller aktiv dödshjälp – som KD tydligt motsätter sig – står hon dock fast vid sin hållning, men förklarar att det inte är någon “EU-fråga” och att det därför inte spelar någon roll.

Vidare förklarar 39-åringen att det var “väldigt länge sedan” hon var för prostitution.