Fordel Eknath Shinde over Devendra Fadnavis? En mystisk undersøkelse har Maharashtra-alliansen i tizzy

0
256

SAMTIDIGT da de to forsiktige regjerende allierte i Maharashtra forbereder seg på setedeling, dukket det opp helsidesannonser i alle aviser i delstaten tirsdag, med henvisning til en undersøkelse som setter Shinde Sena leder Chief Minister Eknath Shinde foran BJP-nestleder CM Devendra Fadnavis i popularitet.

Annonsen med slagordet “Modi For India, Shinde For Maharashtra. Drømmelaget er elsket av alle” siterte en undersøkelse som sier at Eknath Shinde er den mest foretrukne CM, med 26 % av folk som støtter ham, etterfulgt av viseadministrerende CM Devendra Fadnavis, som ble støttet av 23,2 %.

Med spenninger rundt setedeling i alliansen, og opposisjonen nøt over reklamen, avlyste Fadnavis et besøk til Kolhapur for et arrangement han skulle delta på med Shinde tirsdag kveld.

Må leses | Ned til singel MLA, lener Raj Thackerays MNS seg tilbake på sitt standpunkt om migranter

På kvelden hadde Shinde Sena tatt avstand fra reklamen. Partileder og minister Shambhuraj Desai sa: “Shiv Sena har ingenting med reklamen å gjøre. Det kan ha blitt utstedt av en velvillig fra vårt parti, CM Shinde og Fadnavis.”

Shinde fornektet egentlig ikke reklamen fullstendig. Da han talte på Kolhapur-arrangementet, sa han: “Siden folket i staten kan være vitne til utviklingen (under vår regjering), har de vist preferanse for Fadnavis og meg.”

Maharashtra BJP-president Chandrashekhar Bawankule bagatelliserer reklamen og sa at det er meningsmålingsresultatene som vil avgjøre hvilket parti og leder som ble foretrukket av velgerne. “Shinde var populær tidligere som statsråd, og nå har aksepten hans økt som CM. Folk i staten har mange forventninger fra Fadnavis, Shinde og Modi,” sa Bawankule.

Statens utdanningsminister Deepak Kesarkar sa: “Vi har ingen forskjeller. Det er ingen konkurranse om å ta æren… CM og nestleder CM jobber som brødre.”

Annonse må leses | Sena vs Sena: Måned etter SC-dommen har speakeren ennå ikke startet prosessen i MLAs diskvalifikasjonssak da MVA roper stygt

I tillegg til å snakke om det foretrukne ansiktet for CM, sa undersøkelsen at 30,2 % av befolkningen i Maharashtra støtter BJP, mens 16,2 % foretrekker Shinde Sena.

Til tross for innsatsen fra både Shinde Sena og BJP for å bagatellisere utviklingen , vil krusningene vare ettersom det fulgte uttalelser fra flere BJP-ledere som hevdet Shinde’s politiske gress i Thane, og provoserte en reaksjon fra Shinde-leiren.

I forrige uke sa BJP PWD-minister og Dombivali MLA Ravindra Chavan, en fortrolig av Fadnavis som er ansvarlig for forberedelsene av BJP Lok Sabha-avstemningen i Thane, at partiet var godt innenfor sine rettigheter til å søke en billett fra Kalyan Lok Sabha-setet i Thane distriktet, hvorfra Shinde’s sønn Shrikant er en to-perioders MP.

Annonse

BJP MLA Sanjay Kelkar fulgte dette opp ved å erklære på søndag at hele Thane-distriktet “tilhører BJP”, antydet at partiet ikke bare ønsket Kalyan Lok Sabha-setet, men også Thane. For øyeblikket er Rajan Vichare, som er med Uddhav Thackeray-ledede Sena, parlamentsmedlem fra Thane Lok Sabha-setet.

Må leses | Opp, ned, opp, ned: Som SC bestiller i dag, hvordan en opphengt forsamling i 2019 har holdt Maharashtra hengende

Kelkar sa til BJP-arbeidere i Thane: “Mange mennesker fra distriktet ble valgt i 2014 og 2019 på grunn av statsminister Narenda Modi. Men de samme personene gjør nå krav (til setene). Ingen kan velges fra dette distriktet uten BJP… Jeg vil si en ting, at hele distriktet tilhører BJP. Ikke bare Kalyan, men også Thane, så vel som Palghar.”

Shiv Sena hadde vunnet Palghar også i 2019.

Kelkar tok deretter et personlig sveip mot Shrikant og sa at i stedet for bare å ta statsminister Modis navn, burde han implementere ordningene han startet.

Allierte i et år, etter å ha kommet sammen etter en splittelse i Shiv Sena, skal BJP og Shinde Sena møte sin første avstemningstest sammen. Mens BJP ser på seg selv som den naturlige seniorpartneren i kraft av sine overlegne tall, er Shinde Sena på vakt mot å gi avkall på noe mer grunn gitt sin vaklende posisjon sammenlignet med Uddhav-fraksjonen.

Mens Shinde Sena distanserte seg selv. fra annonsen kalte noen kilder i partiet det et “gjennomtenkt” trekk som sendte flere meldinger. For det første var det en godkjenning av Shindes ledelse som koalisjonsleder, gitt den fortsatte “halsbrann” i enkelte kretser over “sidekjøring av Fadnavis”. I henhold til annonsen er lederspørsmålet nå “utvetydig avgjort”.

Annonse

Kilder i BJP innrømmet at annonsen ville utløse ny prat om at Fadnavis ble kalt til senteret. “En del i delstaten BJP som ikke er komfortabel med at Fadnavis spiller andrefiolin til Shinde, mener ledelsen bør gi ham en viktig rolle i nasjonal politikk,” sa en BJP-leder fra Maharashtra.

Kilder siterte også det andre funnet i undersøkelsen, omtrent 30,2 % av befolkningen i Maharashtra som foretrakk BJP og 16,2 % Shinde Sena, som like avgjørende. Dette viste at de to partene må holde sammen, sa kildene. «Det er ingen annen måte å fortsette i regjeringen… Undersøkelsen var på en måte en appell til Shiv Sena-arbeidere som kunne hoppe over gjerdet (til Uddhav Sena) om at denne Sena er tilbake i førersetet i Maharashtra, sa en kilde.

Annonse

Post- Karnataka, BJP har formidlet vilje til å gå den ekstra milen for å beholde allierte eller vinne tilbake gamle – nå ut til TDP i Andhra Pradesh og Telangana, og Akali Dal i Punjab, bortsett fra å jevne ut rynker i bånd med AIADMK i Tamil Nadu .

Tidligere hadde Shinde Sena sagt at de ønsket å bestride fra 22 av de 48 Lok Sabha-setene i Maharashtra som den udelte Sena hadde kjempet i 2019 som en del av alliansen med BJP (Sena hadde vunnet 18 av disse). BJP hadde indikert at de var imot dette, og flyttingen på Thane og Kalyan så ut til å strømme fra det.

Les også

Karnataka Cong-regjeringens matkorngaranti får en hit, Center stopper ris…

Svinger seg fra BJP-rifter, anti-incumbency, CM Chouhan låser seg på Damohs…

Fortsatt vold, Biren Singhs inkludering, 'ingen konsultasjon': Hvorfor Kuki…

Ro over Kurmi og Kurmi (Mahto) floke i Bihar OBC-listegravene Nitish gov…Annonse

Selv før flere kjente navn på BJP kom inn i forrige uke, hadde lokale ledere av partiet vedtatt en resolusjon som sa at de ikke ville samarbeide med Shinde Sena i Kalyan. Shrikant Shinde hadde gitt ut en video som svar, og sa at BJP-ledere i hans valgkrets prøvde å skape sprekker i alliansen.