Vision Pro passar inte in i Apples Digital Wellbeing-uppdrag

0
61
Apple

Under de senaste åren har Apple släppt “Digital Wellbeing” funktioner för att uppmuntra sunda användningsvanor med iPhone och iPad. Men med Vision Pro-headsetet vill Apple ha två 4K-skärmar tum från dina ögon. Vad är affären?

Apple har lanserat flera funktioner under åren som syftar till att hjälpa människor att ha en sund relation med dess enheter och till och med använda dem mindre. Efter år av digitala meddelanden om välmående känns Vision Pro som ett så skarpt avsteg från det. Det går inte att komma runt det faktum att Apple nu ber dig att placera skärmar tum från dina ögonglober i timmar i taget.

Gå in i Vision Pro

Vision Pro är inte, om vi är tekniska, en “riktig” augmented reality-enhet. Till skillnad från Microsoft HoloLens har Vision Pro ingen verklig transparens. Du tittar inte genom tydliga linser på din verkliga miljö—den visas på skärmar i realtid från kamerorna. Även om du vill ta dig ut ur den virtuella verkligheten, tittar du fortfarande inte på den verkliga världen.

Spela upp video

Sedan är det den bisarra scenen med pappan och hans barn i reklamfilmen (1:59). Vision Pro kan spela in videor i 3D och sedan kan du se tillbaka i 3D med headsetet. Att spela in högupplöst 3D-video och njuta av den med ordentlig uppslukande 3D-uppspelning är ganska coolt, för att vara säker. Men reklamvideon som visar pappan bära Vision Pro och spelar in sina barn när de leker slog till med många människor. Att bära ett par futuristiska glasögon känns mycket mer störande och mindre “i nuet” än att dra ut telefonen, för att vara säker.

Vision Pro är helt klart en helt annan typ av upplevelse än vad vi någonsin har sett Apple förespråka. I ljuset av det, låt oss ta en promenad längs memory lane och titta tillbaka på alla funktioner för digitalt välmående som Apple tillkännagav innan de uppmanade dig att fästa en skärm i ansiktet.

Sängtid, 2016

I iOS 10 tillkännagav Apple en rad “Sängdags” funktioner som lades till i appen Klocka. Det skulle påminna dig när det är nära din läggdags, väcker dig vid en optimal tidpunkt och hade mildare väckningsljud.

“Sängdags” fliken har sedan tagits bort från appen Klocka, men Apple övergav inte funktionerna. Faktum är att de utvecklades på dem med fokusläge och stillestånd. Detta var bara början på att Apple införlivade och marknadsför funktioner fokuserade på sunda användningsvanor.

Skärmtid, 2018

Apple

2018 var ett stort år för Digital Wellbeing på iPhone och iPad. “Skärmtid,” ingår i iOS 12, introducerade ett nytt verktyg för att hålla koll på hur mycket du använde din enhet. På många sätt är det här funktionen som startade trenden med digitalt välbefinnande som spred sig till andra enheter och förde konceptet mer fast till allmänhetens medvetande.

Skärmtid visar hur länge din skärm har varit på varje dag, vilka appar du använde mest och hur din användning förändras över tiden. Det kan också ge dig veckorapporter om hur mycket du använde din telefon jämfört med föregående vecka.

Detta var en ganska intressant funktion för Apple att släppa. Skärmtid visar verkligen hur mycket du använder din telefon, vilket kan uppmuntra människor att använda Apples produkter mindre. Djärvt drag för ett företag att inkludera en funktion som får dig att säga: “Wow, jag måste lägga ner den här saken.” Skärmtid finns fortfarande i iOS och iPadOS.

RELATERAT: Så här kontrollerar du skärmtid på iPhone

Appgränser, 2018

En annan del av iOS 12 och skärmtid var “Appgränser.” Som namnet antyder låter den här funktionen dig begränsa hur länge du använder vissa appar varje dag. Tiden är helt anpassningsbar, och den kan till och med ställas in för specifika dagar också—så att du till exempel enkelt kan begränsa dina Instagram-vanor under arbetsveckan men lämna söndagen öppen för lat scrollning.

I likhet med skärmtid var detta en annan riktigt intressant funktionsutbyggnad från ett företag som har stor nytta av att människor använder sina telefoner. Det visade att de var mer intresserade av att människor har hälsosamma användningsvanor och att de går bort från sina enheter istället för att hålla sig nere i en ström av appar hela dagen. Appgränser är också fortfarande tillgängliga idag.

RELATERAT: Så här ställer du in en apptidsgräns på iPhone och iPad

Nedtid, 2018

Ännu en digital wellness-funktion som tillkännagavs 2018 var “Downtime,” som kvarstår till denna dag på iPhone och iPad. Driftstopp är ett av de mest kraftfulla verktyg som Apple har skapat för att uppmuntra sunda användningsvanor, även om det är lite krångligt att ställa in.

Nedtid blockerar i princip vissa appar under angivna tider. Till exempel kanske du på helgerna inte vill bli frestad att kolla vilka appar du använder på jobbet. Om du lägger till dem i Nedtid kommer du inte att kunna öppna dem, och appikonerna bleknas till och med på startskärmen för att indikera att de inte kan användas.

< strong>RELATERAT: Vad är stillestånd på iPhone och hur stänger du av det?

Fokusläge, 2021

Khamosh Pathak/How-To Geek

Med iOS 15 och iPadOS 15 förnyade Apple det arkaiska “Stör ej” funktion och introducerade “Fokus.” I huvudsak låter Focus dig skapa flera “Stör ej” lägen för specifika aktiviteter och situationer.

Den gamla Stör ej-funktionen var en stor catch-all som inte var särskilt användbar för mer än läggdags. Antingen var du död för världen (med undantag för speciellt utsedda kontakter) eller så var du inte det. Focus är ett otroligt praktiskt och mycket mer flexibelt verktyg för att göra din telefon mindre påträngande. Du kan faktiskt skapa olika låsskärmar och hemskärmar för varje fokusläge, vilket är supercoolt.

Fokuslägen är fortfarande en stor del av iOS och iPad OS, och det finns mer i det än du kan föreställa dig. Det är verkligen värt att kolla in om du inte redan har gjort det.

RELATERAT: Du bör använda fokusläge på iPhone

Aviseringssammanfattning, 2021

Aviseringar kan vara ett av de största irritationsmomenten på en iPhone eller iPad, varför iOS 15 och iPadOS 15 lade till en funktion som heter “Meddelandesammanfattning.” Konceptet är ganska enkelt—du kan få dina aviseringar grupperade vid vissa tidpunkter istället för omedelbart när de kommer in.

Det är ett praktiskt verktyg för att styra in aviseringar utan att helt inaktivera dem. Du kan ställa in hur många sammanfattningar du vill ha under dagen och vilka appar som ska läggas in i sammanfattningarna. Den slutar inte “Tidskänslig” aviseringar från att visas, så du behöver inte oroa dig för att missa viktiga saker.

RELATERAT: Så här ställer du in aviseringssammanfattning på iPhone och iPad

Skärmavstånd, 2023

Apple

Det senaste tillägget till Apples svit av funktioner som fokuserar på digitalt välbefinnande tillkännagavs tillsammans med iOS 17 och iPadOS 17, kallat “Skärmavstånd.” Funktionen är lika bokstavlig som den låter—den mäter avståndet från dina ögon och iPhone- eller iPad-skärmen.

När iPhone eller iPad upptäcker att användaren håller enheten för nära, visas en skärm visas med ett meddelande som säger “iPhone är för nära.” När du har flyttat den längre bort kan du stänga den och fortsätta använda enheten igen.

Du skulle inte vara ensam om att tycka att det är konstigt att Apple tillkännagav en funktion som hindrar människor från att hålla en skärm för nära ögonen några ögonblick innan de tillkännager ett headset som håller skärmar tum från ögonen.

Apples Digital Wellbeing-uppdrag har inte varit en engångsfunktion här och där. Detta har varit ett genomgående tema under de senaste åren. Vision Pro är många saker men det framstår verkligen som ett konstigt avsteg från de hälsomeddelanden vi har sett genom åren. Apple vill att du ska skapa bättre läggdagsvanor, övervaka din skärmanvändning, begränsa beroendeframkallande appar, hålla distraherande aviseringar på avstånd—och sedan ta på dig skidglasögon i ansiktet för att spela in dina barn som leker. Jag får blandade meddelanden.

LÄS NÄSTA

  • › Din favorit Reddit-app är på väg att stängas av
  • › Google Chrome har nu fler funktioner för lösenordshanteraren
  • › Bing Chat på webben stöder nu röstinmatning
  • › Mozilla Thunderbird’s nästa stora uppdatering är nu i beta
  • › Så här stoppar du din PS5 från att överhettas
  • › Så här ansluter du ditt Spotify-konto till Discord