Topp 8 måter å fikse “DNS løser ikke Xbox-servernavn”-feil

0
258

Som spiller er ingenting mer frustrerende enn å gjøre seg klar til å spille favorittspillet ditt på nett på Xbox, bare for å bli stoppet av den fryktede feilen “DNS løser ikke Xbox-servernavn”. Hva betyr det egentlig?

Men ikke bekymre deg, du har kommet til rett sted. Vi vil lede deg gjennom de beste måtene å fikse denne DNS-feilen på, slik at du kan komme tilbake til spillingen så snart som mulig.

Innholdsfortegnelse

  Vær oppmerksom på at alle skjermbilder i denne veiledningen er fra en Xbox Series S, men trinnene gjelder både for Xbox One og Xbox Series-konsoller, selv om de nøyaktige menyetikettene kan variere.

  1. Sjekk Internett-tilkoblingen din

  Det første du må gjøre når du feilsøker denne feilen, er å sjekke internett- og nettverkstilkoblingen. Sørg for at Xbox-konsollen er riktig koblet til det trådløse nettverket eller kablet.

  Hvis du bruker WiFi, kontroller de trådløse innstillingene på konsollen for å sikre at de er riktig konfigurert. Hvis du bruker en kablet tilkobling, sørg for at kabelen er riktig plugget inn. Prøv å laste inn en nettleser på en annen enhet som er koblet til samme nettverk for å se om internettforbindelsen fungerer som den skal, eller om problemet er spesifikt for Xbox-en din.

  Du kan også bruke den innebygde Xbox-nettverkstilkoblingstesten ved å gå til Profil & System> Innstillinger > Generelt > Nettverksinnstillinger > Test nettverkstilkoblingen.

  2. Start modemet og ruteren på nytt

  Hvis internettforbindelsen din ser ut til å fungere som den skal, kan den neste mistenkte på listen være modemet eller ruteren. Disse enhetene, selv om de vanligvis er pålitelige, kan av og til snuble, og forårsake nettverksrelatert hodepine som “DNS løser ikke Xbox-servernavn” feil.

  Finn først modemet og ruteren. De kan være to separate enheter, eller du kan ha en to-i-ett-enhet. Når den er funnet, kobler du strømkabelen fra hver enhet.

  Når støpselet er koblet ut, gi dem litt pust i bakken. Et minutt burde gjøre susen. Dette gjør at alle midlertidige data (som IP-tilordninger og rutingtabeller) som er lagret i enhetens minne, kan slettes, noe som gir plass for en ny start når strømmen kommer tilbake.

  Etter at minuttet har gått, kobler du enhetene til igjen. Når de starter opp, vil de gå gjennom oppstartsprosedyren, etablere en ny forbindelse med Internett-leverandøren din og tildele nettverksinformasjon på nytt.

  3. Fiks DNS-innstillinger

  Hvis omstart av modemet og ruteren ikke fungerer, bør du sjekke DNS-innstillingene. Domain Name System (DNS) er som en internetttelefonbok som oversetter domenenavn til IP-adresser. Hvis Xbox-en din ikke klarer å løse Xbox-servernavn, kan det skyldes feil DNS-innstillinger.

  Gå til Xbox-konsollens innstillinger, og deretter til Generelt > Nettverk > Avanserte innstillinger, og deretter DNS-innstillinger. Velg manuelle innstillinger og skriv inn DNS-adressene.

  Sørg for at den primære DNS-adressen og den sekundære DNS-adressen din er riktig angitt. Hvis du er usikker på hva du skal sette dem til, kan du bruke Google DNS, som er pålitelig og gratis. Den primære Google DNS-adressen er 8.8.8.8, og den sekundære er 8.8.4.4.

  Du kan bruke andre DNS-servere i tillegg til Google DNS, for eksempel Cloudflare DNS (1.1.1.1 og 1.0.0.1) eller OpenDNS (208.67.222.222 og 208.67.220.220). Det er mange gratis DNS-servere å velge mellom.

  4. Endre ruterens DNS-innstillinger

  Hvis du manuelt angir DNS-innstillinger på Xbox-en og den ikke fungerer, må du kanskje endre DNS-innstillingene på ruteren. For å gjøre dette må du gå til ruterens konfigurasjonsside. Åpne en nettleser på en enhet som er koblet til ruteren (f.eks. Windows, Mac eller Android) og skriv inn ruterens IP-adresse. Denne adressen er vanligvis noe sånt som “192.168.1.1” eller “192.168.0.1”, ofte merket som “standard gateway-nummer”, men du kan finne den nøyaktige adressen i ruterhåndboken.

  En gang på konfigurasjonssiden, se etter et alternativ for DNS-innstillinger. Som med Xbox-innstillingene, kan du angi primær DNS og sekundær DNS til Googles DNS hvis du er usikker på hva du skal bruke.

  Husk at endring av ruterens DNS-innstillinger kan påvirke andre enheter på nettverket, så du bør fortsette med forsiktighet og notere de opprinnelige innstillingene i tilfelle du må tilbakestille dem.

  Merk: Noen moderne rutere tilbyr også en mobilapp du kan bruke til å endre innstillingene i stedet for et nettgrensesnitt.

  5. Oppdater ruterens kanalbredde

  Når det kommer til en trådløs tilkobling, er ikke alle innstillinger laget like. Selv om ruterens standardinnstillinger kan være optimale for generell internettsurfing eller streaming av videoer, passer de kanskje ikke best til Xbox-konsollens behov. Dette gjelder spesielt når vi snakker om WiFi-kanalbredden.

  I WiFi-verdenen, “kanalbredde” refererer til rekkevidden av frekvenser et WiFi-nettverk kan bruke. Jo bredere kanalen er, jo mer data kan den overføre på en gang, noe som høres bra ut. Vel, det er ikke fullt så enkelt. Mens en større kanalbredde teoretisk sett kan gi raskere hastigheter, kan den også være mer utsatt for forstyrrelser og overbelastning, spesielt i overfylte områder med mange konkurrerende enheter i det frekvensbåndet.

  Xbox-konsoller kan noen ganger ha problemer med kanalbredder større enn 20MHz. Så hvordan justerer du ruterens kanalbredde?

  Først må du få tilgang til ruterens innstillinger som beskrevet ovenfor under punkt nummer fire. Når du har logget på ruterens konfigurasjonsside, må du finne WiFi-innstillingene. Dette finner du vanligvis under en meny som heter “Trådløs” eller noe lignende.

  I WiFi-innstillingene, se etter et alternativ kalt “Channel Width” eller “Båndbredde.” Du bør se et alternativ for å endre dette til 20MHz. Hvis det for øyeblikket er satt høyere, juster det ned til 20MHz, og lagre deretter endringene.

  Merk: Noen nyere rutere har kanskje ikke lenger dette alternativet, spesielt hvis du bruker mesh-rutere, som er mye mer avanserte og dynamisk administrerer kanalbredde og driftsfrekvens.

  6. Tøm Xbox-cachene dine

  Hvis du hadde DNS-problemer på en Windows-datamaskin, ville du ganske enkelt åpne kommandoprompten “ipconfig /flushdns” og trykk Enter. Dessverre har ikke en Xbox en så praktisk måte å riste ut problematiske DNS-data. I stedet må vi bruke litt grove løsninger for å få et lignende resultat.

  Noen ganger kalt en “hard reset”, kan tømme cachen ved å slå av konsollen. Slå av konsollen og koble den fra. La den være frakoblet i minst et par minutter, og koble den deretter til igjen. Mens den er av, trykk og hold inne strømknappen noen ganger. Når du slår den på igjen, skal cachen være klar, og konsollens ytelse skal føles raskere å starte opp!

  7. Gjenopprett standardinnstillinger

  Du kan prøve å gjenopprette konsollen til standardinnstillingene som en siste utvei. Dette bør gjøres med forsiktighet, da det vil slette alle data og innstillinger. Den vil imidlertid gjenopprette eventuelle nettverksinnstillinger som kan forårsake feilen med Xbox-servernavnene, tilbake til standardverdiene. For å gjøre dette, naviger til System > Konsollinformasjon > Tilbakestill konsollen.

  For å bekrefte, velg Tilbakestill og fjern Alt.

  8. Kontakt Internett-leverandøren eller Microsoft

  Hvis du har prøvd alt ovenfor og du fortsatt får feilen, kan det være på tide å tilkalle kavaleriet. Internett-leverandøren din kan ha problemer med DNS-serveren de må fikse, eller det kan være et problem på Microsofts side med Xbox-serverne. Uansett, kontakt med Internett-leverandøren eller Microsoft kan hjelpe deg med å løse problemet.

  “DNS løser ikke Xbox-servernavn” feil kan være en smerte for enhver spiller, men som vi har sett, kan du prøve flere metoder for å fikse det. Med tålmodighet og feilsøking bør du løse problemet og komme tilbake til Xbox-spillet ditt på kort tid!