Världshjärntumördagen: Två kvinnliga överlevande är ett bevis på att du inte bör ignorera ihållande mild huvudvärk eller synproblem

0
35

I månader misstolkade 37-åriga Afsana sin huvudvärk och enstaka illamående som en tillfällig åkomma och konsumerade smärtstillande medel. Men eftersom symtomen kvarstod efter tillfällig lindring bestämde hon sig för att konsultera en läkare. Hon blev chockad när hon fick råd om skanningar och diagnostiserades med en hjärntumör, som tyst hade vuxit till storleken på en cricketboll i läder. Hon hade ingen aning om att hennes milda huvudvärk var ett tecken på meningiom, vanligtvis en godartad tillväxt som samlas långsamt och är en primär tumör i centrala nervsystemet (CNS). Det tog en åtta timmar lång operation och nio dagars sjukhusvistelse för att dra bort henne från kanten av ett stup.

Säger Dr Ravindra Srivastava, direktör, neurokirurgi, Primus Hospital, Delhi, “Tysta tumörer är knepiga på grund av noll eller milda symtom som lätt kan tillskrivas andra hälsotillstånd. Dessa kan även förekomma i hjärnan, bröstet, äggstockarna, bukspottkörteln, ändtarmen och lungorna. De flesta av dem är godartade i de tidiga stadierna. Patienten kommer sannolikt att få frekvent huvudvärk, suddig syn, svaghet, kramper, förlust av balans och infertilitet. Överraskande nog klagade inte Afsana på något av ovanstående och hade bara lätt huvudvärk utan svårigheter att gå eller anfall. Kanske kände hon dem inte eftersom hon var fångad i sina sysslor och dagliga aktiviteter. En MRT visade en lesion, som mätte 4,6 x 4,1 x 3,7 cm, i tentorium cerebelli. Vi var tvungna att dekomprimera och excitera den utan att slösa någon tid. Tack vare avancerade verktyg och teknik skrevs patienten ut den nionde dagen efter ingreppet, vilket annars kunde ha tagit längre tid.”

Tumören var lokaliserad i occipitalloben, som är ovanför tentoriet (supratentoriellt område). Säger Dr Srivastava, “Meningiomtumörer är godartade till sin natur vilket gör kirurgisk resektion till en effektiv metod för att hantera dem. Men Afsanas fall visar på farorna med att tappa huvudvärkstabletter utan att först rådfråga en läkare om de många orsakerna som kan orsaka det. Den lätta tillgången på receptfria smärtstillande läkemedel innebär att patienter försenar diagnosen och behöver medicinsk intervention i ett sent skede.”

Afsanas man, bosatt i Delhis Nehru Vihar, säger att även när de rådfrågade några läkare, ordinerade de rutinmediciner med tanke på att huvudvärk uppstår av ett antal anledningar. Faktum är att Dr Srivastava varnar för avvikelser i synen som en möjlig orsak till hjärntumör eftersom en växande massa kan utöva tryck på synnerverna och störa deras funktion för att säkerställa klar syn.

Alka Budhiraja hade mer uttalade symtom än Afsana även om hon också hade meningiom. ”Hon kom till vår OPD i rullstol med huvudvärk, talsvårigheter, svaghet i armar och ben och grumling av medvetandet. Så vi gjorde en MRT av hennes hjärna, som avslöjade en stor tumör som krävde kirurgiskt ingrepp. Efter operationen höll vi henne på intensiven i en natt och på sjukhus i fyra dagar. Hon återhämtade sig gradvis och när hon skrevs ut gick hon på egen hand och hade återfått sitt tal, säger Dr Ashish Gupta, direktör, avdelningen för neurokirurgi, Max Superspeciality Hospital, Patparganj. “Så här är budskapet att inte alla hjärntumörer är maligna. Med framsteg inom kirurgiskt armamentarium och snabbare diagnos kan vi avvärja en kris. Ofta säkerställer operation fullständig bot och det finns inget behov av adjuvant strålbehandling eller kemoterapi. Vi tog bort hennes tumör med hjälp av ett mikroskop och nu är patienten helt återställd och lever ett normalt liv”, tillägger han.

När det gäller Budhiraja är hon glad över att ha tagit tillbaka sitt liv som det var utan större skada på hennes förmågor. “Det fanns en tid då vardagen halkade utom min kontroll och jag trodde aldrig att jag skulle komma ihåg något längre. Operation i rätt tid räddade mig”, tillägger hon.

Läs även

Kardiolog dör av hjärtinfarkt vid 41 år trots normalt EKG: Vad gör dea. ..

Kardiologen Gaurav Gandhis död: Vilka tester kan indikera tyst hjärta …

Kan mango påverka ditt blodsocker om du börjar dagen med dem? Shou…

'Belly Fett är det största problemet för indier, vilket driver oss mot diabetes…

Det som är mest oroande är att förekomsten av tumörer i centrala nervsystemet (NNS) ökar i Indien. Säger Dr Sunita Kapoor, konsultpatolog, grundare och chef för City X-Ray & Scan Clinic, Delhi, “Prevalensen varierar från 5 till 10 per 1 00 000 invånare. Nästan 40 000 nya fall av hjärntumörer diagnostiseras varje år i landet. Förebyggande av hjärntumörer är utmanande eftersom de flesta fall inte är förknippade med identifierbara riskfaktorer. Ändå är tidig upptäckt nyckeln till en bättre prognos för denna sjukdom eftersom den kan påskynda behandlingen. Vanligtvis är magnetisk resonanstomografi (MRT) det första steget för att diagnostisera en hjärntumör. Det kan hjälpa läkare att ta reda på om det är en primär hjärntumör eller om det är metastaserande cancer.”