Apple Music vs. YouTube Music: Hvilken er best?

0
253

YouTube Music har vært etterfølgeren til Google Play Musikk siden 2017. I likhet med Apple Music og Spotify ble det en av de mest populære musikkstrømmetjenestene. Selv om det er lett å si at Apple Music har bedre lydkvalitet, har YouTube Music et omfattende bibliotek. Faktisk vil YouTube Music tillate deg å lytte til noen uoffisielle utgivelser du ikke finner på noen annen strømmeapp.

Å velge mellom Apple Music og YouTube Music er ikke en lett oppgave. Du må spørre deg selv hva du trenger og ønsker av musikkstrømmetjenester. For å hjelpe deg med å bestemme, sammenligner denne artikkelen Apple- og YouTube Music-funksjonene som abonnementsplaner og priser, innhold og lydstrømmingskvalitet eller brukervennlighet. Sjekk også ut vår sammenligning mellom Spotify og Apple Music for å hjelpe deg å ta den beste avgjørelsen.

Innholdsfortegnelse

  Oversikt over Apple Music

  I 2015 lanserte Apple sin strømmetjeneste kalt Apple Music. Den erstattet den berømte iTunes og introduserte nye funksjoner til streaming-scenen. Apple Music er tilgjengelig i 168 land og har et bibliotek med over 100 millioner sanger. Med Apple Music kan du skreddersy spillelistene dine, se musikkvideoer og lytte til direktesendte radiostasjoner.

  Dessverre tilbyr ikke denne strømmetjenesten podcast og lydbøker til brukerne. Det er fordi Apple har en separat Apple Podcast og Apple Books-tjeneste. Kanskje i fremtiden vil Apple vurdere å slå sammen de tre tjenestene og ha alt på ett sted.

  Oversikt over YouTube Music

  YouTube, et Google-datterselskap, eier YouTube Music. Denne tjenesten startet som Music Key i 2014, men det var ikke før i 2018 at den gjennomgikk en fornyelse og vokste i popularitet. I 2020 erstattet den Google Play Musikk fullstendig.

  YouTube Music er den fjerde mest populære strømmeappen, med 80 millioner betalte abonnenter og over 2,6 milliarder brukere over hele verden. Denne tjenesten er tilgjengelig i 101 land, og den har et bibliotek med 70 millioner offisielle sanger. Med uoffisielle spor, klatrer det tallet lett til 100 millioner.

  I likhet med Apple Music tilbyr ikke YouTube Music lydbøker eller podcaster. Google har en egen tjeneste kalt Google Podcasts, mens lydbøker er tilgjengelig på Google Play.

  Pris

  Pris kan spille en stor rolle når du skal bestemme hvilken strømmetjeneste du skal bruke. Forskjellen mellom Apple Music og YouTube Music er imidlertid ikke en avgjørende faktor fordi kostnadsforskjellene er små. Se den raske oversikten i tabellen nedenfor:

  Gratis plan Individuell Premium Family Plan Student Plan Ekstra abonnementer Apple Music Nei $10,99 per måned $16,99 per måned for opptil 6 personer $5,99 per måned Stemme $4,99 per måned YouTube Music Ja $9,99 per måned
  $99,99 per år $14,99 per måned for opptil 5 personer $4,99 per måned N/A

  Både Apple Music- og YouTube Music-abonnementer fornyes automatisk hver måned. Men du kan kansellere dem når du vil, og abonnementet ditt stopper ved slutten av faktureringssyklusen.

  I tillegg tilbyr begge musikkstrømmetjenestene en gratis prøveperiode på tre måneder. Men bare YouTube Music har et helt gratis abonnement som inkluderer annonser. Dette kan være det beste alternativet hvis du ikke har et budsjett for en musikkstrømmetjeneste og kan tåle reklamer, selv om de kan hoppes over etter noen sekunder. For en annonsefri opplevelse må du betale for en av abonnementsplanene på det øvre nivået.

  Hvis du insisterer på å få Apple Music, men du har et stramt budsjett, er Voice det billigste alternativet. Men vær advart, den er kun tilgjengelig for kompatible Siri-aktiverte enheter og bare i visse land.

  Lydkvalitet

  For de fleste brukere er lydkvalitet det mest avgjørende aspektet ved streaming av lyd. Apple Music vinner her. Imidlertid vil den vanlige lytteren kanskje ikke merke forskjellen. Bare profesjonelle og audiofile kan anse YouTube Music som utilfredsstillende.

  I 2021 gjorde Apple Music Spatial Audio og Lossless Audio tilgjengelig for alle deres abonnenter uten ekstra kostnad. Disse to funksjonene gjør Apples streamingplattform overlegen, spesielt med Dolby Atmos. Apple Lossless Audio Codec (ALAC) sørger for at alle de originale lydfildetaljene blir bevart. Det betyr at du vil høre sangene akkurat slik artistene spilte inn dem og hadde til hensikt at du skulle lytte.

  Til slutt strømmer Apple Music ACC-filer med 256 kbps, mens den nåværende lydkvaliteten for YouTube Music er 128 kbps. YouTube lar deg imidlertid velge en lavere streamingbithastighet hvis du er bekymret for mobildatabruk. Når det er sagt, vinner Apple Music totalt i lydkvalitetsavdelingen.

  UI-design

  Både Apple Music og YouTube Music har ganske enkle grensesnitt. Men de er veldig forskjellige fra hverandre.

  Apple Music UI

  Apple Music har et grått grensesnitt med forskjellige faner som går langs toppen av skjermen (eller nederst på mobilappen). Du kan enkelt navigere til bibliotek, for deg, nettleser og radio herfra. Det er enkelt og minimalistisk, så det er svært brukervennlig.

  YouTube Music UI

  Like enkelt som Apple Music, men med en enda mer minimalistisk design, er YouTube Music-grensesnittet rent og pent. Ulike faner gir deg tilgang til YouTube Music-katalogen, ditt personlige musikkbibliotek, nylig spilt innhold og lytteanbefalinger.

  Mobil-, skrivebords- og nettapper

  Apple Music- og YouTube Music-mobilappene er tilgjengelige for iOS og Android. Men Apple Music kommer forhåndsinstallert på alle iPhone-, iPad- og iPod touch-enheter. Uansett hvilken du går for, vil du ha tilgang til en fullskjerms mediespiller som viser all album- og artistinformasjon mens du lytter. Du kan legge til nye sanger i spillelistene dine, sette sanger i kø eller dele musikk direkte fra mobilappen.

  Merk: YouTube Music-mobilappen lar deg ikke høre på musikken uavbrutt hvis du bytter appen eller låser skjermen hvis du kjører et gratislag. Denne funksjonen er kun tilgjengelig for Premium-abonnenter.

  Apple Music i iTunes for PC og Mac ligner på mobilappen, selv om den har et mindre moderne design. Den har imidlertid Smart Playlist-funksjonen, som ikke er tilgjengelig i mobilappen. Denne funksjonen oppretter automatisk en personlig spilleliste basert på favorittsjangeren din, likte eller mislikte spor, eller datoen du la dem til iCloud. Med Smart Playlist trenger du ikke legge til sanger i spillelisten så ofte manuelt.

  Apple har ikke en innebygd app for nettlesere, mens YouTube Music ikke har en offisiell skrivebordsapp. Men du kan bruke ulike løsninger og lytte til din favorittmusikkstrømmetjeneste på hvilken som helst enhet. Du kan bruke Musish til å lytte til Apple Music på nettet. På samme måte kan du bruke en nettleser til å installere YouTube Music på skrivebordet ditt som en progressiv nettapp (PWA).

  Musikkbibliotek og lytting uten nett

  Du kan forvente tilgang til enorme biblioteker hvis du betaler for et Apple- eller YouTube Music-abonnement. Men hvis du liker å lytte til uoffisielt utgitt musikk, sangcovere og brukergenererte remikser, er YouTube Music stedet å gå. Det lar deg utforske ny musikk bortsett fra det som produseres av de store plateselskapene.

  Når det gjelder lytting uten nett, setter Google ingen begrensning på hvor mange spor du kan laste ned fra YouTube Music. Du står fritt til å sette dem på alle enhetene dine og lytte selv om du ikke har tilgang til internett. På den annen side tillater Apple Music nedlasting av 100 000 sanger til biblioteket ditt. Du kan deretter synkronisere iCloud Music Library-funksjonen på tvers av enheter. Bruk Apple-ID-en din til å lytte til de nedlastede sporene hvor som helst og når som helst.

  Musikkoppdagingsfunksjonen

  Når du registrerer deg for tjenesten, vil Apple Music be deg velge favorittartistene dine. Slik får appen en følelse av smaken din. Den bruker deretter en spesiell algoritme for å oppdatere For You-delen med nye utgivelser eller musikkforslag.

  YouTube Music har ikke en så enkel oppdagelsesfunksjon. Men med tiden vil du legge merke til at hjemmeseksjonen din blir fylt med lignende musikk som du pleier å lytte til oftest. Dette gjøres basert på hva du liker og ikke liker av bestemte sanger. Hvis du synkroniserer den eksisterende spillelisten din med biblioteket ditt, vil Googles algoritme lære preferansene dine og foreslå spor du kanskje liker.

  Tverrplattformtilgjengelighet

  Apple Music fungerer best på Apple-enheter. Du kan nyte det på iOS, MacOS, iPadOS-enheter, Apple Watch, Apple TV og HomePod. I tillegg kan du også pare Apple Music-appen med Amazon Echo, Google Home og Sonos-enheter.

  Når det gjelder YouTube Music-brukere, kan du bruke Googles smarthøyttalerutvalg eller Amazon Echo for å lytte til låtene gjennom appen. Du kan bruke hvilken som helst enhet som har tilgang til YouTube. Du må imidlertid bruke Alexa-appen for å endre standard musikkspiller for noen av dem.

  Lytte i bilen

  Apple har sitt eget CarPlay-system som støtter Apple Music og Google Play Music. Hvis bilen din ikke har CarPlay, kan du bruke Bluetooth til å spille noen av disse strømmetjenestene gjennom bilens underholdningssystem. Du kan også velge en kabeltilkobling, en innebygd app eller Android Auto-appen for å spille Apple Music eller YouTube Music via telefonen.

  The Bottom Line

  Til syvende og sist, valg av strømmetjeneste avhenger av personlig preferanse. Apple Music og YouTube Music tilbyr unike funksjoner, fordeler og ulemper. Hvis du er en hengiven Apple-fan og allerede en stolt eier av Apple-økosystemet, er Apple Music det rette valget for deg. Du vil ha en utrolig brukeropplevelse, et fantastisk musikkbibliotek og en app med noen fine funksjoner.

  Men hvis du eier Android-enheter og allerede er vant til YouTube- og Google-appene, vil du føle deg hjemme med YouTube Music. I tillegg er YouTube Music en litt billigere tjeneste med en flott gratis plan tilgjengelig for alle. Så hvis du ikke har råd til å betale for enda en strømmetjeneste, er YouTube Music et opplagt valg.