Vision Pro past niet in de missie van Apple op het gebied van digitaal welzijn

0
42
Apple

In de afgelopen jaren heeft Apple “Digital Wellbeing” functies om gezonde gebruiksgewoonten met de iPhone en iPad aan te moedigen. Maar met de Vision Pro-headset wil Apple twee 4K-schermen op centimeters van je ogen plaatsen. Wat is er aan de hand?

Apple heeft in de loop der jaren verschillende functies uitgerold om mensen te helpen een gezonde relatie met hun apparaten op te bouwen en ze zelfs minder te gebruiken. Na jaren van digitale berichten over welzijn, voelt de Vision Pro als zo'n scherpe afwijking daarvan. Je kunt er niet omheen dat Apple je nu vraagt ​​om beeldschermen uren achtereen enkele centimeters van je oogballen verwijderd te houden.

Betreed de Vision Pro

De Vision Pro is, als we technisch zijn, geen “echte” augmented reality-apparaat. In tegenstelling tot de Microsoft HoloLens heeft de Vision Pro geen echte transparantie. Je kijkt niet door heldere lenzen naar je echte omgeving, het wordt in realtime weergegeven op schermen van de camera's. Zelfs als je de virtual reality-ruimte wilt verlaten, kijk je nog steeds niet naar de echte wereld.

Video afspelen

Dan is er de bizarre scène van de vader en zijn kinderen in de promotievideo (1:59). De Vision Pro kan video's in 3D opnemen en vervolgens kun je deze met de headset in 3D terugkijken. Het opnemen van 3D-video met hoge resolutie en ervan genieten met de juiste meeslepende 3D-weergave is best gaaf, dat is zeker. Maar de promovideo waarin de vader de Vision Pro draagt ​​en zijn spelende kinderen opneemt, raakte bij veel mensen een rare snaar. Het dragen van een futuristische bril voelt veel storender en minder “in het moment” dan je telefoon tevoorschijn halen, om zeker te zijn.

De Vision Pro is duidelijk een heel ander soort ervaring dan we Apple ooit hebben zien bepleiten. Laten we in het licht daarvan een wandeling door het geheugen maken en terugkijken op alle Digital Wellbeing-functies die Apple heeft aangekondigd voordat we je aanmoedigen om een ​​scherm aan je gezicht te binden.

Bedtijd, 2016

In iOS 10 kondigde Apple een hele reeks “Bedtime” functies die zijn toegevoegd aan de Klok-app. Het herinnert je eraan wanneer het bijna bedtijd is, maakt je wakker op een optimaal tijdstip en heeft zachtere wekgeluiden.

De “bedtijd” tabblad is sindsdien verwijderd uit de Clock-app, maar Apple heeft de functies niet opgegeven. Sterker nog, ze zijn erop geëvolueerd met Focus Mode en Downtime. Dit was nog maar het begin van Apple's integratie en promotie van functies gericht op gezonde gebruiksgewoonten.

Screen Time, 2018

Apple

2018 was een belangrijk jaar voor Digital Wellbeing op de iPhone en iPad. “Schermtijd,” opgenomen in iOS 12, introduceerde een nieuwe tool om bij te houden hoeveel u uw apparaat gebruikte. In veel opzichten is dit de functie die de aanzet gaf tot de Digital Wellbeing-trend die zich verspreidde naar andere apparaten en het concept steviger onder de aandacht van het publiek bracht.

Schermtijd laat zien hoe lang uw scherm elke dag aanstaat, welke apps je het meest hebt gebruikt en hoe je gebruik in de loop van de tijd verandert. Het kan u ook wekelijkse rapporten geven over hoeveel u uw telefoon hebt gebruikt in vergelijking met de vorige week.

Dit was een behoorlijk interessante functie voor Apple om uit te brengen. Screen Time werpt echt een licht op hoeveel u uw telefoon gebruikt, wat mensen zou kunnen aanmoedigen om Apple-producten minder te gebruiken. Gedurfde zet van een bedrijf om een ​​functie toe te voegen waardoor je zegt: “Wauw, ik moet dit ding neerleggen.” Schermtijd is nog steeds aanwezig in iOS en iPadOS.

GERELATEERD: Schermtijd controleren op iPhone

App-limieten, 2018

Een ander onderdeel van iOS 12 en Screen Time was “App-limieten.” Zoals de naam al aangeeft, kunt u met deze functie beperken hoe lang u bepaalde apps elke dag gebruikt. De tijd is volledig aanpasbaar en kan zelfs voor specifieke dagen worden ingesteld, zodat u bijvoorbeeld gemakkelijk uw Instagram-gewoonten tijdens de werkweek kunt beperken, maar de zondag wijd open kunt laten voor lui scrollen.

Net als bij Screen Time was dit weer een heel interessante functie-uitrol van een bedrijf dat enorm profiteert van mensen die hun telefoons gebruiken. Het toonde aan dat ze meer geïnteresseerd waren in mensen met gezonde gebruiksgewoonten en afstand nemen van hun apparaten in plaats van de hele dag met hun hoofd naar beneden in een stroom apps te blijven. App-limieten zijn ook nog steeds beschikbaar vandaag.

GERELATEERD: Een app-tijdslimiet instellen op iPhone en iPad

Uitvaltijd, 2018

Nog een andere digitale wellnessfunctie die in 2018 werd aangekondigd, was “Downtime,” die tot op de dag van vandaag voortduurt op de iPhone en iPad. Downtime is een van de krachtigste tools die Apple heeft gemaakt om gezonde gebruiksgewoonten aan te moedigen, ook al is het een beetje omslachtig om in te stellen.

Downtime blokkeert in feite bepaalde apps op bepaalde tijden. Misschien wil je in het weekend bijvoorbeeld niet in de verleiding komen om de apps te checken die je voor je werk gebruikt. Als u ze toevoegt aan Downtime, kunt u ze niet openen en zijn de app-pictogrammen zelfs vervaagd op het startscherm om aan te geven dat ze niet kunnen worden gebruikt.

< strong>GERELATEERD: Wat is downtime op iPhone en hoe schakel je het uit?

Focusmodus, 2021

Khamosh Pathak/How-To Geek

Met iOS 15 en iPadOS 15 heeft Apple de archaïsche “Niet storen” functie en introduceerde “Focus.” In wezen kunt u met Focus meerdere “Niet storen” modi voor specifieke activiteiten en situaties.

De oude functie 'Niet storen' was een grote verzamelnaam die niet bijzonder nuttig was voor meer dan bedtijd. Je was of dood voor de wereld (behalve voor speciaal aangewezen contacten) of je was het niet. Focus is een ongelooflijk handige en veel flexibelere tool om je telefoon minder opdringerig te maken. Je kunt zelfs verschillende vergrendelingsschermen en startschermen maken voor elke Focus-modus, wat super cool is.

Focusmodi maken nog steeds een groot deel uit van iOS en iPad OS, en er komt meer bij kijken dan je je kunt voorstellen. Het is echt de moeite waard om eens te kijken als je dat nog niet hebt gedaan.

GERELATEERD: Je zou de focusmodus op de iPhone moeten gebruiken

Meldingsoverzicht, 2021

Meldingen kunnen een van de grootste ergernissen zijn op een iPhone of iPad, daarom hebben iOS 15 en iPadOS 15 een functie toegevoegd met de naam “Meldingsoverzicht.” Het concept is vrij eenvoudig: u kunt uw meldingen op bepaalde tijden bij elkaar zetten in plaats van meteen wanneer ze binnenkomen.

Het is een handig hulpmiddel om meldingen te beheren zonder ze volledig uit te schakelen. U kunt instellen hoeveel samenvattingen u gedurende de dag wilt en welke apps in de samenvattingen worden geplaatst. Het houdt “Time Sensitive” meldingen verschijnen, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat u belangrijke dingen mist.

GERELATEERD: Samenvatting van meldingen instellen op iPhone en iPad

Schermafstand, 2023

Apple

De meest recente toevoeging aan Apple's suite van Digital Wellbeing-centrische functies werd aangekondigd naast iOS 17 en iPadOS 17, genaamd “Screen Distance.” De functie is zo letterlijk als het klinkt: hij meet de afstand tot uw ogen en het iPhone- of iPad-scherm.

Wanneer de iPhone of iPad detecteert dat de gebruiker het apparaat te dichtbij houdt, verschijnt er een scherm verschijnt met een bericht dat zegt: “iPhone is te dichtbij.” Nadat u het verder weg heeft geplaatst, kunt u het negeren en het apparaat weer blijven gebruiken.

Je zou niet de enige zijn die denkt dat het vreemd is dat Apple een functie aankondigde om te voorkomen dat mensen een scherm te dicht bij hun ogen houden vlak voordat ze een headset aankondigden die schermen centimeters van hun ogen plaatst.

De Digital Wellbeing-missie van Apple is hier en daar geen eenmalige functie geweest. Dit is de afgelopen jaren een vast thema geweest. De Vision Pro is een heleboel dingen, maar het valt zeker op als een vreemde afwijking van de wellness-berichten die we door de jaren heen hebben gezien. Apple wil dat je betere gewoontes voor het slapengaan aanleert, je schermgebruik in de gaten houdt, verslavende apps beperkt, afleidende meldingen op afstand houdt – en vervolgens een skibril op je gezicht zet om je spelende kinderen op te nemen. Ik krijg gemengde berichten.

LEES VOLGENDE

  • › Je favoriete Reddit-app staat op het punt te sluiten
  • › Google Chrome heeft nu meer functies voor wachtwoordbeheer
  • › Bing Chat op het web ondersteunt nu spraakinvoer
  • › De volgende grote update van Mozilla Thunderbird is nu in bèta
  • › Hoe u kunt voorkomen dat uw PS5 oververhit raakt
  • › Hoe u uw Spotify-account kunt koppelen aan Discord