Wereld Hersentumor Dag: Twee vrouwelijke overlevenden zijn het bewijs dat je aanhoudende lichte hoofdpijn of zichtproblemen niet mag negeren

0
41

Maandenlang interpreteerde de 37-jarige Afsana haar hoofdpijn en af ​​en toe misselijkheid verkeerd als een toevallige kwaal en gebruikte ze pijnstillers. Maar aangezien de symptomen na een tijdelijke verlichting aanhielden, besloot ze een arts te raadplegen. Ze was geschokt toen ze scans kreeg en de diagnose een hersentumor kreeg, die stilletjes zo groot was geworden als een leren cricketbal. Ze had geen idee dat haar milde hoofdpijn een teken was van meningeoom, meestal een goedaardig gezwel dat zich langzaam ophoopt en een primaire tumor van het centrale zenuwstelsel (CZS) is. Er was een operatie van acht uur en negen dagen ziekenhuisverblijf voor nodig om haar weg te trekken van de rand van een afgrond.

Dr. Ravindra Srivastava, directeur Neurochirurgie, Primus Hospital, Delhi, zegt: “Stille tumoren zijn lastig omdat er geen of milde symptomen zijn die gemakkelijk kunnen worden toegeschreven aan andere gezondheidsproblemen. Deze kunnen ook voorkomen in de hersenen, borst, eierstok, alvleesklier, rectum en longen. De meeste van hen zijn goedaardig in de vroege stadia. De patiënt krijgt waarschijnlijk frequente hoofdpijn, wazig zicht, zwakte, epileptische aanvallen, verlies van evenwicht en onvruchtbaarheid. Verrassend genoeg klaagde Afsana niet over het bovenstaande en had ze slechts milde hoofdpijn zonder moeite met lopen of toevallen. Misschien voelde ze ze niet omdat ze gevangen zat in haar klusjes en dagelijkse bezigheden. Een MRI toonde een laesie van 4,6 x 4,1 x 3,7 cm in het tentorium cerebelli. We moesten het decomprimeren en accijnzen zonder tijd te verspillen. Dankzij geavanceerde tools en technologie werd de patiënt op de negende dag na de procedure ontslagen, wat anders langer had kunnen duren.”

De tumor bevond zich in de achterhoofdskwab, die zich boven het tentorium (supratentoriaal gebied) bevindt. Dr. Srivastava zegt: “Meningeoomtumoren zijn goedaardig van aard, waardoor chirurgische resectie een effectieve methode is om ze te behandelen. Maar het geval van Afsana toont de gevaren aan van het in een handomdraai slikken van hoofdpijnpillen zonder eerst een arts te raadplegen over de vele redenen die dit kunnen veroorzaken. De gemakkelijke beschikbaarheid van vrij verkrijgbare pijnstillers betekent dat patiënten de diagnose uitstellen en medische interventie in een laat stadium nodig hebben.”

Afsana's echtgenoot, een inwoner van Nehru Vihar in Delhi, zegt dat zelfs wanneer ze enkele artsen raadpleegden, ze routinematige medicatie voorschreven, aangezien hoofdpijn om verschillende redenen voorkomt. Dr. Srivastava waarschuwt zelfs voor afwijkingen in het gezichtsvermogen als een mogelijke reden voor een hersentumor, omdat een groeiende massa druk kan uitoefenen op de oogzenuwen, waardoor hun functie om een ​​helder zicht te waarborgen wordt verstoord.

Alka Budhiraja had meer uitgesproken symptomen dan Afsana, hoewel ze ook meningeoom had. “Ze kwam naar onze OPD in een rolstoel met hoofdpijn, spraakproblemen, zwakte van ledematen en vertroebeling van het bewustzijn. Dus hebben we een MRI van haar hersenen gemaakt, waaruit een grote tumor bleek die een chirurgische ingreep vereiste. Na de operatie hebben we haar één nacht op de IC gehouden en vier dagen in het ziekenhuis. Ze herstelde geleidelijk en tegen de tijd dat ze uit het ziekenhuis werd ontslagen, liep ze alleen en kon ze weer praten”, zegt dr. Ashish Gupta, directeur van de afdeling Neurochirurgie van het Max Superspeciality Hospital in Patparganj. “Dus hier is de boodschap dat niet elke hersentumor kwaadaardig is. Met vooruitgang in chirurgisch arsenaal en snellere diagnose kunnen we een crisis voorkomen. Vaak zorgt een operatie voor volledige genezing en is adjuvante radiotherapie of chemotherapie niet nodig. We hebben haar tumor verwijderd met behulp van een microscoop en nu is de patiënte volledig hersteld en leidt ze een normaal leven”, voegt hij eraan toe.

Wat Budhiraja betreft, ze is blij dat ze haar leven heeft heroverd zoals het was zonder veel schade aan haar vermogens. “Er was een tijd dat ik de controle over alledag kwijtraakte en ik dacht dat ik me nooit meer iets zou herinneren. Een tijdige operatie heeft me gered', voegt ze eraan toe.

Lees ook

Cardioloog sterft op 41-jarige leeftijd aan hartaanval ondanks normaal ECG: wat doet dea. ..

Cardioloog Gaurav Gandhi's dood: Welke tests kunnen wijzen op een stil hart…

Kunnen mango's uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden als u uw dag ermee begint? Shou…

'Buik vet is het grootste probleem voor Indiërs, en duwt ons richting diabetes…

Wat echter het meest zorgwekkend is, is dat de incidentie van tumoren van het centrale zenuwstelsel (NNS) in India toeneemt. Zegt dr. Sunita Kapoor, adviseur patholoog, oprichter en directeur van City X-Ray & Scan Clinic, Delhi, “De prevalentie varieert van 5 tot 10 per 1.00.000 inwoners. Elk jaar worden in het land bijna 40.000 nieuwe gevallen van hersentumoren vastgesteld. Preventie van hersentumoren is een uitdaging, aangezien de meeste gevallen niet geassocieerd zijn met identificeerbare risicofactoren. Toch is vroege detectie de sleutel tot een betere prognose van deze ziekte, omdat het de behandeling kan versnellen. Meestal is Magnetic Resonance Imaging (MRI) de eerste stap om een ​​hersentumor te diagnosticeren. Het kan artsen helpen erachter te komen of het een primaire hersentumor is of dat het uitgezaaide kanker is.”